Business Controller Douane Rotterdam

Communicatieadviseur en strategie
Als communicatieadviseur begrijp je als geen ander wat de kracht van communicatie is. Je geeft uitvoering aan de door jouw opgestelde centrale communicatieboodschap voor de verschillende projecten. Jij gaat meewerken aan verschillende projecten die impact hebben op het Nederland van nu en overmorgen, zoals de ontwikkeling van het Waddengebied. Daarbij weet jij het overzicht te bewaren, mensen mee te krijgen in je enthousiasme en ga je op ondernemende wijze te werk. Ben jij toe aan een volgende stap als communicatieadviseur voor Rijkswaterstaat, reageer dan snel!

Hoe jij bijdraagt in jouw rol
Je bent inzetbaar op alle taakvelden van de afdeling Communicatie en Strategie. Jouw focus ligt op het in goede banen leiden van onze externe en interne communicatie, het verbeteren van ons imago en optimale persvoorlichting. Waarbij het zwaartepunt van deze functie op de externe communicatie ligt. Samen met collega’s werk je aan de reputatie van Rijkswaterstaat. Je weet onder meer (vaar)weggebruikers en stakeholders duidelijk te maken wat de bedoeling en toegevoegde waarde van Rijkswaterstaat in onze samenleving is én wat ons werk voor hen betekent.

Als adviseur houd je overzicht en plaats je de afzonderlijke communicatieonderwerpen en Rijkswaterstaatprojecten in het grotere geheel. Je herkent de bestuurlijke relevante ontwikkelingen en de signalen vanuit onze omgeving, brengt kansen en risico’s in beeld en legt verbanden tussen in- en externe actualiteiten.

Ook tijdens een crisis of calamiteit sta jij garant voor heldere en daadkrachtige communicatie. Je werkt hierbij samen met de collega’s van crisismanagement. Hiervoor draai je mee in een piketrooster, ook buiten kantooruren. Piketdienst komt wekelijks terug en omvat een mooi onderdeel van deze functie waarbij je direct tegen de actualiteit van dat moment aan zit en als communicatieadviseur over communiceert. Voorbeelden van recente gebeurtenissen komen terug op het regionaal twitterkanaal @RWS_NN of zie meer informatie over de Prinses Margriettunnel

Dit is waar jij voldoening uit haalt
Het directieteam en je collega’s kunnen rekenen op jouw advies en regie over de communicatie rondom uiteenlopende onderwerpen, zoals watermanagement in onze vaarweg Lemmer-Delfzijl, het Unesco werelderfgoed de Waddenzee, de aanleg- en onderhoudsprojecten op onze (vaar)wegen, verkeersveiligheid, gebiedsontwikkeling, innovatie en duurzaamheid. Hierbij werk je samen met inhoudelijke collega’s en communicatieadviseurs. Ieder vanuit zijn of haar eigen rol, op de diverse onderwerpen, zowel vanuit kansen als risico’s. Daarbij onderhoud je nauwe contacten met de pers, de omgeving en de andere onderdelen van het Rijkswaterstaat communicatienetwerk.

Op het netwerk Lemmer-Delfzijl ligt al een communicatie- en strategieplan klaar, waar je direct mee aan de slag kan. Echter voor het Waddengebied ligt hier nog alle ruimte voor jouw expertise en creativiteit om tot een goed communicatie- en strategieplan te komen. Uiteraard sta je hier niet alleen voor maar doe je dit samen met je communicatiecollega's.

Ook zorg je voor optimale persvoorlichting en weet je veelal proactief aandacht te vestigen op de juiste communicatiethema’s. Samen met je collega’s bevorder je de gezamenlijke publiekscommunicatie met partners zoals provincies, gemeenten, waterschappen en natuurorganisaties. Je voert de eindredactie over persuitingen, begeleidt externe (media)-optredens van collega’s en adviseert over pers- en publiekscommunicatie.

Wat wij aan jou waarderen
Geen dag is hetzelfde: maar dankzij je flexibiliteit speel je goed in op onverwachte situaties. Dit komt regelmatig voor tijdens piketdiensten, waar je door een calamiteit soms je dagplanning moet laten vallen om direct in te springen op de actualiteit van dat moment.

