Junior Analist Monetair Beleidsimplementatie Onderpand en Betalingsverkeer

Ontwikkel jezelf, en draag daarmee bij aan de doorontwikkeling van het Europees betalingsverkeer en onderpandbeheer als Junior Analist Monetair Beleidsimplementatie Onderpand en Betalingsverkeer bij DNB!

Jij hebt impact

Bij DNB werk je met impact op financiële stabiliteit en duurzame welvaart. Als Junior Analist Monetair Beleidsimplementatie Onderpand en Betalingsverkeer ben jij een belangrijke schakel tussen beleid en operatie op het gebied van door instellingen aangehouden onderpand en het functioneren van het (interbancair) betalingssysteem. Een belangrijke functie, omdat er in het Eurosysteem door banken eind 2022 zo’n 2500 miljard Euro aan onderpand was ondergebracht, en er in 2021 voor meer dan 450,000 miljard Euro door het interbancair betalingssysteem liep. Je start met een contract van 18 maanden en in die tijd gaan wij je alle kneepjes van het beleid, betalingsverkeer en onderpand leren!

Je begint met het opdoen van praktische ervaring op de operations-vloer en daarnaast word je door onze beleidsadviseurs opgeleid tot beleidsexpert monetair beleidsimplementatie. Na 4 maanden maak je de keuze of je verder wil richting de sectie Onderpandbeheer of Betalingsverkeer en start de volgende fase van het traject. Zodra je praktijkervaring opgedaan hebt en je hebt laten zien dat je alle ins- en outs van het onderpandbeheer of het betalingsverkeer en bijbehorende wetgeving beheerst, stroom je door naar het beleidsteam. Je krijgt van ons veel vertrouwen, ruimte om te groeien en veel verantwoordelijkheid zonder dat je meteen in het diepe gegooid wordt. Ook wordt er een mentor uit het beleidsteam toegewezen om jou te ondersteunen bij je ontwikkeling.

Zo doe je dat als Junior Analist Monetair Beleidsimplementatie Onderpand en Betalingsverkeer bij DNB

Ons doel is om van jou een expert te maken op het gebied van betalingsverkeer of onderpandbeheer. Deze complexe processen kenmerken zich door een hoge mate van automatisering. Bij stagnaties in het betalingsverkeer en onderpandbeheer onderneemt het team actie richting partijen om dit zo snel mogelijk te verhelpen, belangrijke betalingen en/of settlements te prioriteren of als back-up te fungeren voor de aangesloten banken. Daarnaast help je mee met het monitoren en analyseren van posities, en neem je als vertegenwoordiger voor DNB op termijn deel aan nationale en/of internationale gremia. Ook werk je mee in een aantal grote projecten, en help je geleidelijk mee aan het schrijven van beleidsstukken. Het werk wordt hierdoor meer kennisintensief in plaats van uitvoerend, maar passie voor operationele processen is zeker een vereiste.

Wat ga je precies doen:
 • Monitoren van het betalingsverkeer en de onderpandspools van alle -via DNB- aangesloten instellingen.
 • Afwikkelen settlement van stukken (taken rondom (de)mobiliseren van onderpand), corporate actions (verwerken van rentebetalingen en aflossingen).
 • Kostenafwikkeling m.b.t. effectenbewaarinstellingen en rapportages.
 • Bewaken van de kwaliteit en kwantiteit van de werkzaamheden, signaleren van belemmeringen in de operationele gang van zaken en het uitvoeren van testwerkzaamheden.
 • Meedenken aan manieren om de monetaire beleidsimplementatie van het Eurosysteem verder te vergroenen.
 • Uitvoeren van het betalingsverkeer (geheel of gedeeltelijk) voor onze klanten. Dit zijn non-euro Centrale Banken in het kader van ERMS - Euro Reserve Management Services.
 • Meewerken om beleidsvoorstellen operationeel te implementeren.
 • Fungeren als vertegenwoordiger van DNB binnen bepaalde gremia.


Hier doe je dat

De afdeling Betalingsverkeer en Onderpand Services (BOS) draagt zorg voor de grotendeels geautomatiseerde afwikkeling van het hoogwaardige interbancaire betalingsverkeer, waaronder TARGET2 en SWIFT, bewaarneming van effecten en de afwikkeling van transacties voor monetaire beleidsoperaties. Naast een aantal operationele taakgebieden zijn er ook projectleiders, business intelligence experts en beleidsmedewerkers.

De afdeling bestaat uit ongeveer 60 mensen en kent een vlotte, gezellige, open en informele cultuur met een focus op hard en zorgvuldig werken en zo het behalen van robuuste resultaten. We hebben oog voor elkaars talenten en spelen flexibel in op constante verandering. Onze collega’s werken graag samen, en er vindt veel kennisdeling plaats.

Bij DNB werken we hybride. Ons kantoor in Amsterdam is onze thuisbasis, de plek waar we elkaar ontmoeten, waar we met elkaar kennis delen en (samen)werken. Tegelijkertijd is er ook voldoende ruimte om een werkplek en -tijd te kiezen waar we ons werk het beste kunnen doen en waar we zo veel mogelijk waarde kunnen toevoegen. En natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting.

