Senior Adviseur Planning & Control

Senior Adviseur Planning & Control
Zaandam, 32 uur per week

De functie
Als Senior Adviseur Planning & Control lever jij vanuit je financiële deskundigheid een brede bijdrage aan de regietaak die wij hebben op de planning-en-controlcyclus. Geen week of jaar is hetzelfde. De samenstelling en wensen van de raad, bepalen ook voor een deel jouw werkzaamheden. Een nieuwe rapportage, een andere indeling van de begroting, een nieuw dashboard met financiële informatie; dit zijn voorbeelden van verzoeken die tot jouw werkzaamheden kunnen behoren. Dit maakt je werk veelzijdig en erg afwisselend! Onze stad en daarmee de begroting zullen de komende jaren enorm gaan groeien. We hebben woningbouwimpuls gelden toegekend gekregen, de Algemene uitkering staat aan de vooravond om te gaan groeien, het ambtelijk apparaat van Zaanstad staat voor een enorme opgave en dat vraagt om een heldere visie wat dit betekent voor onze kaders. Jij krijgt de mogelijkheid om hier samen met je collega’s aan te werken. Je werkzaamheden zullen veelzijdig zijn en je hebt daarin veel ruimte om extra taken of activiteiten naar je toe te trekken.

Wat ga je precies doen?

  • Je adviseert directie, concerncontroller en wethouders over inrichting van de financiële organisatie, P&C-producten en omtrent concernbrede kaders voor een efficiëntere organisatie. Hierbij ga je indien nodig ook in overleg met de raad over wensen omtrent de inrichting van P&C-producten of aanpassingen in kaders.
  • Je coördineert één of meerdere P&C-producten. Jij bent de trekker en coördinator van (een van de) jaarlijkse processen zoals de jaarrekening, de begroting en bestuursrapportages en werkt in deze processen samen met veel collega’s van verschillende afdelingen.
  • Je bent medeverantwoordelijkheid voor het actualiseren van onze verordeningen en/of nota’s. Je doet dit veelal in teamverband, waarbij nieuwe ideeën en verbeteringen bediscussieerd worden om tot een kwalitatief goed product te komen.
  • Je reflecteert constant of de gekozen kaders nog passend zijn bij de opgaven voor de stad en de organisatie. Hiervoor werk je ook nauw samen met de afdeling Financiën en Business control.
  • De dynamiek in de stad zorgt ook voor dynamiek in het werk. Ontwikkelingen die spelen in de stad, kunnen ook leiden tot extra werkzaamheden voor de afdeling. Een voorbeeld is het faciliteren van risicosessies voor nieuwbouwprojecten.


Jouw profiel
Jij kent de opgaves van de stad, de ambities van onze raad en het college en maakt de uitdagingen van de ambtelijke organisatie snel eigen. In onze aanpak om zaken te realiseren gebruiken wij vernieuwende werkmethodes. Dit vraagt van jou dat je creatief kan meedenken en een significante bijdrage kan leveren. Jij beschikt over een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een assertieve houding in de onderlinge taakverdeling. Jij bent bereid om bij te springen waar het nodig is. Met jouw flexibele houding en de bereidheid om te kijken wat er maximaal nodig is, met de schaarse middelen die er zijn, maak jij het verschil!

Daarnaast breng jij het volgende mee:

  • Je hebt een afgeronde wo-/hbo-opleiding, denk aan (bedrijfs)economie (of vergelijkbaar).
  • Certified Public Controller opleiding is een pre of je bent bereid deze (in de toekomst) te volgen.
  • Je hebt minimaal 3-5 jaar werkervaring in een vergelijkbare functie.
  • Aangezien de afdeling ook adviseert op de bedrijfsvoering aspecten met betrekking tot de Verbonden Partijen, is kennis van Verbonden Partijen een pre en anders vragen we aan jou de bereidheid om je hierin te verdiepen, zodat je als klankbord en achtervang kunt dienen voor de collega’s.
  • Je kunt goed verbinden en bent een analytische en conceptuele denker.
  • Je durft, hebt visie, bent proactief en communicatief zeer sterk.
  • Je bent een teamspeler, die gewend is samen aan een product te werken.


Het aanbod
Gemeente Zaanstad is een fijne werkgever. Je gaat werken met gedreven, enthousiaste collega’s, je hebt inhoudelijk zeer uitdagende en verantwoordelijke werkzaamheden én een geweldige werkplek. Verder bieden wij:

  • Een baan voor 32 uur per week (meer of minder uren zijn bespreekbaar).
  • Een salaris tussen € 4.279,- en € 5.872,- bruto per maand (schaal 12 o.b.v. 36 uur per week). Inschaling is afhankelijk van je kennis en ervaring, inschaling in aanloopschaal is mogelijk.
  • Aanstelling voor de duur van een jaar met de intentie om bij wederzijdse tevredenheid om te zetten naar een vaste aanstelling.
  • Detachering behoort tot de mogelijkheden: Met detachering bedoelen wij intercollegiale doorleen van de ene naar de andere overheidsinstantie, wij bedoelen daar dus geen externe inhuur mee, acquisitie wordt niet op prijs gesteld).
  • Individueel Keuzebudget van 17,05% van je bruto jaarsalaris dat je kunt besteden aan extra vakantiedagen, opleidingen, een fiets of extra salaris.
  • Flexibele werktijden, goede werk- privébalans, de mogelijkheid om thuis te werken, doorgroeimogelijkheden en een unieke, goed bereikbare werkplek.
  • Op basis van fiscale uitruil van werkelijke reisdagen komen wij je tegemoet in de reiskosten.


