(Junior) toezichthouder Prospectus & Takeover Bids

Als (junior) toezichthouder Prospectus en Takeover Bids werk je midden in het toezicht op de kapitaalmarkten en is jouw belangrijkste verantwoordelijkheid het dagelijks beoordelen van prospectussen van ondernemingen (bijvoorbeeld banken, beleggingsinstellingen of verzekeraars) die aandelen of obligaties uitgeven.

Dit betekent onder andere dat je financiële transacties en risico’s doorgrondt en beoordeelt en je komt dagelijks in aanraking met onderwerpen die nu spelen, zoals duurzaamheid en digitalisering. Daarnaast controleer je reclame of andere marketinguitingen en zul je soms handhavend moeten optreden.

Zodoende draag je actief bij aan de bescherming van beleggers. Ook is het mogelijk dat je je bezig gaat houden met het toezicht houden op openbare biedingen. Dynamiek en veelzijdigheid kenmerken het biedingentoezicht. Zo heeft het werk raakvlakken met het toezicht op de omgang met voorwetenschap. Het gaat dan om ontwikkelingen die in het kader van een bod naar buiten gebracht moeten worden; bijvoorbeeld als onderhandelingen over een bod uitlekken.

Dit kan leiden tot een (afgedwongen) persbericht of, bij uitzondering, tot het stilleggen van de handel in het aandeel van de potentiële doelvennootschap. Een ander aspect van het biedingentoezicht is de toetsing van het biedingsbericht ingediend door de bieder. Tijdens dit proces is er intensieve interactie met bijvoorbeeld de advocaten die de bieder bijstaan.

In deze functie ben je onderdeel van team Prospectus & Takeover Bids (PTB), dat op dit moment bestaat uit ongeveer vijftien personen. Het grootste deel van je tijd werk je in kleine teams van twee á drie collega’s aan dossiers. Als junior werk je volledig mee aan een dossier en word je waar nodig ondersteund door een ervaren collega. Tevens heb je dagelijks contact met verschillende afdelingen binnen de AFM. Daarnaast werk je intern aan diverse projecten in projectteams van vier á vijf personen. Deze projecten zijn gericht op een specifiek onderwerp dat speelt binnen de kapitaalmarkten, bijvoorbeeld het oplossen van een belangrijk marktbreed probleem of het implementeren van nieuwe wetgeving. Tenslotte heb je regelmatig contact met externe stakeholders, waaronder uitgevende instellingen, advocatenkantoren of andere Europese toezichthouders. 

"Als je het leuk vindt om enerzijds documenten als complexe prospectussen en/of biedingsberichten diep te doorgronden en je het anderzijds een leuke uitdaging vindt om interactie te hebben met diverse externe partijen, dan is dit een baan voor jou."

Wat is vereist?

 • Wo werk- en denkniveau
 • Aantoonbare interesse in de kapitaalmarkt
 • 0-6 jaar werkervaring, opgedaan bij bijvoorbeeld een advocatenkantoor, financiële instelling, toezichthouder, of als consultant, is een pre
 • Kennis van financiële markten, financiële instrumenten, prospectussen of openbare biedingen is een pre
 • Affiniteit met juridische documenten en financiële informatie en/of de intentie om zich op dit vlak (verder) te ontwikkelen;
 • Prioriteiten kunnen stellen en onder druk kunnen werken
 • Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, zowel in woord als geschrift
 • Goed in teamverband kunnen werken
 • Een goed aanpassingsvermogen

Wat krijg je?

 • Een bruto jaarsalaris van minimaal €45.000 – en maximaal €85.000  op basis van een 36-urige werkweek (inclusief 13e maand en vakantiegeld). De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring
 • 199,5 vakantie-uren per kalenderjaar (boven op je standaard wekelijkse roostervrije dag)
 • Een laptop en een smartphone
 • Uitgebreide trainings- en opleidingsmogelijkheden om jezelf zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen
 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer op basis van 2e klas
 • Thuiswerkvergoeding voor de dagen waarop je vanuit huis werkt
 • Een bijdrage voor een abonnement bij een sportschool
 • Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een fiets – en deviceregeling en een vergoeding voor de inrichting van je thuiswerkplek

Wat doe je?

