Beleidsmedewerker Pensioenen en Verzekeringen

Bouw mee aan een robuuste pensioen- en verzekeringssector als beleidsmedewerker bij DNB.

Jij hebt impact

Bij DNB werk je met impact op financiële stabiliteit en duurzame welvaart. Wij zoeken een beleidsmedewerker die bij wil dragen aan een duurzame en solide pensioen- en verzekeringssector. Binnen de afdeling Pensioenen en Verzekeringen van DNB word je intellectueel flink uitgedaagd. In media en politiek is volop aandacht voor zowel pensioenen als verzekeringen: ons pensioenstelsel maakt een grote transitie door, er komt een herziening van het Europese toezichtkader Solvency II aan en daarnaast staan beide sectoren voor de nodige uitdagingen. Jij bent degene, die de verbinding en de vertaalslag weet te maken tussen wetgever, interne en externe experts voor zowel pensioenen als leven, schade en zorgverzekeringen.

Zo doe je dat als beleidsmedewerker bij DNB

Je werkt mee aan de implementatie van wetgeving voor het toezicht op pensioenfondsen en verzekeraars. Het betreft meestal complexe en/of politiek gevoelige dossiers. Je volgt de ontwikkelingen in de sectoren op de voet. Je ontwikkelt omgevingen om effectief toezicht te kunnen houden. Je bent een gesprekspartner voor de directie van DNB, de ministeries van Financiën en Sociale Zaken, het Verbond van Verzekeraars, de Pensioenfederatie en andere stakeholders. Dit alles doe je als deelnemer aan projectteams en door te participeren in nationale en internationale overleggen.

Hier doe je dat

De afdeling Pensioenen en Verzekeringen maakt deel uit van de divisie Toezicht Beleid. De afdeling bestaat uit 15 professionals met diverse achtergronden: economen, econometristen, actuarissen en juristen. In het team heerst een informele en open werksfeer. Er is veel kennis beschikbaar die we ook delen: we tillen elkaar graag naar een hoger niveau. In deze professionele, collegiale werkomgeving is volop aandacht en ruimte voor het volgen van opleidingen, het bijwonen van vakinhoudelijke seminars, persoonlijke ontwikkeling en uitwisseling van kennis, ook via “training on the job”.

Bij DNB werken we hybride. Ons kantoor in Amsterdam is onze thuisbasis, de plek waar we elkaar ontmoeten, waar we met elkaar kennis delen en (samen)werken. Uitgangspunt is dat je ten minste de helft van je wekelijkse werktijd op kantoor bent. Tegelijkertijd is er ook voldoende ruimte om een werkplek en -tijd te kiezen waar we ons werk het beste kunnen doen en waar we zo veel mogelijk waarde kunnen toevoegen. En natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting.

Dit breng je mee

Het is belangrijk dat jij kunt schakelen met interne en externe stakeholders. Je hebt overtuigingskracht, een sterk beïnvloedende communicatiestijl en goed gevoel voor politieke verhoudingen. Je beschikt over een sterk analytisch en conceptueel denkvermogen, je bent gedreven, resultaatgericht en stressbestendig. Lef en innovatief vermogen in combinatie met samenwerken, spelen een cruciale rol in het uitoefenen van de functie.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?
  • Afgeronde academische opleiding, bijvoorbeeld een master in econometrie, economie of finance.
  • Je hebt 3 tot 5 jaar relevante werkervaring.
  • Je bent in staat om complexe materie op heldere wijze uit te leggen, zowel mondeling als schriftelijk en zowel in het Nederlands als in het Engels.


Dit bieden we je

Een 36-urige werkweek met werk midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijke context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstellingen te blijven bereiken. Benieuwd hoe wij dat doen en wat onze collega’s hiervan vinden? Lees en bekijk hier meer.

Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. In Nederland, maar ook daarbuiten. Je start met een jaarcontract, bij goed functioneren en wanneer de (organisatorische) omstandigheden niet wijzigen is er uitzicht op voortzetting.

