Toezichthouder specialistische en buitenlandse banken

Opslaan
U moet u aanmelden of
een account maken om een vacature op te slaan.
Zorg dat banken in Nederland hun risico’s goed beheersen als toezichthouder specialistische en buitenlandse banken.

Jij hebt impact

Bij DNB werk je mee aan financiële stabiliteit en duurzame welvaart. Je bent verantwoordelijk voor het toezicht op een aantal kleine en middelgrote Nederlandse banken. Het is aan jou om het risicomanagement van de banken te challengen, en deze instellingen ertoe aan te zetten hun risico’s adequaat te beheersen.

Zo doe je dat als toezichthouder bij DNB

In kleine teams geef jij het toezicht op jouw banken vorm. De diversiteit in je werk is groot, zowel wat betreft de risico’s als de instellingen waar je toezicht op houdt. De ene dag beoordeel je de financiële positie van de Nederlandse vestiging van een internationale bank. Op andere momenten beoordeel je de vergunningsaanvraag van een nieuwe bank of voer je een toetsingsgesprek met een beoogd bestuurder van een fintech.

Voor jouw instellingen vorm je je een oordeel over de kapitaalpositie, liquiditeit en het risicomanagement. Je onderhoudt intensief contact met bestuurders en andere vertegenwoordigers van de instellingen. Je bent daarin een stevige gesprekspartner met een kritische blik die op een constructieve wijze de bank in beweging krijgt.

Je bent generalist met basale kennis van de verschillende risicogebieden die relevant zijn voor deze instellingen, zoals kredietrisico of liquiditeitsrisico. Het is de kunst je niet te verliezen in details en het totale beeld van de risico’s te overzien. Dit doe je uiteraard niet alleen, je werkt samen met collega’s vanuit heel DNB. Je voert met de collega’s van jouw toezichtteam de regie over jouw banken en mobiliseert waar nodig de juiste mensen met de expertise die nodig is om problemen inzichtelijk te maken en op te lossen.

Wat ga je precies doen?
 • Je stelt risico’s vast bij jouw banken: je beoordeelt analyses en signaleert trends die op het ontstaan van risico's kunnen wijzen.
 • Je beoordeelt de beheersing van diverse risico’s bij banken en bespreekt actieplannen om de risicobeheersing te versterken. Je bent vasthoudend in de bewaking van de opvolging.
 • Je voert gesprekken met de directie, (senior) management en medewerkers van banken. Je vraagt door om de onderliggende uitdagingen te doorgronden.
 • Je brengt complexe problemen terug tot een pragmatische toezichtstrategie en interventies.
 • Je beoordeelt bestuurdersbenoemingen, vergunningaanvragen, reorganisaties en ingrijpende financiële transacties.
 • Je draagt actief bij aan divisie brede projecten, bijvoorbeeld op het vlak de toezichtmethodologie of digitalisering van het toezicht.


Hier doe je dat

Je thuisbasis als toezichthouder banken is Amsterdam. Je gaat werken bij de afdeling Specialistische en Buitenlandse banken (SBB). SBB is met 15 collega’s verantwoordelijk voor het toezicht op circa de helft van de banken in Nederland en is één van de vijf afdelingen die onderdeel uitmaken van de divisie Toezicht nationale instellingen (NATIN). Jouw collega’s zijn divers, qua achtergrond, leeftijd en opleiding en brengen een open en collegiale sfeer. Je werkt ook veel samen met collega’s van andere afdelingen en andere divisies.

Bij DNB werken we hybride. Ons kantoor in Amsterdam is onze thuisbasis, de plek waar we elkaar ontmoeten, waar we met elkaar kennis delen en (samen)werken. Uitgangspunt is dat je ten minste de helft van je wekelijkse werktijd op kantoor of bij een onder toezicht staande instelling bent. Tegelijkertijd is er ook voldoende ruimte om een werkplek en -tijd te kiezen waar we ons werk het beste kunnen doen en waar we zo veel mogelijk waarde kunnen toevoegen. En natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting.

Dit breng je mee

Je beschikt over heldere oordeelsvorming, uitstekende analytische vaardigheden en je communiceert helder. Je voelt je thuis in een rol als spin in het web, waarin je meer generalist dan expert bent, en gaat ook graag zelf inhoudelijk de diepte in. Je wil jouw beïnvloedingsvaardigheden inzetten, zodat je je gesprekspartner kan overtuigen en de relatie goed houdt, terwijl je wel kritisch blijft. Je kijkt door oppervlakkige antwoorden heen, vraagt door en je houdt je goed staande in lastige discussies.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?

