Toezichthouder pensioenfondsen

Maak als bevlogen professional het verschil als toezichthouder pensioenfondsen bij DNB!

Jij hebt impact

Bij DNB werk je met impact op financiële stabiliteit en duurzame welvaart. De pensioenwereld is sterk in beweging. De voorbereidingen op het nieuwe pensioenstelsel zijn in volle gang. In 2023 verwachten we dat de eerste fondsen zich melden bij DNB om over te stappen naar de nieuwe pensioenregeling; een enorm impactvolle operatie met impact op EUR 1.500 miljard aan pensioengeld van miljoenen Nederlanders. DNB houdt er toezicht op dat dit evenwichtig en beheerst plaatsvindt. Wil je hieraan bijdragen? Dan is dit het moment om te solliciteren.

Zo doe je dat als toezichthouder pensioenfondsen bij DNB

Als toezichthouder op pensioenfondsen voer je de regie op de toezichtrelatie en ben je voor een aantal fondsen primair aanspreekpunt. Je bent niet alleen gesprekspartner van het bestuur van het pensioenfonds, maar bijvoorbeeld ook van de accountant, de actuaris en leden van het interne toezicht. Een uitdagende omgeving met veel verschillende belangen. Als kenner van de sector weet je wat de mensen, instellingen en koepels beweegt. Per fonds stel je een risicoprofiel vast. Om dit te kunnen doen, analyseer je samen met de collega’s van de expertafdelingen allerhande data van het fonds en beoordeel je de uitkomsten van on-site onderzoeken. In overleg stel je jaarlijks een toezichtagenda op. Je werk intensief samen met je collega-toezichthouders, in duo’s en in breder teamverband.

Wat ga je precies doen?
 • Je levert een belangrijke bijdrage aan het toezicht op de transitie, door pensioenfondsen te informeren, activeren en bijsturen en door bij te dragen aan het beoordelen van invaarbesluiten van pensioenfondsen.
 • Samen met experts signaleer je (transitie)risico's en vertaalt deze naar een interventiestrategie om ze te verkleinen.
 • Je bent gesprekspartner voor diverse stakeholders van de pensioenfondsen waar jij toezicht op houdt. Je weet het gedrag van bestuurders van de instellingen te beïnvloeden om het gewenste effect te bereiken.
 • Je volgt, samen met je collega-toezichthouders, de ontwikkelingen in de pensioensector en analyseert de gevolgen hiervan voor de portefeuille van instellingen waar je toezicht op houdt.
 • Je interpreteert externe ontwikkelingen en komt op basis hiervan tot voorstellen die bijdragen aan de continue professionalisering van toezichtmethoden en -technieken die in de dagelijkse toezichtpraktijk worden gehanteerd.


Hier doe je dat

Het accounttoezicht op pensioenfondsen is belegd bij twee afdelingen binnen de divisie Toezicht Pensioenfondsen. Deze afdelingen houden in nauwe samenwerking toezicht op pensioenfondsen met een gezamenlijk balanstotaal van ruim EUR 1.500 miljard. Beide afdelingen bestaan uit 17 collega’s met diverse achtergronden, variërend van junior en medior collega’s tot een aantal senioren die de sector door en door kennen. Wij werken actief samen met allerhande specialisten, bijvoorbeeld op het gebied van vermogensbeheer, governance of juridisch, waarbij plezier in werk en delen met elkaar centraal staat. DNB stelt inhoudelijke gedrevenheid en uitstekende ontwikkelmogelijkheden voorop. Hybride werken is de norm, waarbij werken op afstand en op kantoor effectief worden afgewisseld. We streven daarbij naar een verhouding van 50-50.

Dit breng je mee

Bij DNB werk je met inhoudelijke professionals. De kwaliteit van je collega’s is hoog. Daarom vinden we het belangrijk dat jij een stevige persoonlijkheid bent en beschikt over een uitstekend probleem analytisch- en oordeelsvermogen. Je ontwikkelt je zo dat je in staat bent om de regie te voeren op jouw dossiers, jij toont initiatief en werkt graag samen met collega’s met diverse expertises. Je bent communicatief vaardig en kan de boodschap goed overbrengen. Je bent een teamspeler en wil je graag blijven ontwikkelen; persoonlijk maar ook vakinhoudelijk.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?
 • Je beschikt over een afgeronde academische opleiding in (financiële) economie, econometrie of actuariaat. Andere studie-achtergronden, bijvoorbeeld op het gebied van operationele risico’s, IT-risico’s, datakwaliteit en/of governance, zijn ook welkom.
 • Je hebt minimaal 5 jaar werkervaring in de pensioensector, consultancy, accountancy of elders in de financiële sector.
 • Jouw schriftelijke en mondelinge communicatieve vaardigheden zijn uitstekend, zowel in het Nederlands als in het Engels.