Dit breng je mee

Je bent een sociaal, ambitieus en leergierig en je wil weten hoe zaken écht in elkaar steken. Je stroopt je mouwen graag op en neemt initiatief. Dit kan zijn in de vorm van preventieve maatregelen en verbetervoorstellen ten aanzien van werkprocessen, maar ook in de vorm van beleidsvoorstellen voor het hele Eurosysteem. Je begrijpt de rol van een centrale bank in de economie en wil jezelf graag ontwikkelen tot centraal bankier. Je bent sociaal vaardig, past je makkelijk aan en zet anderen graag in hun kracht. Daarnaast beschik je over een groot analytisch vermogen en kan dit vertalen naar geschreven tekst (denk bijvoorbeeld aan vraagstukken over liquiditeitsproblemen of opvallend betaalgedrag). Je hebt passie voor operationele processen en je komt gevraagd en ongevraagd met adviezen voor het management. Je volgt maatschappelijke ontwikkelingen en anticipeert hierop in je dagelijkse werkzaamheden. Je bent veranderingsgezind en hebt de gave mensen hierin mee te krijgen.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?
 • Afgeronde Master in de richting van een financiële- of economische richting. Mocht je een andere Master gedaan hebben waarvan je zelf vindt dat het ook past, dan staan wij daarvoor open.
 • Werkervaring in de vorm van bijbanen of stages is een pre. Professionele werkervaring mag ook, met een maximum van 2 jaar werkervaring.
 • Je hebt technische vaardigheden die verder rijken dan Microsoft Excel.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk en zowel in het Nederlands als in het Engels.
 • Je hebt geen 9 tot 5 mentaliteit en bent bereid om in wisseldiensten te werken tussen 06.30 en 19.00 uur.
 • Onze business behoort tot de markt kritieke infrastructuur. Je bent bereid om mee te draaien met de standby-diensten.


Dit bieden we je

Een 36-urige werkweek met werk midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever in Amsterdam, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijke context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstellingen te blijven bereiken. Benieuwd hoe wij dat doen en wat onze collega’s hiervan vinden? Lees en bekijk hier meer.

Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. In Nederland, maar ook daarbuiten. Je start met een contract voor 18 maanden, bij goed functioneren en wanneer de (organisatorische) omstandigheden niet wijzigen is er uitzicht op een contract voor onbepaalde tijd.

De overige goede arbeidsvoorwaarden die horen bij deze functie:
 • Een salaris van € 3.490,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek.
 • Een 13de maand, 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden en een vrij besteedbaar persoonlijk budget van 5,9% van je 12-maandssalaris.
 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie. Eigen bijdrage in de premie 6,68%.
 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer.
 • Veel mogelijkheden jezelf door opleiding en training zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen.
 • Een goede balans tussen je professionele en je privéleven. In deze functie is het mogelijk om 4 dagen van 9 uur te werken.


Zo solliciteer je bij DNB

01 - Verstuur je sollicitatie

Na het versturen van je sollicitatie ontvang je direct een ontvangstbevestiging per e-mail. Binnen twee weken ontvang je een inhoudelijke reactie op je sollicitatie.

02 - E-assessment

Voor de meeste vacatures vragen wij je om een online assessment te maken voorafgaand aan het eerste gesprek. Het assessment bestaat uit cognitieve testen en/of een persoonlijkheidsvragenlijst, en kun je gewoon thuis uitvoeren.

03 - Eerste gesprek

Tijdens dit gesprek leren we elkaar beter kennen. Dit gesprek vindt meestal plaats met de manager of een ervaren teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat en een recruiter.

04 - Tweede gesprek

Wanneer zowel jij als wij positief zijn na het eerste gesprek zien we je graag nogmaals terug. Bij dit vervolggesprek zijn meestal een andere manager uit dezelfde divisie en een (senior) teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat aanwezig.

05 - Casus, derde gesprek en/of assessment

Solliciteer je op een functie als toezichthouder of beleidsmedewerker? Dan wordt het eerste of het tweede gesprek vaak gecombineerd met het maken van een schrijfopdracht of een case study. Dit hoor je uiteraard ruim van tevoren. Afhankelijk van het niveau van de functie kan er nog een derde gesprek met de divisiedirecteur en/of een functiegericht (extern) assessment plaatsvinden.

06 - Arbeidsvoorwaardengesprek

Past DNB bij jou? En ben jij de juiste persoon voor de functie? Dan doet de recruiter je een contractaanbod tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. DNB valt als overheidswerkgever onder de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Dit bekent dat medewerkers van DNB de ambtenarenstatus krijgen. Dit wordt tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek toegelicht.

07 - Screening

Na de arbeidsvoorwaardelijke overeenstemming volgt een screening. Het specifieke screeningsprofiel vind je terug in de vacaturetekst. Hier kun je meer informatie vinden over de screening.

08 - Welkom bij DNB

Na het ondertekenen van je contract heten wij je van harte welkom bij DNB! Dit doen we met een introductieprogramma, waarin je kennismaakt met onze organisatie en je nieuwe collega’s. Het interactieve programma bestaat onder andere uit twee introductiedagen.

Solliciteer nu!

Wil jij als Junior Analist Monetair Beleidsimplementatie Onderpand en Betalingsverkeer werken met impact? Solliciteer dan direct op deze vacature! Als sollicitatie ontvangen we graag uiterlijk 29 juni 2023 een motivatiebrief en je complete cv.

Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video's en testimonials van collega's en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer!

De selectieprocedure omvat een e-assessment en een case study. Voor de justitiële screening is deze functie ingedeeld in profiel 3. Meer informatie over de verschillende screeningsprofielen vind je op deze pagina.

Deze vacature is bedoeld om op te solliciteren, niet voor acquisitie.

Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, WO, Fulltime, Amsterdam, Bepaalde tijd, 1-3 jaar, 3-5 jaar, Banken, € 5.000 - € 7.000, Compliance, € 7.000 - € 10.000, Financiele dienstverlening, Financiele Administratie, Risk Management, Financial Controller, Financieel Adviseur, Financieel Medewerker