 • 50% Prospectussen beoordelen
 • 20%  Projectwerk samen met andere afdelingen binnen de AFM
 • 20% Intern overleg met collega's
 • 10% Contact met externe stakeholders

Werkweek

"Een leuke werkdag is afwisselend. Zo spreek je met collega’s en advocaten over transacties, werk je aan een project en is er ruimte om een dossier goed te bestuderen."

"Tijdens een mindere werkdag houd je je bezig met een prospectus waarbij minder interessante zaken spelen. Toch hebben bijna alle dossiers wel een interessante invalshoek als je diep in de stof duikt!"

Voorbeeld uit de praktijk

"Je hebt een conference call met een bestuurder en diens advocaat over een passage in het prospectus/biedingsbericht. Zij willen geen aanpassingen doen, terwijl dit volgens de wet wel moet. Hoe pak je dit aan?"

Het doel van de call is om de onderneming te bewegen om bepaalde informatie in het prospectus/biedingsbericht op te nemen, hoewel de bestuurder dit liever niet wil. Samen met je collega heb je bepaald dat deze informatie echt belangrijk is en heb je een strategie bedacht om de bestuurder hiervan te overtuigen. Je bent je ook goed bewust van de bevoegdheden van de AFM die je kunt inzetten. Tijdens het gesprek weet je op overtuigende manier over te brengen dat het prospectusbiedingsbericht moet worden aangepast. Nadat de bestuurder is overtuigd, neem je de planning van de goedkeuring door. Ook evalueer je het gesprek met je collega, waarbij jullie op zoek gaan naar eventuele verbeterpunten.

Groeipad

Als het om de ontwikkeling van jouw talenten gaat, heb je zelf het roer in handen. Iedere medewerker bij de AFM is uniek en daarom werkt alleen een individuele aanpak. Je manager denkt met je mee over jouw doorgroeimogelijkheden.

Werken bij AFM

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. De organisatie is gedragstoezichthouder van de gehele financiële marktsector: sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Iedere collega is gedreven om een substantiële bijdrage te leveren aan het verbeteren van de financiële sector. De AFM signaleert elk jaar de belangrijkste trends en bijbehorende risico’s die de financiële markten gaan beïnvloeden, om daarna haar toezichtagenda verder te kunnen ontwikkelen. Hier lees je meer over in 'Trendzicht'. De AFM is trots op haar World-class Workplace!-keurmerk, dat aangeeft dat medewerkers bovengemiddeld graag bij de AFM werken. De score ligt boven de landelijke en sectorbenchmarks en is gebaseerd op zes elementen: werkgeverschap, organisatietrots, organisatierichting, waardering, werktrots en het benutten van talenten. Als maatschappelijke organisatie wil de AFM een afspiegeling zijn van de samenleving en een werkgever waar iedereen zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt. Dit vanuit een gevarieerd team qua ervaring, achtergrond en expertise met de gemeenschappelijke motivatie om de taak van de AFM zo goed mogelijk uit te voeren. De AFM erkent het talent en potentieel van iedere medewerker en benut dit ook. Deze denkwijze zorgt ervoor dat de AFM met een zo breed mogelijke blik de uitdagingen als gedragstoezichthouder elke dag opnieuw tegemoet kan treden.


Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, WO, < 1 jaar, Fulltime, Amsterdam, Bepaalde tijd, 1-3 jaar, 3-5 jaar, € 3.000 - € 5.000, € 5.000 - € 7.000, Compliance, Financiele dienstverlening, Private Equity, Randstad, Compliance medewerker, Noord-Holland, Risk Analist