Dit bieden we je

Een 36-urige werkweek - 32 uur kan ook - met werk midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever in Amsterdam, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijke context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstellingen te blijven bereiken. Benieuwd hoe wij dat doen en wat onze collega’s hiervan vinden? Lees en bekijk hier meer.

Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. In Nederland, maar ook daarbuiten. Je start met een jaarcontract, bij goed functioneren en wanneer de (organisatorische) omstandigheden niet wijzigen is er uitzicht op voortzetting.

De overige goede arbeidsvoorwaarden die horen bij deze functie:
 • Een salaris van minimaal €4.050,-- en maximaal € 6.200,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • Een 13de maand, 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden en een vrij besteedbaar persoonlijk budget van 5,9% van je 12-maandssalaris.
 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie. Eigen bijdrage in de premie 6,68%.
 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer.
 • Veel mogelijkheden jezelf door opleiding en training zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen.
 • Een goede balans tussen je professionele en je privéleven. In deze functie is het mogelijk om 4 dagen van 9 uur te werken.


Zo solliciteer je bij DNB

01 - Verstuur je sollicitatie

Na het versturen van je sollicitatie ontvang je direct een ontvangstbevestiging per e-mail. Binnen twee weken ontvang je een inhoudelijke reactie op je sollicitatie.

02 - E-assessment

Voor de meeste vacatures vragen wij je om een online assessment te maken voorafgaand aan het eerste gesprek. Het assessment bestaat uit cognitieve testen en/of een persoonlijkheidsvragenlijst, en kun je gewoon thuis uitvoeren.

03 - Eerste gesprek

Tijdens dit gesprek leren we elkaar beter kennen. Dit gesprek vindt meestal plaats met de manager of een ervaren teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat en een recruiter.

04 - Tweede gesprek

Wanneer zowel jij als wij positief zijn na het eerste gesprek zien we je graag nogmaals terug. Bij dit vervolggesprek zijn meestal een andere manager uit dezelfde divisie en een (senior) teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat aanwezig.

05 - Casus, derde gesprek en/of assessment

Solliciteer je op een functie als toezichthouder of beleidsmedewerker? Dan wordt het eerste of het tweede gesprek vaak gecombineerd met het maken van een schrijfopdracht of een case study. Dit hoor je uiteraard ruim van tevoren. Afhankelijk van het niveau van de functie kan er nog een derde gesprek met de divisiedirecteur en/of een functiegericht (extern) assessment plaatsvinden.

06 - Arbeidsvoorwaardengesprek

Past DNB bij jou? En ben jij de juiste persoon voor de functie? Dan doet de recruiter je een contractaanbod tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. DNB valt als overheidswerkgever onder de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Dit bekent dat medewerkers van DNB de ambtenarenstatus krijgen. Dit wordt tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek toegelicht.

07 - Screening

Na de arbeidsvoorwaardelijke overeenstemming volgt een screening. Het specifieke screeningsprofiel vind je terug in de vacaturetekst. Hier kun je meer informatie vinden over de screening.

08 - Welkom bij DNB

Na het ondertekenen van je contract heten wij je van harte welkom bij DNB! Dit doen we met een introductieprogramma, waarin je kennismaakt met onze organisatie en je nieuwe collega’s. Het interactieve programma bestaat onder andere uit twee introductiedagen.

Solliciteer nu!

Wil jij als toezichthouder pensioenfondsen werken met impact? Solliciteer dan direct op deze vacature! Als sollicitatie ontvangen we graag een motivatiebrief en je complete cv.

Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video's en testimonials van collega's en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer!

De selectieprocedure omvat een e-assessment. Voor de justitiële screening is deze functie ingedeeld in profiel 2a. Meer informatie over de verschillende screeningsprofielen vind je op deze pagina.

Deze vacature is bedoeld om op te solliciteren, niet voor acquisitie.

Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, WO, Amsterdam, Bepaalde tijd, 1-3 jaar, Parttime, 3-5 jaar, Banken, € 5.000 - € 7.000, Compliance, € 7.000 - € 10.000, Financiele dienstverlening, Business analist, Financiele Administratie, Compliance Manager, Risk Management, Compliance medewerker, Financieel Adviseur, Financieel Manager, Financieel Medewerker, Risk Analist, Risk consultant, Risk Manager