Interne consultant voor procesinnovatie

Opslaan
U moet u aanmelden of
een account maken om een vacature op te slaan.
Treed op als interne consultant en ontwikkelaar van oplossingen voor verbeteringen in onze processen als interne consultant voor procesinnovatie bij DNB.

Jij hebt impact

Bij DNB werk je met impact op financiële stabiliteit en duurzame welvaart. Als analist binnen ons innovatieteam treed je op als interne consultant en ontwikkelaar van oplossingen voor verbeteringen in onze processen. Hierbij pak je complexe vraagstukken aan op het snijvlak van statistiek, procesoptimalisatie en IT. Door samen met onze statistiekteams processen voor het opstellen van financieel-economische statistieken te verbeteren met behulp van nieuwe digitale technieken, bevorder je dat deze statistieken kwalitatief hoogstaand zijn en effectief worden gebruikt. Zo draag je bij aan De Nederlandsche Bank als hét expertisecentrum op het gebied van data over het Nederlandse financiële stelsel.

Zo doe je dat als interne consultant voor procesinnovatie bij DNB

De Nederlandse financiële sector is ruim 10.000 miljard euro groot en bestaat uit uiteenlopende soorten instellingen: van banken tot pensioenfondsen en van securitisatievehikels tot brievenbusmaatschappijen. DNB stelt over de Nederlandse financiële sector en economie verschillende soorten financieel-economische statistieken op. Als innovatie analist bouw je oplossingen en adviseer je teams binnen de divisie over (digitale) procesverbetering door middel van tools zoals Python, DataIKU en het Microsoft Power Platform. Daarnaast ontwikkel je dashboards, low-code apps en procesflows, en ben je een interne consultant voor de divisie statistiek. Op deze manier draag je bij aan de kwaliteit en beschikbaarheid van de DNB-statistiekproducten die het Nederlandse financiële stelsel beschrijven.
Wat ga je precies doen?
 • Je draagt bij aan de succesvolle uitvoering van het Statistiek-brede project voor procesinnovatie, dat als doel heeft om de efficiëntie en effectiviteit van de divisie te vergroten door het inzetten van zelfbeheer dataprocessen (“Built-By-Business").
 • Je inventariseert en implementeert procesverbeteringen voor het opstellen van statistieken, ontwikkelt de daarvoor benodigde dataprocessen, en geeft advies over strategische beslissingen voor het project. Dit doe je in samenspraak met de statistiekteams en andere betrokkenen binnen DNB.
 • Je neemt deel in het DNB-brede netwerk voor innovatie en speelt een centrale rol bij het delen van kennis over procesverbeteringen, applicaties en gegevensontsluiting.


Hier doe je dat

Bij de afdeling Institutionele Beleggers en Register (IBR) binnen de divisie Statistiek werk je in een professioneel en dynamisch veld, waar de wereld van data en innovatie centraal staat. De afdeling zorgt voor inzicht in de omvang, structuur en ontwikkelingen van het Nederlands financieel systeem. We stellen de Nederlandse macro-economische statistiek op voor onder andere pensioenfondsen, verzekeraars en beleggingsinstellingen. Hiermee stellen we beleidsmakers, onderzoekers en andere geïnteresseerden in staat om maatschappelijke doelen beter te bereiken. Bijvoorbeeld beter beleid voor de financiële sector en een stabieler financieel systeem.
De afdeling bestaat uit ruim twintig medewerkers verdeeld over een drietal hechte en betrokken teams, waarin volgens de principes van Agile/SCRUM wordt gewerkt. De sfeer is collegiaal met veel ruimte voor eigen initiatief en persoonlijke ontwikkeling. Er wordt gewerkt met complexe databronnen en -processen, die via steeds innovatievere methoden worden geanalyseerd. De afdeling werkt nauw samen met collega’s binnen DNB, het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Europese Centrale Bank.
Bij DNB werken we deels op kantoor, deels thuis. We hanteren daarbij een 50-50-richtlijn. We komen met name naar ons kantoor in Amsterdam om samen te werken en elkaar te ontmoeten. Natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting. Daarnaast bieden we een omgeving waarin je wordt uitgedaagd en waar je het verschil kunt maken. We moedigen het nemen van initiatief en het stellen van vragen aan, en bieden je de mogelijkheid om te groeien, zowel op professioneel als persoonlijk niveau.

Dit breng je mee

Je bent sterk analytisch ingesteld en resultaatgericht, neemt initiatief en bent daarbij gericht op samenwerking. Je neemt het voortouw en toont je daarbij hands-on. Je beschikt over goede mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden, zowel in het Nederlands als in het Engels. Daarnaast weet je goed onderscheid te maken tussen hoofd- en bijzaken en ben je bedreven in het beknopt samenvatten van complexe informatie. Je hebt bewezen tijdsmanagementvaardigheden en kunt effectief prioriteiten stellen en taken beheren. Je bent comfortabel met het geven van advies en het ontwikkelen van dashboards en procesflows óf je wilt je hier graag verder in ontwikkelen.
Waar zijn we verder naar op zoek?
 • Je hebt een academische master, bij voorkeur in financieel-economische, data-gerelateerde, of andere kwantitatieve richting.
 • Je hebt interesse in en begrip van de dynamiek van de financiële sector.
 • Je hebt een assertieve houding en bent goed in om wensen van de business te vertalen naar innovatieve oplossingen. