Lean Consultant Centrale Bank

Opslaan
U moet u aanmelden of
een account maken om een vacature op te slaan.
Werk mee aan de optimale werking en continue verbetering van onze processen als Lean Consultant bij de Nederlandsche Bank (DNB).

Jij hebt impact

Bij DNB werk je met impact op de financiële stabiliteit en duurzame welvaart. Binnen de Centrale Bank zijn daarvoor nieuwe strategische ambities geformuleerd waar jij als Lean Consultant mee aan de slag gaat. Je optimaliseert processen en borgt de DNB werkwijze van Continu Verbeteren in de teams. Hierdoor kunnen we binnen DNB onze werkzaamheden effectief en efficiënt uitvoeren en blijven we ons continu aanpassen aan wat de buitenwereld van ons vraagt.

Zo doe je dat als Lean Consultant bij DNB

Vorig jaar heeft de Centrale Bank haar strategische ambities voor 2025 verder aangescherpt: We willen nationaal en internationaal een invloedrijke en bepalende partij speler zijn op thema’s die belangrijk zijn voor monetaire en financiële stabiliteit. En daarnaast willen we onze taken zo doeltreffend, doelmatig en efficiënt mogelijk uitvoeren. We houden ons ‘huis op orde’ en willen verder werken aan een cultuur van continu verbeteren en vernieuwen. Ook na 2025 blijft dit een belangrijk onderwerp voor de Centrale Bank en bereiden we hiervoor strategische plannen.
Om deze ambities te bereiken is een transformatieplan opgesteld met daarin een vijftal werkstromen die momenteel worden uitgevoerd. Een daarvan is gericht op proces- en continue verbetering en heet ‘FLOW’. Deze werkstroom wordt begeleid door een intern DNB expert team met diepgaande kennis en ervaring op gebied van Lean, Six Sigma en Continu Verbeteren. Dit team coacht en begeleidt alle afdelingen binnen de Centrale bank. Daarbij wordt onder andere gewerkt aan het beschrijven van processen, optimaliseren van processen en het implementeren en borgen van Continue Verbeteren volgens de DNB standaard.
In speciaal ontworpen ‘deep dives’ ga je als lean consultant projectmatig aan de slag bij de diverse teams van Centrale Bank. Je brengt verbeterpotentieel in kaart, zet verbeteracties in gang en coacht teams om de verbetermethodiek te borgen in de dagelijkse werkzaamheden. Op die manier wordt DNB efficiënter, effectiever en wendbaarder

Wat ga je precies doen?
 • Je bereidt deep dives op een proces of afdeling voor. Je analyseert waar een afdeling/team staat op het gebied van Lean/continu verbeteren en welke interventies er nodig zijn om een volgende stap richting het doel te zetten.
 • Je brengt processen in kaart en analyseert en verbetert de processen van diverse teams middels VSM. Je prioriteert, begeleidt en verzilvert de verbeteringen uit Kaizens en geïdentificeerde verbeterprojecten.
 • Je geeft trainingen met betrekking tot Lean/continu verbeteren en coacht de teams on-the-job om het geleerde in de praktijk te brengen.
 • Je werkt mee aan de ontwikkeling van het verbeterteam. Je deelt jouw kennis, kunde en inzichten met je collega's, neemt actief deel aan gezamenlijke kennissessies en treed op als intern sparringpartner.


Hier doe je dat

Jij wordt onderdeel van de nieuwe en snel groeiende afdeling Monetaire Zaken Information & Change Office (hierna: MICO) waar FLOW onder valt. MICO vervult een centrale rol binnen de Centrale Bank en is onder meer verantwoordelijk voor het leiden van de transformatie. Het FLOW-team bestaat momenteel uit 9 LEAN experts en een programma manager en zal groeien naar gemiddeld 11 fte voor het komende jaar.

Bij DNB werken we hybride. Ons kantoor in Amsterdam is onze thuisbasis, de plek waar we elkaar ontmoeten, waar we met elkaar kennis delen en (samen)werken. Tegelijkertijd is er ook voldoende ruimte om een werkplek en -tijd te kiezen waar we ons werk het beste kunnen doen en waar we zo veel mogelijk waarde kunnen toevoegen. En natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting.

Dit breng je mee

Je bent een gedreven verbeteraar die zich snel inwerkt in nieuwe teams met nieuwe processen en vanuit een adviserende en coachende rol resultaat bereikt. Je communiceert makkelijk binnen teams en afdelingen en weet hoe je informeel kunt beïnvloeden en mensen kan enthousiasmeren. Je houdt van projectmatig werken en kunt goed omgaan met de (deadline)druk die dat soms met zich meebrengt. Je staat stevig in je schoenen en bent in staat om teams te motiveren met jouw kennis van LEAN, processen en Continu Verbeteren. Je bent tevens in staat om mensen te coachen en durft constructief feedback te geven. Je bent resultaatgericht en wil middels verbeterprojecten en coaching bijdragen aan de doelstellingen van DNB. Naast dit alles vind je het leuk om samen te werken met hoogopgeleide én kritische professionals en schakel je gemakkelijk tussen jouw rol als adviseur, procesbegeleider en coach.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?
 • Je beschikt over een afgeronde hbo-opleiding / wo werk- en denkniveau.
 • Je bent minimaal Lean (Six Sigma) Green Belt gecertificeerd. Ervaring op Black Belt niveau en specifieke continu verbeter implementatie ervaring is een pre.
 • Je beschikt over minimaal 5 jaar relevante werkervaring in business consultancy, proces- en/of changemanagement.
 • Je hebt ervaring en affiniteit op zowel de analytische (hard) als de gedragsmatige (zacht) kant van procesverbetering.
 • Je hebt goede Excel en PowerPoint vaardigheden.