Daarnaast leg je als communicatieadviseur makkelijk de verbinding tussen verschillende niveaus en onderdelen binnen Rijkswaterstaat. Je hebt een goed ontwikkeld analytisch vermogen en ziet verbanden en kansen. Ook kan jij makkelijk schrijven en onderhoud je actief de social media kanalen. Je houdt overzicht, bent alert op kansen en risico's en voert regie zonder het werk van anderen, zoals omgevingsmanagers en ingehuurde communicatiebureaus over te nemen.

Ook kun je strategische doelen vertalen naar tactisch en operationeel niveau en vice versa. Je bent je bewust van je omgeving, bent een echte verbinder én een energieke teamspeler met lef.

Meer weten?
Wil je meer informatie over de inhoud van deze uitdagende baan? Of ben je nieuwsgierig naar hoe je werk er in de praktijk uitziet? Bel met Anne van der Meer, Senior communicatieadviseur via 06- 21299133 of met Ike Hendriks, afdelingshoofd communicatie en strategie, via 06-54956499. Zij staan je graag te woord.

Wij gaan doorlopend in gesprek met sollicitanten, dus wacht niet te lang met solliciteren, want zodra we de juiste collega gevonden hebben, kunnen we de vacature eerder sluiten.

Tijdens het proces een koffiegesprek aangaan met een inhoudelijke communicatieadviseur uit het team, behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Wij kijken uit naar jouw sollicitatie!

Vacaturenummer: NN-23-034

Functie-eisen

 • je hebt een afgeronde opleiding in communicatie;
 • je hebt meerdere jaren relevante werkervaring als communicatieadviseur, bij voorkeur binnen de (Rijks)overheid;
 • je bent een denker en doener in één;
 • je hebt een flexibele werkinstelling, waarbij je staat bent om snel te schakelen als zich een bijvoorbeeld calamiteit voordoet tijdens je piketdienst.

Arbeidsvoorwaarden

 • Salarisniveau Schaal 11
 • Salaris Min €3608 - Max €5503 bruto per maand. Het genoemde salaris is gebaseerd op een volledige werkweek.
 • Dienstverband Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
 • Minimaal aantal uur per week 32
 • Maximaal aantal uur per week 36

Rijkswaterstaat is een aantrekkelijke werkgever. Dit komt ook tot uiting in onze arbeidsvoorwaarden. Wat bieden wij jou?

 • een passend maandsalaris (fulltime is 36 uur per week);
 • diverse verlofregelingen en de mogelijkheid om meer of minder te werken;
 • hybride werken;
 • studiefaciliteiten en persoonlijke ontwikkeling.

Je kan je arbeidsvoorwaardenpakket gedeeltelijk zelf samenstellen door het Individuele Keuze Budget (IKB) Het IKB bestaat uit geld en uren. Je kan zelf kiezen wanneer je het geld uitbetaald wilt hebben. De IKB uren kan je opnemen, deels laten uitbetalen of opsparen voor later. Ook kan je het IKB inzetten voor fiscaal vriendelijke doelen.

Wij vinden het belangrijk dat je zowel op je werk als privé lekker in je vel zit. Bij ons kan je hybride werken als je functie dat toelaat. Je kan een thuisvergoeding ontvangen en er zijn voorzieningen voor het ergonomisch inrichten van je thuiswerkplek.

Bijzonderheden

 • je standplaats is Leeuwarden. Bij Rijkswaterstaat stimuleren we het hybride werken. Werk in overleg met je leidinggevende en collega’s vanuit huis of op kantoor wanneer je functie dit toelaat;
 • de (online) selectiegesprekken vinden doorlopend plaats;
 • bij voldoende geschikte reacties kan de vacature eerder sluiten;
 • een (online) voorselectietest of een assessment kan onderdeel zijn van het sollicitatieproces. Het maken van een casus en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, kan eveneens deel uitmaken van het sollicitatieproces. Het inwinnen van referenties maakt deel uit van het sollicitatieproces.

Solliciteren: eerst online, daarna op locatie
Heb je binnenkort je eerste kennismakings- of sollicitatiegesprek? Deze vindt bij voorkeur online plaats. Daarmee stimuleren wij ‘slim’ reizen. Zo dragen we bij aan minder druk op snelwegen en OV én minder CO2-uitstoot. Heb je toch liever een gesprek op een van onze kantoren? Laat het ons weten, dan kijken we natuurlijk wat mogelijk is.

