Onderzoeker en adviseur operationeel risicomanagement

Opslaan
U moet u aanmelden of
een account maken om een vacature op te slaan.
Zet onze operationele processen op scherp als onderzoeker en adviseur ORM (operationeel risicomanagement) bij DNB.

Jij hebt impact

Bij DNB werk je met impact op financiële stabiliteit en duurzame welvaart. De afdeling Operationeel Risicomanagement (ORM) helpt vanuit een tweedelijnsrol de organisatie om risicobewust keuzes te maken en zo operationele risico’s op een goede manier te beheersen. Als onderzoeker en adviseur ORM jaag je samen met je ORM-collega’s vanuit een onafhankelijke rol constructief-kritisch de kernprocessen van DNB aan. Je voert zelfstandig en risico gebaseerd onderzoeken uit in de eerstelijns processen van DNB en doet aanbevelingen gericht op continue verbetering.

Zo doe je dat als onderzoeker en adviseur ORM

Je geeft als onderzoeker en adviseur ORM (tweede lijn) invulling aan onderzoeken op basis van reguliere rapportages vanuit de eerste lijn en risicogebaseerde deelwaarnemingen uit de tweede lijn. Je adviseert op basis van jouw onderzoeken ons management over de opvolging van aanbevelingen en je zorgt dat zij bewuste keuzes kunnen maken in hun risicobeheersing. Je focust hierbij op alle aspecten van operationeel risicomanagement en in het bijzonder ook op IT-risico’s.

Wat ga je precies doen?
 • Je voert zelfstandig onderzoeken uit in de eerste lijn van DNB, waarbij je de onderste steen boven krijgt.
 • Je toetst op naleving van vastgesteld beleid.
 • Je rapporteert aan het senior management en de Operational Risk Board (ORB) over uitkomsten van de uitgevoerde onderzoeken en de aanbevelingen.
 • Je monitort de risico’s en opvolging van je aanbevelingen en je rapporteert daarover.
 • Je deelt lessons learned, good practices en verbeterpunten door middel van rapportages en sessies met onze interne stakeholders.
 • Daarnaast voer je voor ongeveer 20% van je tijd reguliere ORM-werkzaamheden uit. Zo ben je vast aanspreekpunt voor een aantal divisies voor advies op het gebied van Operationeel Risicomanagement en ben je betrokken bij de tweedelijnstoetsen op control assessments.


Hier doe je dat

Je werkt als onderzoeker en adviseur ORM bij de afdeling Operationeel Risicomanagement binnen de divisie Finance & Risicomanagement. De afdeling ORM is verantwoordelijk voor de DNB-brede coördinatie van het operationeel risicomanagement en voor de het samenhangende beleid en methodologieën. We zijn kenniscentrum voor de business en voor andere tweedelijnsfuncties binnen DNB. Je werkt hierbij nauw samen met de eerstelijns Operational Risk Officers die binnen al onze divisies werkzaam zijn.

Bij DNB werken we hybride. Ons kantoor in Amsterdam is onze thuisbasis, de plek waar we elkaar ontmoeten, waar we met elkaar kennis delen en (samen)werken. Tegelijkertijd is er ook voldoende ruimte om een werkplek en -tijd te kiezen waar we ons werk het beste kunnen doen en waar we zo veel mogelijk waarde kunnen toevoegen. En natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting.

Dit breng je mee

Je bent gewend om zelfstandig resultaten neer te zetten binnen afgesproken tijdslijnen. Je bent in staat om goed gemotiveerd en kritisch advies te geven aan experts en management. Analytisch talent en het kunnen scheiden van hoofd- en bijzaken zijn een absolute must. Je beschikt verder over heldere, onafhankelijke oordeelsvorming en overtuigingskracht, waarmee je veranderingen teweeg weet te brengen. Je werkt initiërend en bent kwaliteitsbewust. Je bent verbindend, tactvol én vasthoudend. Je bent intrinsiek gemotiveerd om verbetermogelijkheden in processen en de organisatie te doorgronden en voor het voetlicht te brengen, ook als dit weerstand oproept.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?
 • Je hebt academisch werk- en denkniveau.
 • Je beschikt over minimaal 4 jaar relevante ervaring op het gebied van operationeel risicomanagement en/of (IT-)Auditing.
 • Je hebt kennis van de bekende richtlijnen en wetgeving rondom operationeel risicomanagement en het ‘three lines’ model.
 • Je bent bij voorkeur in het bezit van een RO- of een RE-certificering of vergelijkbaar.
 • Jouw communicatieve vaardigheden zijn uitstekend, zowel mondeling als schriftelijk en zowel in het Nederlands als in het Engels.