Je beschikt over:
 • een afgeronde academische master met een financieel-economische component. Deze heb je bij voorkeur aangevuld met een risicomanagementopleiding;
 • minimaal 6 jaar relevante werkervaring, bijvoorbeeld bij een toezichthouder, een financiële instelling of een andere partij in de financiële sector;
 • ervaring met financiële en kwantitatieve analyses;
 • actuele kennis van bancaire wet- en regelgeving (CRD V, CRR II) is een pre;
 • sterke communicatieve vaardigheden, mondeling en schriftelijk, zowel in het Nederlands als in het Engels.


Dit bieden we je

Een 36-urige werkweek - 32 uur kan ook - met werk midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijke context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstellingen te blijven bereiken. Benieuwd hoe wij dat doen en wat onze collega’s hiervan vinden? Lees en bekijk hier meer.

Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. In Nederland, maar ook daarbuiten. Je start met een jaarcontract, bij goed functioneren en wanneer de (organisatorische) omstandigheden niet wijzigen is er uitzicht op voortzetting.

De overige goede arbeidsvoorwaarden die horen bij deze functie:
 • Een salaris van minimaal € 4.300,-- en maximaal € 7.000,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • Een 13de maand, 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden en een vrij besteedbaar persoonlijk budget van 5,9% van je 12-maandssalaris.
 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie. Eigen bijdrage in de premie 6,68%.
 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer óf vergoeding van je reiskosten met eigen vervoer, in 2023 tegen € 0,21 per km en vanaf 2024 tegen € 0,22 per km.
 • Een internetvergoeding van € 50,-- netto per maand.
 • Veel mogelijkheden jezelf door opleiding en training zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen.
 • Een goede balans tussen je professionele en je privéleven. In deze functie is het mogelijk om 4 dagen van 8 of 9 uur te werken.


Zo solliciteer je bij DNB

01 - Verstuur je sollicitatie

Na het versturen van je sollicitatie ontvang je direct een ontvangstbevestiging per e-mail. Binnen twee weken ontvang je een inhoudelijke reactie op je sollicitatie.

02 - E-assessment

Voor de meeste vacatures vragen wij je om een online assessment te maken voorafgaand aan het eerste gesprek. Het assessment bestaat uit cognitieve testen en/of een persoonlijkheidsvragenlijst, en kun je gewoon thuis uitvoeren.

03 - Eerste gesprek

Tijdens dit gesprek leren we elkaar beter kennen. Dit gesprek vindt meestal plaats met de manager of een ervaren teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat en een recruiter.

04 - Tweede gesprek

Wanneer zowel jij als wij positief zijn na het eerste gesprek zien we je graag nogmaals terug. Bij dit vervolggesprek zijn meestal een andere manager uit dezelfde divisie en een (senior) teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat aanwezig.

05 - Casus, derde gesprek en/of assessment

Solliciteer je op een functie als toezichthouder of beleidsmedewerker? Dan wordt het eerste of het tweede gesprek vaak gecombineerd met het maken van een schrijfopdracht of een case study. Dit hoor je uiteraard ruim van tevoren. Afhankelijk van het niveau van de functie kan er nog een derde gesprek met de divisiedirecteur en/of een functiegericht (extern) assessment plaatsvinden.

06 - Arbeidsvoorwaardengesprek

Past DNB bij jou? En ben jij de juiste persoon voor de functie? Dan doet de recruiter je een contractaanbod tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. DNB valt als overheidswerkgever onder de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Dit bekent dat medewerkers van DNB de ambtenarenstatus krijgen. Dit wordt tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek toegelicht.

07 - Screening

Na de arbeidsvoorwaardelijke overeenstemming volgt een screening. Het specifieke screeningsprofiel vind je terug in de vacaturetekst. Hier kun je meer informatie vinden over de screening.

08 - Welkom bij DNB

Na het ondertekenen van je contract heten wij je van harte welkom bij DNB! Dit doen we met een introductieprogramma, waarin je kennismaakt met onze organisatie en je nieuwe collega’s. Het interactieve programma bestaat onder andere uit twee introductiedagen.

Solliciteer nu!

Wil jij als toezichthouder werken met impact? Solliciteer dan direct op deze vacature! Als sollicitatie ontvangen we graag uiterlijk 1 december 2023 een motivatiebrief en je complete cv.

Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video's en testimonials van collega's en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer!

Voor de justitiële screening is deze functie ingedeeld in profiel 2a. Meer informatie over de verschillende screeningsprofielen vind je op deze pagina.

Deze vacature is bedoeld om op te solliciteren, niet voor acquisitie.

Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, WO, Amsterdam, Bepaalde tijd, 1-3 jaar, Parttime, 3-5 jaar, Banken, € 5.000 - € 7.000, Compliance, € 7.000 - € 10.000, Financiele dienstverlening, Business analist, Financiele Administratie, Compliance Manager, Risk Management, Compliance medewerker, Financieel Adviseur, Financieel Manager, Financieel Medewerker, Risk Analist, Risk consultant, Risk Manager