Onderzoeker / adviseur

Opslaan
U moet u aanmelden of
een account maken om een vacature op te slaan.
Zet onze kerntaken op scherp als onderzoeker / adviseur bij DNB.

Jij hebt impact

Bij DNB werk je met impact op financiële stabiliteit en duurzame welvaart. De afdeling Risicomanagement & Strategie (RMS) functioneert als het geweten van DNB, door de Toezichtraad en de directie te adviseren over hoe de kwaliteit van onze kerntaken te verbeteren. Als onderzoeker / adviseur kerntaken DNB jaag je samen met het team vanuit een onafhankelijke rol constructief-kritisch de kerntaken van DNB aan. Je krijgt een kijkje in de keuken en we stellen hiermee de prioriteiten van morgen!

Zo doe je dat als onderzoeker / adviseur kerntaken DNB

Bij RMS werken we vanuit deze vraag: ‘Doet DNB de goede dingen en doet DNB die dingen goed?’. We werken daarmee aan de continue verbetering van onze kerntaken en organisatie. We doen dit vanuit RMS met een objectieve blik voor de verschillende onderdelen van DNB. Grotendeels doen we diepgaand onderzoek naar toezicht- en centralebanktaken. We kijken steeds naar andere aspecten hiervan, bijvoorbeeld naar hoe DNB het toezicht op financiële instellingen uitvoert, of naar de rol van DNB in het Europees bankentoezicht of naar de effectiviteit van ons wetenschappelijk onderzoek. Ook kijken we naar onze interne organisatie, bijvoorbeeld door te onderzoeken hoe we onze besturing beter kunnen inrichten. Daartoe zetten we verschillende middelen in. Denk aan deskresearch, het houden van interviews, periodiek stakeholderonderzoek en het begeleiden van lessons learned exercities. Daarbij ondersteunen wij de organisatie bij het bepalen en waarmaken van de strategische ambities van DNB.

Wat ga je precies doen?
 • Je versterkt de kwaliteit van de kerntaken van DNB door onafhankelijke onderzoeken uit te voeren, daar aanbevelingen bij te doen en draagvlak te creëren voor de uitkomsten door middel van sterk stakeholdermanagement.
 • Je rapporteert aan onder meer de toezichtraad en de directie over uitkomsten van onze onderzoeken.
 • Je deelt DNB-breed de lessons learned, good practices en verbeterpunten door middel van rapportages en sessies met onze interne stakeholders.
 • Als RMS werken we door de hele organisatie nauw samen met veel collega's. Doordat je elk project weer een ander onderdeel onder de loep neemt, is het werk erg gevarieerd. De insteek is verbetering van DNB op alle vlakken.


Waar is onze collega Birgit momenteel mee bezig?
“Een van de onderzoeken waar ik aan werk is het onderzoek naar het toezicht van DNB op een grote verzekeraar. Het doel van het onderzoek is de kernvraag van alle RMS-onderzoeken: ’doet DNB in het toezicht op deze verzekeraar de goede dingen, en doet ze deze goed?'. Via deskresearch en interviews met verscheidene betrokken DNB-ers, vormen mijn directe collega's en ik een beeld van hoe het toezicht op deze verzekeraar wordt gedaan. Door middel van steeds specifieker wordende deelvragen wordt steeds helderder welke vragen we willen onderzoeken om antwoord te geven op die ‘ene grote vraag’.

Zo vormen we een beeld van wat er beter kan, maar ook van wat er juist goed gaat. We houden tussentijds de divisie/het team waar we het onderzoek doen goed op de hoogte van de voortgang door tussentijdse bevindingen te presenteren en te toetsen. Uit het gehele onderzoek kunnen we lessen trekken om niet alleen dit specifieke onderdeel, maar bijvoorbeeld ook andere onderdelen van DNB te verbeteren.”

Hier doe je dat

Je werkt als onderzoeker/adviseur kerntaken DNB samen in projectteams binnen de afdeling RMS. RMS bestaat uit 12 gedreven medewerkers die met een kritisch oog naar de eigen organisatie kijken. Een collegiaal team, dat binnen de hele organisatie opereert en een brede verantwoordelijkheid draagt. Een uitdagende omgeving met zeer goede doorgroeimogelijkheden! Meer weten over RMS? Beluister dan onze podcast op Spotify of de Apple Podcasts .

Bij DNB werken we hybride. Ons kantoor in Amsterdam is onze thuisbasis, de plek waar we elkaar ontmoeten, waar we met elkaar kennis delen en (samen)werken. Tegelijkertijd is er ook voldoende ruimte om een werkplek en -tijd te kiezen waar we ons werk het beste kunnen doen en waar we zo veel mogelijk waarde kunnen toevoegen. En natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting.