De overige goede arbeidsvoorwaarden die horen bij deze functie:
  • Een salaris van minimaal € 4.300,-- en maximaal € 7.000,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring.
  • Een 13de maand, 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden en een vrij besteedbaar persoonlijk budget van 5,9% van je 12-maandssalaris.
  • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie. Eigen bijdrage in de premie 6,68%.
  • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer óf vergoeding van je reiskosten met eigen vervoer, in 2023 tegen € 0,21 per km en vanaf 2024 tegen € 0,22 per km.
  • Een internetvergoeding van € 50,-- netto per maand.
  • Veel mogelijkheden jezelf door opleiding en training zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen.
  • Een goede balans tussen je professionele en je privéleven. In deze functie is het mogelijk om 4 dagen van 9 uur te werken.


Zo solliciteer je bij DNB

01 - Verstuur je sollicitatie

Na het versturen van je sollicitatie ontvang je direct een ontvangstbevestiging per e-mail. Binnen twee weken ontvang je een inhoudelijke reactie op je sollicitatie.

02 - E-assessment

Voor de meeste vacatures vragen wij je om een online assessment te maken voorafgaand aan het eerste gesprek. Het assessment bestaat uit cognitieve testen en/of een persoonlijkheidsvragenlijst, en kun je gewoon thuis uitvoeren.

03 - Eerste gesprek

Tijdens dit gesprek leren we elkaar beter kennen. Dit gesprek vindt meestal plaats met de manager of een ervaren teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat en een recruiter.

04 - Tweede gesprek

Wanneer zowel jij als wij positief zijn na het eerste gesprek zien we je graag nogmaals terug. Bij dit vervolggesprek zijn meestal een andere manager uit dezelfde divisie en een (senior) teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat aanwezig.

05 - Casus, derde gesprek en/of assessment

Solliciteer je op een functie als toezichthouder of beleidsmedewerker? Dan wordt het eerste of het tweede gesprek vaak gecombineerd met het maken van een schrijfopdracht of een case study. Dit hoor je uiteraard ruim van tevoren. Afhankelijk van het niveau van de functie kan er nog een derde gesprek met de divisiedirecteur en/of een functiegericht (extern) assessment plaatsvinden.

06 - Arbeidsvoorwaardengesprek

Past DNB bij jou? En ben jij de juiste persoon voor de functie? Dan doet de recruiter je een contractaanbod tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. DNB valt als overheidswerkgever onder de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Dit bekent dat medewerkers van DNB de ambtenarenstatus krijgen. Dit wordt tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek toegelicht.

07 - Screening

Na de arbeidsvoorwaardelijke overeenstemming volgt een screening. Het specifieke screeningsprofiel vind je terug in de vacaturetekst. Hier kun je meer informatie vinden over de screening.

08 - Welkom bij DNB

Na het ondertekenen van je contract heten wij je van harte welkom bij DNB! Dit doen we met een introductieprogramma, waarin je kennismaakt met onze organisatie en je nieuwe collega’s. Het interactieve programma bestaat onder andere uit twee introductiedagen.

Solliciteer nu!

Wil jij als beleidsmedewerker werken met impact? Solliciteer dan direct op deze vacature! Als sollicitatie ontvangen we graag uiterlijk 11 december 2023 een motivatiebrief en je complete cv.

Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video's en testimonials van collega's en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer!

De selectieprocedure omvat een e-assessment.Voor de justitiële screening is deze functie ingedeeld in profiel 2a. Meer informatie over de verschillende screeningsprofielen vind je op deze pagina.

Deze vacature is bedoeld om op te solliciteren, niet voor acquisitie.

Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, WO, Fulltime, Amsterdam, Bepaalde tijd, 1-3 jaar, 3-5 jaar, Banken, € 5.000 - € 7.000, Compliance, € 7.000 - € 10.000, Financiele dienstverlening, Financiele Administratie, Risk Management, Financial Controller, Financieel Adviseur, Financieel Medewerker