Expert toezicht op operationele & IT-risico's bij pensioenfondsen en verzekeraars

Je houdt toezicht op dit complexe speelveld als expert toezicht operationele & IT-risico’s bij DNB.

Jij hebt impact

Bij DNB werk je met impact op financiële stabiliteit en duurzame welvaart. Met een vermogen van miljarden pensioengelden en de verantwoordelijkheid voor miljoenen verzekerden zijn verzekeraars en pensioenfondsen belangrijke spelers op de financiële markt. Tegelijkertijd staan beide sectoren voor grote uitdagingen, mede gedreven door de ontwikkelingen die gaan over de operationele implementatie van het pensioenakkoord, cybersecurity, impact en beheersing van grote uitbestedingspartijen zoals BigTechs. Ook kom je in aanraking met interne controle raamwerken van instellingen, soms ondersteund door Artificial Intelligence. Jij bent als expert operational & IT-risk betrokken bij de beoordeling van allerlei vraagstukken op dit gebied. Aan jou de opdracht om in dit complexe speelveld toezicht te houden!

Zo doe je dat als expert toezicht operationele & IT-risico’s bij DNB

Je onderzoekt hoe pensioenfondsen en verzekeraars hun operationele en IT-risico’s beheersen. Recent is onze toezichtsmethodologie geactualiseerd, waarbij we risicogebaseerd en data-gedreven onze inzet bepalen op die instellingen waar aandacht ook echt nodig is. Met beoordelingskaders onderzoek je huidige risico’s en identificeer je nieuwe risico’s. De onderzoeken variëren in intensiteit en duur. Je beoordeelt rapportages, je voert data-analyses uit en je interviewt bestuurders, directie, management en specialisten van onder toezicht staande instellingen. Soms in risico-identificerende gesprekken, soms in gerichte onderzoeken van een paar dagen tot meerdere weken.

Daarnaast werk je mee aan deze vorm van toezicht in Europees verband, door kennisdeling met andere toezichthouders. De komst van de ‘Digital Operational Resilience Act (DORA)’ versterkt deze samenwerking. We zetten je in op uiteenlopende, sector-overschrijdende themaonderzoeken en projecten. De onderzoeken variëren in intensiteit en duur. Afhankelijk van je ervaring houd je toezicht op één of meerdere instellingen tegelijkertijd.

Wat ga je nog meer doen?
 • Je adviseert als expert de account toezichthouders en de directie van DNB over de operationele en IT-risico’s en de gewenste follow-up die nodig is.
 • Je onderhoudt interne en externe contacten en zorgt voor uitwisseling op je vakgebied. Dit doe je door gesprekken met specialisten in de sector maar ook door middel van het spreken op seminars.
 • Je werkt mee aan het opstellen van eigen normenkaders waarbij afstemming wordt gezocht met verschillende interne en externe stakeholders waaronder ministeries en koepelorganisaties.
 • Door onderzoeken te doen bij nationale en internationale instellingen en gerichte opleidingen te volgen, blijf je op de hoogte van nieuwe (technologische) ontwikkelingen op ons vakgebied.
 • Je hebt een prominente rol in kennisdeling binnen het team en binnen het uitvoerend toezicht op jouw vakgebied. Afhankelijk van je ervaring begeleid je junior collega’s binnen het team.
 • Je ondersteunt in onze interne digitaliseringsambitie, waarbij we ons richten op het ontwikkelen en beheren van risicoscoremodellen, inzetten van nieuwe innovatieve technologieën (denk aan Natural Language Processing of process mining/data-analyses) of inzet in pilots op het gebied van digitalisering.


Hier doe je dat

Je werkt als expert operational & IT-risk bij het Expertisecentrum Operationele & IT-risico’s, verantwoordelijk voor het in kaart brengen van de operationele & IT-risico’s bij pensioeninstellingen en verzekeraars. We houden nieuwe ontwikkelingen op ons vakgebied nauwgezet bij en we vertalen deze naar diverse toezichtthema’s. Je collega’s zijn 15 hoogopgeleide professionals en we hebben een sterke groeiambitie binnen DNB. De sfeer is informeel en collegiaal. We investeren veel in opleiding van kennis en ontwikkelingen in de sector. Wij zorgen voor ‘training on the job’ en onze beoordelingskaders, case studies en eerdere beoordelingen geven je de kans het vak van toezichthouder eigen te maken. Een goede samenwerking met je team en andere afdelingen binnen en buiten de divisie is daarbij cruciaal.

Bij DNB werken we hybride. Ons kantoor in Amsterdam is onze thuisbasis, de plek waar we elkaar ontmoeten, waar we met elkaar kennis delen en (samen)werken. Tegelijkertijd is er ook voldoende ruimte om een werkplek en -tijd te kiezen waar we ons werk het beste kunnen doen en waar we zo veel mogelijk waarde kunnen toevoegen. En natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting.