Meer weten over onze arbeidsvoorwaarden? Bekijk het overzicht op: www.werkenbij.zaanstad.nl/vacatures/arbeidsvoorwaarden.

De organisatie
Zaanstad groeit snel. Nu wonen er 155.000 mensen, over twintig jaar naar verwachting meer dan 200.000. Die groei biedt kansen om de stad te moderniseren en de leefbaarheid te verbeteren. Denk hierbij aan het verduurzamen van de stad, de transformatie in het sociale domein, toenemende aandacht voor ondermijnende criminaliteit en steeds verdere digitalisering. Gelijktijdig worden ook strengere eisen gesteld aan de financiële verantwoording, privacy en security. En daar hebben wij jouw expertise bij nodig! Ga jij aan de slag met complexe vraagstukken? Bij de gemeente Zaanstad werk je in een dynamische, professionele organisatie met een grote maatschappelijke betrokkenheid. Jij levert met jouw werk dus een belangrijke bijdrage aan de maatschappij!

De sector Strategie & Control
De sector Strategie & Control bestaat uit de afdelingen Strategie & Regie, Business Control, Audit & Onderzoek, Communicatie en Juridische Zaken. De sector heeft als centrale opdracht om het college, de directie en de organisatie te adviseren op zowel de strategische opgaven als de borging van processen.

De afdeling Strategie & Regie
De afdeling Strategie & Regie is onder andere verantwoordelijk voor het ambtelijk voorbereiden van de producten die horen bij planning-en-controlcyclus, zoals de Voorjaarsnota, Begroting, Burap, Narap en de Jaarrekening. We werken hierbij nauw samen met de concerncontroller. We streven naar het optimaal bedienen van de organisatie en het bestuur, zodat het bestuur weloverwogen keuzes kan maken en verantwoording kan afleggen over het gevoerde beleid. Wij werken als team samen aan deze producten. Onze afdeling kenmerkt zich door harde werkers, maar waar we ook zeker oog hebben voor de balans werk en privé. Het team is zeer gedreven en heeft een goede mix tussen zeer ervaren medewerkers en jonge talenten. Je zult daar met jouw inzet veel energie van terug krijgen, met daarbij de voldoening dat je samen een mooi resultaat neerzet.

Onze ambitie
De afdeling Strategie & Regie is verantwoordelijk van het planning-en-controlproces (hierna: P&C) en realiseert jaarlijks de P&C-producten. Dit doen wij niet alleen, maar samen met de organisatie. Het is onze ambitie om deze producten steeds verder te verbeteren en het gesprek tussen raad en college maximaal te ondersteunen. Wij ontzorgen de organisatie door te ondersteunen en coördineren. Dit doen wij door een goede planning te maken, helder te communiceren en het ondersteunen van de programmaregisseurs met het schrijven van de programmateksten.

Daarbij zijn wij kaderstellend. Een organisatie van deze omvang laat zich niet besturen zonder concernbrede kaders. Hiervoor is het belangrijk dat wij strategische kunnen meedenken over inrichtingsprincipes en daarbij behorende kaders met onze concerncontroller en directie. Onze belangrijkste partners daarbij zijn Business Control en Financiën. De kwaliteit van onze producten en onze processen is afhankelijk van een goede samenwerking. Wij zien het als onze taak om daar continu op te reflecteren, daarvan te leren en onszelf te verbeteren.

Wij besteden veel tijd en energie aan de opmaak en leesbaarheid van onze documenten en proberen onszelf daar constant op te verbeteren. We hopen ook van jouw nieuwe ideeën mee te krijgen hoe we onze producten zo toegankelijk en duidelijk mogelijk kunnen maken voor een zo breed mogelijke doelgroep. De producten die wij met de organisatie maken in het kader van de P&C-cyclus vind je op onze website https://financien.zaanstad.nl. Kijk daar gerust al eens rond! Om al deze ambities te realiseren zoeken wij een Senior Adviseur Planning & Control om ons team verder te versterken.

De procedure
Herken jij jezelf in het beschreven profiel en krijg je nu al zin om aan de slag te gaan Senior Adviseur Planning & Control? Dan maken we heel graag kennis met jou! Wij zien graag wat jij komt brengen. Solliciteren kan via het sollicitatieformulier.

Heb je nog vragen? Bel dan voor meer informatie over de functie met Emile Dekker (Interim Afdelingshoofd Strategie en Regie) via 075 6816091. Bel of app voor vragen over de sollicitatieprocedure met Róbin Kramer (Corporate Recruiter) via 06-46275924. Kijk ook op https://werkenbij.zaanstad.nl/.

De uiterste reactiedatum voor deze vacature is: maandag 16 augustus 2021.

De planning voor de procedure is als volgt:

  • Eerste gespreksronde: Dinsdag 24 augustus 2021.
  • Tweede gespreksronde: Dinsdag 31 augustus 2021.
  • Arbeidsvoorwaardengesprek: Donderdag 9 september 2021.


Fijn als je daar alvast rekening mee kunt houden in je agenda!

Met deze vacature willen wij graag zelf onze nieuwe collega werven. Dit is dan ook géén oproep voor acquisitie.


Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, WO, Parttime, HBO, 3-5 jaar, € 5.000 - € 7.000, Consultancy, Controlling, Controller, Noord-Holland, Overheid