Business Controller met een scherp oog voor detail en een brede blik

Business Controller met een scherp oog voor detail en een brede blik
Word jij warm van baanbrekend onderzoek? Als Business Controller bij NWO kun je achter de schermen een bijdrage leveren aan de toekomst van de wetenschap. Deze finance-functie raakt aan alle aspecten van controlling en is een mooie kans voor een financial die nog verder wil groeien.

Als business controller lever je een grote bijdrage aan de  NWO Planning & Control- cyclus. Vanuit een onafhankelijke en professionele rol adviseer je het management en de beleidsmedewerkers van het domein over de financiële beheersing van de programma’s, de risico’s en de (financiële) bedrijfsprocessen.

Tevens lever je vanuit jouw vakkennis een bijdrage aan verbetertrajecten en bij de doorontwikkeling van procedures en systemen. Je betrekt hierbij je directe collega’s: je bent een echte samenwerker, deelt graag kennis en leert graag van anderen. Je werkt aan je eigen ontwikkeling en de professionalisering van je team en de afdeling Financiën, samen met je collega’s.

Jouw werk in de praktijk:

 • je voert de regie op de planning-en-controlcyclus van programma’s en organisatieonderdelen
 • je bent het aanspreekpunt en de financieel adviseur voor programma’s en organisatieonderdelen
 • je maakt periodieke rapportages, inclusief meerjarenanalyses en -prognoses
 • je stelt (concept)begrotingen op, geeft advies hierover en bewaakt de uitvoering ervan
 • je maakt programmaverantwoordingen en stemt die af met interne en externe partijen
 • je controleert en analyseert data en informatie uit NWO’s financiële systeem en maakt rapportages, overzichten en controledossiers
 • je monitort de financiële voortgang van programma’s en het financiële proces van organisatieonderdelen
 • je denkt mee en adviseert over het verbeteren van de financiële processen en werkwijzen.

Dit breng je mee
Je bent niet alleen een kei met cijfers en financiën, je communiceert er ook makkelijk over. Ook al is het niet je dagelijkse werk in deze rol: het ‘financiële handwerk’ is je zeker niet vreemd. Jaarrekeningen, activa & passiva en balansen hebben geen geheimen voor je. Maar jouw skills gaan een stuk verder dan dat: je kunt (inzichten uit) cijfers moeiteloos vertalen en duiden voor het management en je collega’s.

Je weet zelfstandig én samen met je collega’s resultaten te bereiken. Hoe complex een vraagstuk ook, jij vindt de oplossing. Je bent analytisch sterk, ziet het grote geheel, en communiceert en adviseert sterk, helder en altijd met oog voor je gesprekspartner. Je voelt je verantwoordelijk voor je werk en je specifieke projecten, neemt initiatief en weet anderen mee te krijgen met je inzet en enthousiasme. Het spreekt voor zich dat je integer handelt en altijd gaat voor de beste kwaliteit.

Dit is je basis:

 • je hebt een afgeronde hbo-opleiding in een financiële richting, een aanvulling met een post-hbo-opleiding is een pré
 • je hebt enkele jaren relevante werkervaring
 • en bij voorkeur kennis van power BI en Unit4 (UBW).

Hier kom je te werken
Bij de afdeling Financiën & Informatie van NWO werken ongeveer 60 collega’s in de teams Business & Project Control (BPC),  Concern Control, Proces & Kwaliteit, Informatie & Innovatie en de Financiële Administratie. Jij komt te werken in één van de BPC-teams in Den Haag of Utrecht. In elk BPC-team werken meerdere business- en projectcontrollers en een teamleider.

We houden bij NWO van teams met een mooie mix. Qua leeftijden, achtergronden, ideeën en ervaringen. Bij Finance werken doorgewinterde professionals, jonge talenten en alles daar tussenin.

Hoe meer verschillende perspectieven, hoe waardevoller. NWO’ers hebben ook veel gemeen: we zijn ambitieus, gedreven door kwaliteit en voelen ons verbonden met ons werk. We willen van elkaar leren en samen beter worden, in een open, collegiale en prettige sfeer. We werken hard, maar er is ook veel ruimte voor onderlinge gezelligheid en afdelings- en teamactiviteiten. Het werkplezier en de persoonlijk ontwikkeling van onze medewerkers zijn belangrijk; we besteden daar veel aandacht aan, stimuleren en faciliteren het.

Dit bieden wij jou
Een uitdagende en maatschappelijk relevante baan in een enthousiast team, met uitstekende arbeidsvoorwaarden volgens de Collectieve Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst Onderzoekinstellingen (Cao-OI (NL) - WVOI).

Je krijgt een arbeidsovereenkomst voor de periode van 1 jaar, die bij goed functioneren wordt omgezet naar een vast dienstverband. Je salaris is afhankelijk van jouw kennis en ervaring en bedraagt bij een fulltime dienstverband tussen € 3.170,- en € 5.870,- bruto per maand (schaal 10/11, CAO Onderzoeksinstellingen). We werken hybride (deels op kantoor - in Den Haag en Utrecht - en deels thuis).

Ook krijg je:

 • 8% vakantiegeld
 • een eindejaarsuitkering van 8,33%
 • een zeer ruime verlofregeling
 • deels doorbetaald ouderschapsverlof
 • korting op je aanvullende ziektekostenverzekering
 • tal van opleidingsmogelijkheden
 • een vergoeding voor thuiswerken
 • een NS businesskaart als je met het openbaar vervoer reist
 • de beschikking over een laptop en een mobiele telefoon van NWO

Over NWO
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is de belangrijkste wetenschapsfinancier in Nederland en zorgt voor kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap. NWO investeert jaarlijks één miljard euro in onderzoek. Het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek en het vergroten van wetenschappelijke en maatschappelijke impact – oftewel het succes van NWO – valt of staat met de inzet, kwaliteit, bevlogenheid en diversiteit van onze medewerkers. We werken elke dag weer aan een inclusieve omgeving waarin alle medewerkers hun talenten kunnen ontwikkelen en zich gewaardeerd en betrokken voelen. Een werkomgeving waarin ruimte is voor verschillen en waarin iedereen kan uitblinken, zich geïnspireerd en gemotiveerd voelt.

Kom jij samen werken aan wetenschap?
Enthousiast over deze functie? Henrike Brugts (teamleider BPC) geeft je graag meer informatie. Zij is te bereiken op 070 344 06 11 en via h.brugts@nwo.nl.

Over de wervingsprocedure kun je informatie opvragen bij de P&O adviseur Marianne van der Helm. Zij is bereikbaar via WhatsApp (06 23 54 16 84), via 070-349 42 80 en via m.vanderhelm@nwo.nl.

Wil je gelijk reageren op deze vacature? Dat kan - uitsluitend  - via de solliciteer’-button. We ontvangen graag uiterlijk 1 oktober 2023 je cv en je motivatiebrief t.a.v. Henrike Brugts. We zijn heel benieuwd wat jou enthousiast maakt en wat jij wilt bijdragen.


Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, Parttime, Audit, HBO, 3-5 jaar, € 3.000 - € 5.000, € 5.000 - € 7.000, Controlling, Business Controller, Zuid-Holland, Onderwijs/Training