Dit breng je mee

Bij DNB werk je met inhoudelijke professionals. De kwaliteit van het werk van je collega’s is hoog. Daarom vinden we het belangrijk dat jij flexibel, zelfstandig en proactief bent. Je bent nieuwsgierig, kritisch en onderzoekend. Je bent sterk en zuiver in je mening- en oordeelsvorming, ook onder hoge druk. Je beschikt over helikopterview, bent analytisch sterk en in staat om snel dwarsverbanden te leggen. Uit grote hoeveelheden informatie weet je snel tot de essentie van een probleem te komen.
Je bent ervaren in het uitvoeren van meerdere onderzoeken tegelijkertijd waarbij voor jou geldt: hard op de inhoud en zacht op de relatie. Je bent in staat de bestuurs- en directieleden van de instellingen te challengen en waar nodig met behulp van verschillende stijlen te overtuigen van jouw standpunt.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?
 • Je hebt een academische master in een bedrijfskundige of informatietechnische richting. Een afgeronde opleiding RE/RA/RO (of equivalent daarvan) is hierbij een pre.
 • Je hebt aantoonbare affiniteit met operationele en/of IT-risico’s alsmede met digitalisering.
 • Je hebt minimaal acht jaar ervaring bijvoorbeeld in de financiële dienstverlening, consultancy of accountancy.
 • Een stevige persoonlijkheid die zich op haar of zijn gemak voelt in gesprekken op bestuursniveau binnen organisaties en hierbij weet om te gaan met weerstanden.
 • Een goed oog voor teamdynamiek en affiniteit met coaching van minder ervaren medewerkers.
 • Jouw communicatieve vaardigheden zijn uitstekend, zowel mondeling als schriftelijk en zowel in het Nederlands als in het Engels.


Meer weten? Lees ook de testimonial van onze collega Sander op onze werkenbij-pagina .

Dit bieden we je

Een 36-urige werkweek met werk midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever in Amsterdam, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijke context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstellingen te blijven bereiken. Benieuwd hoe wij dat doen en wat onze collega’s hiervan vinden? Lees en bekijk hier meer.
Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. In Nederland, maar ook daarbuiten. Je start met een jaarcontract, bij goed functioneren en wanneer de (organisatorische) omstandigheden niet wijzigen is er uitzicht op voortzetting.

De overige goede arbeidsvoorwaarden die horen bij deze functie:
 • Een salaris van minimaal € 5.030,-- en maximaal € 7.830,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • Een 13de maand, 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden en een vrij besteedbaar persoonlijk budget van 5,9% van je 12-maandssalaris.
 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie. Eigen bijdrage in de premie 6,68%.
 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer.
 • Veel mogelijkheden jezelf door opleiding en training zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen.
 • Een goede balans tussen je professionele en je privéleven. In deze functie is het mogelijk om 4 dagen van 9 uur te werken.


Zo solliciteer je bij DNB

01 - Verstuur je sollicitatie

Na het versturen van je sollicitatie ontvang je direct een ontvangstbevestiging per e-mail. Binnen twee weken ontvang je een inhoudelijke reactie op je sollicitatie.

02 - E-assessment

Voor de meeste vacatures vragen wij je om een online assessment te maken voorafgaand aan het eerste gesprek. Het assessment bestaat uit cognitieve testen en/of een persoonlijkheidsvragenlijst, en kun je gewoon thuis uitvoeren.

03 - Eerste gesprek

Tijdens dit gesprek leren we elkaar beter kennen. Dit gesprek vindt meestal plaats met de manager of een ervaren teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat en een recruiter.

04 - Tweede gesprek

Wanneer zowel jij als wij positief zijn na het eerste gesprek zien we je graag nogmaals terug. Bij dit vervolggesprek zijn meestal een andere manager uit dezelfde divisie en een (senior) teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat aanwezig.

05 - Casus, derde gesprek en/of assessment

Solliciteer je op een functie als toezichthouder of beleidsmedewerker? Dan wordt het eerste of het tweede gesprek vaak gecombineerd met het maken van een schrijfopdracht of een case study. Dit hoor je uiteraard ruim van tevoren. Afhankelijk van het niveau van de functie kan er nog een derde gesprek met de divisiedirecteur en/of een functiegericht (extern) assessment plaatsvinden.

06 - Arbeidsvoorwaardengesprek

Past DNB bij jou? En ben jij de juiste persoon voor de functie? Dan doet de recruiter je een contractaanbod tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. DNB valt als overheidswerkgever onder de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Dit bekent dat medewerkers van DNB de ambtenarenstatus krijgen. Dit wordt tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek toegelicht.

07 - Screening

Na de arbeidsvoorwaardelijke overeenstemming volgt een screening. Het specifieke screeningsprofiel vind je terug in de vacaturetekst. Hier kun je meer informatie vinden over de screening.

08 - Welkom bij DNB

Na het ondertekenen van je contract heten wij je van harte welkom bij DNB! Dit doen we met een introductieprogramma, waarin je kennismaakt met onze organisatie en je nieuwe collega’s. Het interactieve programma bestaat onder andere uit twee introductiedagen.

Solliciteer nu!

Wil jij als expert toezicht werken met impact? Solliciteer dan direct op deze vacature! Als sollicitatie ontvangen we graag uiterlijk 28 juni 2023 een motivatiebrief en je complete cv.

Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video's en testimonials van collega's en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer!

Voor de justitiële screening is deze functie ingedeeld in profiel 2a. Meer informatie over de verschillende screeningsprofielen vind je op deze pagina.

Deze vacature is bedoeld om op te solliciteren, niet voor acquisitie

Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, WO, Amsterdam, Bepaalde tijd, 1-3 jaar, Parttime, 3-5 jaar, Banken, € 5.000 - € 7.000, Compliance, € 7.000 - € 10.000, Financiele dienstverlening, Financiele Administratie, Risk Management, Risk Analist, Risk consultant, Risk Manager