Dit bieden we je

Een 36-urige werkweek - 32 uur kan ook - met werk midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijke context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstellingen te blijven bereiken. Benieuwd hoe wij dat doen en wat onze collega’s hiervan vinden? Lees en bekijk hier meer. Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. In Nederland, maar ook daarbuiten.

De overige goede arbeidsvoorwaarden die horen bij deze functie:
 • Een salaris van minimaal € 3.700,-- en maximaal € 7.000,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • Een 13de maand, 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden en een vrij besteedbaar persoonlijk budget van 5,9% van je 12-maandssalaris.
 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie. Eigen bijdrage in de premie 6,83%.
 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer óf vergoeding van je reiskosten met eigen vervoer tegen € 0,23 per km.
 • Een internetvergoeding van € 50,-- netto per maand.
 • Veel mogelijkheden jezelf door opleiding en training zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen.
 • Een goede balans tussen je professionele en je privéleven. In deze functie is het mogelijk om 4 dagen van 8 of 9 uur te werken.

Inschaling vindt plaats op basis van medior of senior ervaring. Je krijgt een tijdelijk contract van een jaar die voor de duur van het programma verlengd kan worden. Uiteraard bestaat na afloop van FLOW de mogelijkheid te onderzoeken wat mogelijke interne vervolgstappen zijn.

Zo solliciteer je bij DNB

01 - Verstuur je sollicitatie

Na het versturen van je sollicitatie ontvang je direct een ontvangstbevestiging per e-mail. Binnen twee weken ontvang je een inhoudelijke reactie op je sollicitatie.

02 - E-assessment

Voor de meeste vacatures vragen wij je om een online assessment te maken voorafgaand aan het eerste gesprek. Het assessment bestaat uit cognitieve testen en/of een persoonlijkheidsvragenlijst, en kun je gewoon thuis uitvoeren.

03 - Eerste gesprek

Tijdens dit gesprek leren we elkaar beter kennen. Dit gesprek vindt meestal plaats met de manager of een ervaren teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat en een recruiter.

04 - Tweede gesprek

Wanneer zowel jij als wij positief zijn na het eerste gesprek zien we je graag nogmaals terug. Bij dit vervolggesprek zijn meestal een andere manager uit dezelfde divisie en een (senior) teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat aanwezig.

05 - Casus, derde gesprek en/of assessment

Solliciteer je op een functie als toezichthouder of beleidsmedewerker? Dan wordt het eerste of het tweede gesprek vaak gecombineerd met het maken van een schrijfopdracht of een case study. Dit hoor je uiteraard ruim van tevoren. Afhankelijk van het niveau van de functie kan er nog een derde gesprek met de divisiedirecteur en/of een functiegericht (extern) assessment plaatsvinden.

06 - Arbeidsvoorwaardengesprek

Past DNB bij jou? En ben jij de juiste persoon voor de functie? Dan doet de recruiter je een contractaanbod tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. DNB valt als overheidswerkgever onder de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Dit bekent dat medewerkers van DNB de ambtenarenstatus krijgen. Dit wordt tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek toegelicht.

07 - Screening

Na de arbeidsvoorwaardelijke overeenstemming volgt een screening. Het specifieke screeningsprofiel vind je terug in de vacaturetekst. Hier kun je meer informatie vinden over de screening.

08 - Welkom bij DNB

Na het ondertekenen van je contract heten wij je van harte welkom bij DNB! Dit doen we met een introductieprogramma, waarin je kennismaakt met onze organisatie en je nieuwe collega’s. Het interactieve programma bestaat onder andere uit twee introductiedagen.

Solliciteer nu!

Wil jij als Lean consultant werken met impact? Solliciteer dan direct op deze vacature! Als sollicitatie ontvangen we graag uiterlijk 23 april 2024 een motivatiebrief en je complete cv.

Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video's en testimonials van collega's en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer!

Voor de justitiële screening is deze functie ingedeeld in profiel 2a. Meer informatie over de verschillende screeningsprofielen vind je op deze pagina.

Deze vacature is bedoeld om op te solliciteren, niet voor acquisitie.

Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, WO, Amsterdam, Bepaalde tijd, 1-3 jaar, Parttime, 3-5 jaar, Banken, € 5.000 - € 7.000, Compliance, € 7.000 - € 10.000, Financiele dienstverlening, Financiele Administratie, Risk Management, Risk Analist, Risk consultant, Risk Manager