Manager operationeel risico

Anticipeer op mogelijke verstoringen in het betalings- en effectenverkeer als manager operationeel risico bij DNB.

Jij hebt impact

Bij DNB werk je met impact op financiële stabiliteit en duurzame welvaart. Jij analyseert, monitort en rapporteert over de operationele risico’s rondom de kritische processen van de divisie Betalingsverkeer. De inzet is een stabiele, veilige en betrouwbare girale en chartale geldstroom. Ook volg je nauwgezet de werking van interne beheersmaatregelen.

Zo doe je dat als operationeel risico manager

Je opereert binnen de hoog-geautomatiseerde omgevingen van het Eurosysteem, zoals TARGET2 en SWIFT. Een omgeving met kritische IT-systemen maar ook menselijke handelingen. Hierbinnen ondersteun je als inhoudelijk expert binnen de eerste lijn het management in risicobeheersing in brede zin. De risico’s hebben onder andere betrekking op uitvoeringsprocessen, ICT-systemen, compliance (inclusief fraude), business continuity en HR. Je bent betrokken bij procesontwerp en de interne beheersing (AO/IB), risicoanalyses, incidentenbeheer, informatiebeveiliging en het testen van maatregelen. Dit doe je samen met collega’s en de tweedelijns staffuncties van DNB, zoals Operational Risk Management, IT Digital Security Services, Compliance and Integrity en Internal Audit.

Wat ga je precies doen?
 • Je hebt een signaalfunctie daar waar het gaat om het ontstaan van risico’s of het tekortschieten van beheersmaatregelen, en adresseert deze.
 • Je adviseert het management en de Operational Risk Board van DNB. Je stelt beleidsstukken op voor de processen van bijvoorbeeld de afdeling Betalingsverkeer & Onderpand Services (BOS) en schrijft (risico)nota’s voor de Directie.
 • Je voert risicoanalyses uit als onderdeel van reguliere herzieningen en bij (IT-)projecten. Hieronder vallen ook informatiebeveiligingsadviezen en hacktesten.
 • Je beheert de crisismanagementorganisatie van de divisie en ondersteunt deze met adviezen, oefeningen en beleid.
 • Je borgt de vastlegging van risico’s in het risicoregister. Je ondersteunt de teams bij de incidentenanalyses en de opvolging. En je helpt het risicobewustzijn binnen de afdeling vergroten.


Hier doe je dat

De divisie Betalingsverkeer & Marktinfrastructuur houdt zich binnen DNB bezig met het girale betalings- en effectenverkeer. Dit bestaat uit de grotendeels geautomatiseerde afwikkeling van het hoogwaardige interbancaire betalingsverkeer, de bewaring van effecten en de afwikkeling van transacties rond monetaire beleids- en beleggingsoperaties. Je gaat werken in een professioneel team van enthousiaste, resultaatgerichte collega’s. Er heerst een prettige, informele werksfeer waarin we met elkaar flexibel inspelen op voortdurende veranderingen.

Bij DNB werken we hybride. Ons kantoor in Amsterdam is onze thuisbasis, de plek waar we elkaar ontmoeten, waar we met elkaar kennis delen en (samen)werken. Uitgangspunt is dat je ten minste de helft van je wekelijkse werktijd op kantoor bent. Tegelijkertijd is er ook voldoende ruimte om een werkplek en -tijd te kiezen waar we ons werk het beste kunnen doen en waar we zo veel mogelijk waarde kunnen toevoegen. En natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting.

Dit breng je mee

Je vormt je eigen oordeel en brengt dat met overtuiging naar voren. Dankzij je uitgebreide kennis van risicomanagement heb je oog voor detail en herken je de (on)mogelijkheden. De brug te slaan tussen regels en procedures enerzijds en de dagelijkse praktijk anderzijds kenmerkt je hands-on instelling. Daarnaast beschik je over sterke adviesvaardigheden. Je werkt uitstekend samen met diverse collega's.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?
 • Je hebt een wo-masterdiploma met minimaal vijf jaar relevante werkervaring op het gebied van operationeel risicomanagement, procesinrichting, regulatory compliance en/of informatiebeveiliging.
 • Je hebt aantoonbare affiniteit met ICT en het information security, bijvoorbeeld doordat je hebt gewerkt met ISO 27001.
 • Ervaring met Agile werken in het algemeen is een pre. Dat geldt ook voor certificeringen op het gebied van (IT-)beheersing of compliance; zoals CISSP, CISM, CISA, CIPP/E, CIPM of Cloud Security.
 • Je schriftelijke en mondelinge communicatieve vaardigheden zijn uitstekend in zowel Nederlands als Engels.