Ben je toe aan het gesprek voor de 2e ronde of het arbeidsvoorwaardengesprek? Dan ontvangen wij je graag op locatie. Heb je dit gesprek liever online? De recruiter inventariseert wat jouw wensen zijn waarna een definitieve afspraak wordt gemaakt.

Vragen?
Heb je vragen over de sollicitatieprocedure? Neem dan contact op met onze recruiter of kijk op onze website voor meer informatie.

Acquisitie op onze vacatures wordt niet in behandeling genomen.

Jouw toekomstige afdeling
Wil jij werken bij Rijkwaterstaat voor Noord-Nederland (NN)? Deze regio is verantwoordelijk voor het onderhoud, het beheer en de aanleg van (snel)wegen en hoofdvaarwegen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Hier valt ook een van de mooiste natuurgebieden van Nederland binnen: de Waddenzee. Naast het beheer van dit Werelderfgoed wordt er binnen NN ook gewerkt aan het Eems-Dollard gebied en onderhouden we:

 • 472 km weglengte;
 • 730 kunstwerken;
 • 1072 km beheerde vaarwegen;
 • 2949 km2 water.

In totaal werken er ongeveer 215 mensen binnen NN, verspreid over drie directies: Netwerkontwikkeling, Netwerkmanagement en Bedrijfsvoering.

Communicatie en strategie
De afdeling Communicatie en Strategie (CenS) is een van de afdelingen van de directie netwerkontwikkeling. CenS werkt veel directieoverstijgend, omdat de doelen van CenS ook directieoverstijgend zijn. De doelen van CenS zijn onder meer: het sturen op samenhangende communicatie over het werk van RWS in de regio NN voor onze klanten, omgeving en partners, het bewaken van het imago van Rijkswaterstaat en het sturen en beheren van onze bestuurlijke positie in de regio. De afdeling CenS richt zich ook op een goede interne afstemming zodat we uniform kunnen werken, als één Rijkswaterstaat. We doen dat vanuit drie kerntaken:

 • strategische communicatie;
 • regie op omgevingsmanagement;
 • bestuursondersteuning en strategische advisering.

Strategische communicatie
CenS coördineert, stemt af en heeft overzicht op de interne en externe communicatie over het werk van Rijkswaterstaat in de regio Noord-Nederland. We bewaken het imago van Rijkswaterstaat. Daartoe worden actief signalen uit de omgeving naar binnen gehaald.

Regie op omgevingsmanagement
Het werk van Rijkswaterstaat vindt buiten in de omgeving plaats. Reden dus om er goed over na te denken wat en waarom we in die omgeving willen en hoe we met die omgeving willen werken. CenS heeft daar regie op. Samen met andere afdelingen die veel in de omgeving werken, richten we dat proces zo goed mogelijk in en formuleren we samen de strategische doelen waarop we sturen. Daarnaast zorgen we ervoor dat we weten wie onze belangrijkste stakeholders en hun belangen zijn en hoe zij met Rijkswaterstaat willen samenwerken.

Bestuursondersteuning en strategische advisering
Het gebeurt wel eens dat onze bestuurders door de veelheid aan onderwerpen en de druk van de waan van de dag, onderwerpen uit het oog verliezen. Ook kan het gebeuren dat ze niet precies genoeg weten wat er vanuit de keten wanneer van hen wordt verwacht of terugkoppelingen aan de keten te lang uitstellen. CenS heeft zich tot doel gesteld om de hele keten en de DT-leden hierin te ondersteunen. Simpel gezegd streven we naar het doel dat DT-leden de juiste dingen doen, en dat ze goed voorbereid zijn. Zo bereidt CenS de wekelijkse DT-overleggen voor en wordt er advies gegeven aan het DT over uitnodigingen en andere agendavraagstukken. Tot slot adviseert CenS ook over inhoudelijke vraagstukken: strategische advisering.

Vragen over de inhoud van deze vacature?
Ike Hendriks, Afdelingshoofd communicatie en strategie
06-54956499


Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, WO, Fulltime, Audit, 3-5 jaar, 5-10 jaar, Auditor, Controlling, Zuid-Holland, Randstad, Controller, Overheid