Dit bieden we je

Een 36-urige werkweek - 32 uur kan ook - met werk midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever in Amsterdam, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijke context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstellingen te blijven bereiken. Benieuwd hoe wij dat doen en wat onze collega’s hiervan vinden? Lees en bekijk hier meer.
Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. In Nederland, maar ook daarbuiten. Je start met een jaarcontract, bij goed functioneren en wanneer de (organisatorische) omstandigheden niet wijzigen is er uitzicht op voortzetting.

De overige goede arbeidsvoorwaarden die horen bij deze functie:
 • Een salaris van minimaal € 4.050,-- en maximaal € 6.650,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • Een 13de maand, 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden en een vrij besteedbaar persoonlijk budget van 5,9% van je 12-maandssalaris.
 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie. Eigen bijdrage in de premie 6,68%.
 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer.
 • Veel mogelijkheden jezelf door opleiding en training zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen.
 • Een goede balans tussen je professionele en je privéleven. In deze functie is het mogelijk om 4 dagen van 8 of 9 uur te werken.


Zo solliciteer je bij DNB

01 - Verstuur je sollicitatie

Na het versturen van je sollicitatie ontvang je direct een ontvangstbevestiging per e-mail. Binnen twee weken ontvang je een inhoudelijke reactie op je sollicitatie.

02 - E-assessment

Voor de meeste vacatures vragen wij je om een online assessment te maken voorafgaand aan het eerste gesprek. Het assessment bestaat uit cognitieve testen en/of een persoonlijkheidsvragenlijst, en kun je gewoon thuis uitvoeren.

03 - Eerste gesprek

Tijdens dit gesprek leren we elkaar beter kennen. Dit gesprek vindt meestal plaats met de manager of een ervaren teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat en een recruiter.

04 - Tweede gesprek

Wanneer zowel jij als wij positief zijn na het eerste gesprek zien we je graag nogmaals terug. Bij dit vervolggesprek zijn meestal een andere manager uit dezelfde divisie en een (senior) teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat aanwezig.

05 - Casus, derde gesprek en/of assessment

Solliciteer je op een functie als toezichthouder of beleidsmedewerker? Dan wordt het eerste of het tweede gesprek vaak gecombineerd met het maken van een schrijfopdracht of een case study. Dit hoor je uiteraard ruim van tevoren. Afhankelijk van het niveau van de functie kan er nog een derde gesprek met de divisiedirecteur en/of een functiegericht (extern) assessment plaatsvinden.

06 - Arbeidsvoorwaardengesprek

Past DNB bij jou? En ben jij de juiste persoon voor de functie? Dan doet de recruiter je een contractaanbod tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. DNB valt als overheidswerkgever onder de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Dit bekent dat medewerkers van DNB de ambtenarenstatus krijgen. Dit wordt tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek toegelicht.

07 - Screening

Na de arbeidsvoorwaardelijke overeenstemming volgt een screening. Het specifieke screeningsprofiel vind je terug in de vacaturetekst. Hier kun je meer informatie vinden over de screening.

08 - Welkom bij DNB

Na het ondertekenen van je contract heten wij je van harte welkom bij DNB! Dit doen we met een introductieprogramma, waarin je kennismaakt met onze organisatie en je nieuwe collega’s. Het interactieve programma bestaat onder andere uit twee introductiedagen.

Solliciteer nu!

Wil jij als onderzoeker en adviseur werken met impact? Solliciteer dan direct op deze vacature! Als sollicitatie ontvangen we graag uiterlijk 27 juni 2023 een motivatiebrief en je complete cv.

Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video's en testimonials van collega's en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer!

De selectieprocedure omvat naast gesprekken ook een e-assessment. Voor de justitiële screening is deze functie ingedeeld in profiel 2a. Meer informatie over de verschillende screeningsprofielen vind je op deze pagina.

Deze vacature is bedoeld om op te solliciteren, niet voor acquisitie.

Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, WO, Amsterdam, Bepaalde tijd, 1-3 jaar, Parttime, 3-5 jaar, Banken, € 5.000 - € 7.000, Compliance, € 7.000 - € 10.000, Financiele dienstverlening, Financiele Administratie, Risk Management, Risk Analist, Risk consultant, Risk Manager