Dit bieden we je

Een 36-urige werkweek - 32 uur kan ook - met werk midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijke context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstellingen te blijven bereiken. Benieuwd hoe wij dat doen en wat onze collega’s hiervan vinden? Lees en bekijk hier meer.

Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. In Nederland, maar ook daarbuiten. Je start met een jaarcontract, bij goed functioneren en wanneer de (organisatorische) omstandigheden niet wijzigen is er uitzicht op voortzetting.

De overige goede arbeidsvoorwaarden die horen bij deze functie:
 • Een salaris van minimaal € 3.700,-- en maximaal € 6.100,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • Een 13de maand, 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden en een vrij besteedbaar persoonlijk budget van 5,9% van je 12-maandssalaris.
 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie. Eigen bijdrage in de premie 6,68%.
 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer óf vergoeding van je reiskosten met eigen vervoer, in 2023 tegen € 0,21 per km en vanaf 2024 tegen € 0,22 per km.
 • Een internetvergoeding van € 50,-- netto per maand.
 • Veel mogelijkheden jezelf door opleiding en training zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen.
 • Een goede balans tussen je professionele en je privéleven. In deze functie is het mogelijk om 4 dagen van 8 of 9 uur te werken.


Zo solliciteer je bij DNB

01 - Verstuur je sollicitatie

Na het versturen van je sollicitatie ontvang je direct een ontvangstbevestiging per e-mail. Binnen twee weken ontvang je een inhoudelijke reactie op je sollicitatie.

02 - E-assessment

Voor de meeste vacatures vragen wij je om een online assessment te maken voorafgaand aan het eerste gesprek. Het assessment bestaat uit cognitieve testen en/of een persoonlijkheidsvragenlijst, en kun je gewoon thuis uitvoeren.

03 - Eerste gesprek

Tijdens dit gesprek leren we elkaar beter kennen. Dit gesprek vindt meestal plaats met de manager of een ervaren teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat en een recruiter.

04 - Tweede gesprek

Wanneer zowel jij als wij positief zijn na het eerste gesprek zien we je graag nogmaals terug. Bij dit vervolggesprek zijn meestal een andere manager uit dezelfde divisie en een (senior) teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat aanwezig.

05 - Casus, derde gesprek en/of assessment

Solliciteer je op een functie als toezichthouder of beleidsmedewerker? Dan wordt het eerste of het tweede gesprek vaak gecombineerd met het maken van een schrijfopdracht of een case study. Dit hoor je uiteraard ruim van tevoren. Afhankelijk van het niveau van de functie kan er nog een derde gesprek met de divisiedirecteur en/of een functiegericht (extern) assessment plaatsvinden.

06 - Arbeidsvoorwaardengesprek

Past DNB bij jou? En ben jij de juiste persoon voor de functie? Dan doet de recruiter je een contractaanbod tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. DNB valt als overheidswerkgever onder de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Dit bekent dat medewerkers van DNB de ambtenarenstatus krijgen. Dit wordt tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek toegelicht.

07 - Screening

Na de arbeidsvoorwaardelijke overeenstemming volgt een screening. Het specifieke screeningsprofiel vind je terug in de vacaturetekst. Hier kun je meer informatie vinden over de screening.

08 - Welkom bij DNB

Na het ondertekenen van je contract heten wij je van harte welkom bij DNB! Dit doen we met een introductieprogramma, waarin je kennismaakt met onze organisatie en je nieuwe collega’s. Het interactieve programma bestaat onder andere uit twee introductiedagen.

Solliciteer nu!

Wil jij als manager operationeel risico werken met impact? Solliciteer dan direct op deze vacature! Als sollicitatie ontvangen we graag uiterlijk 4 oktober 2023 een motivatiebrief en je complete cv.

Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video's en testimonials van collega's en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer!

Voor de justitiële screening is deze functie ingedeeld in profiel 2a Meer informatie over de verschillende screeningsprofielen vind je op deze pagina.

Deze vacature is bedoeld om op te solliciteren, niet voor acquisitie.

Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, WO, Amsterdam, Bepaalde tijd, 1-3 jaar, Parttime, 3-5 jaar, Banken, € 5.000 - € 7.000, Compliance, € 7.000 - € 10.000, Financiele dienstverlening, Financiele Administratie, Risk Management, Risk Analist, Risk consultant, Risk Manager