Dit breng je mee

Je houdt ervan diepgravend onderzoek te doen en in nieuwe onderwerpen te duiken. Je bent in staat om goed gemotiveerd en kritisch advies te geven aan experts en management. Analytisch talent en het kunnen scheiden van hoofd- en bijzaken zijn een absolute must. Je beschikt verder over heldere, onafhankelijke oordeelsvorming en natuurlijke overtuigingskracht, waarmee je veranderingen teweeg weet te brengen. Je werkt initiërend en bent kwaliteitsbewust. Je bent tactvol én vasthoudend en beschikt over verbindende kwaliteiten. Je bent intrinsiek gemotiveerd om verbetermogelijkheden in de organisatie te doorgronden en voor het voetlicht te brengen, ook als dit weerstand oproept.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?
 • Je hebt een academische master aangevuld met minimaal 3 jaar relevante werkervaring.
 • Kennis van en ervaring met toezicht op financiële sectoren (banken, verzekeraars en pensioenfondsen) en/of monetair beleid is een pre. Dit geldt ook voor relevante (beleids)ervaring op dit vlak en ervaring met het schrijven van beleidsteksten.
 • Je communicatieve vaardigheden zijn uitstekend, zowel mondeling als schriftelijk en zowel in het Nederlands als in het Engels.


Dit bieden we je

Een 36-urige werkweek met werk midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijke context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstellingen te blijven bereiken. Benieuwd hoe wij dat doen en wat onze collega’s hiervan vinden? Lees en bekijk hier meer.

Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. In Nederland, maar ook daarbuiten. Je start met een jaarcontract, bij goed functioneren en wanneer de (organisatorische) omstandigheden niet wijzigen is er uitzicht op voortzetting.

De overige goede arbeidsvoorwaarden die horen bij deze functie:
 • Een salaris van minimaal € 4.500,-- en maximaal € 7.000,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • Een 13de maand, 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden en een vrij besteedbaar persoonlijk budget van 5,9% van je 12-maandssalaris.
 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie. Eigen bijdrage in de premie 6,68%.
 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer óf vergoeding van je reiskosten met eigen vervoer, in 2023 tegen € 0,21 per km en vanaf 2024 tegen € 0,22 per km.
 • Een internetvergoeding van € 50,-- netto per maand.
 • Veel mogelijkheden jezelf door opleiding en training zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen.
 • Een goede balans tussen je professionele en je privéleven. In deze functie is het mogelijk om 4 dagen van 9 uur te werken.


Zo solliciteer je bij DNB

01 - Verstuur je sollicitatie

Na het versturen van je sollicitatie ontvang je direct een ontvangstbevestiging per e-mail. Binnen twee weken ontvang je een inhoudelijke reactie op je sollicitatie.

02 - E-assessment

Voor de meeste vacatures vragen wij je om een online assessment te maken voorafgaand aan het eerste gesprek. Het assessment bestaat uit cognitieve testen en/of een persoonlijkheidsvragenlijst, en kun je gewoon thuis uitvoeren.

03 - Eerste gesprek

Tijdens dit gesprek leren we elkaar beter kennen. Dit gesprek vindt meestal plaats met de manager of een ervaren teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat en een recruiter.

04 - Tweede gesprek

Wanneer zowel jij als wij positief zijn na het eerste gesprek zien we je graag nogmaals terug. Bij dit vervolggesprek zijn meestal een andere manager uit dezelfde divisie en een (senior) teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat aanwezig.

05 - Casus, derde gesprek en/of assessment

Solliciteer je op een functie als toezichthouder of beleidsmedewerker? Dan wordt het eerste of het tweede gesprek vaak gecombineerd met het maken van een schrijfopdracht of een case study. Dit hoor je uiteraard ruim van tevoren. Afhankelijk van het niveau van de functie kan er nog een derde gesprek met de divisiedirecteur en/of een functiegericht (extern) assessment plaatsvinden.

06 - Arbeidsvoorwaardengesprek

Past DNB bij jou? En ben jij de juiste persoon voor de functie? Dan doet de recruiter je een contractaanbod tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. DNB valt als overheidswerkgever onder de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Dit bekent dat medewerkers van DNB de ambtenarenstatus krijgen. Dit wordt tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek toegelicht.

07 - Screening

Na de arbeidsvoorwaardelijke overeenstemming volgt een screening. Het specifieke screeningsprofiel vind je terug in de vacaturetekst. Hier kun je meer informatie vinden over de screening.

08 - Welkom bij DNB

Na het ondertekenen van je contract heten wij je van harte welkom bij DNB! Dit doen we met een introductieprogramma, waarin je kennismaakt met onze organisatie en je nieuwe collega’s. Het interactieve programma bestaat onder andere uit twee introductiedagen.

Solliciteer nu!

Wil jij als onderzoeker / adviseur werken met impact? Solliciteer dan direct op deze vacature! Als sollicitatie ontvangen we graag uiterlijk 6 december 2023 een motivatiebrief en je complete cv.

Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video's en testimonials van collega's en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer!

Voor de justitiële screening is deze functie ingedeeld in profiel 2a. Meer informatie over de verschillende screeningsprofielen vind je op deze pagina.

Deze vacature is bedoeld om op te solliciteren, niet voor acquisitie.

Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, WO, Fulltime, Amsterdam, Bepaalde tijd, 1-3 jaar, 3-5 jaar, Banken, € 5.000 - € 7.000, Compliance, € 7.000 - € 10.000, Financiele dienstverlening, Financiele Administratie, Risk Management, Risk Analist, Risk consultant, Risk Manager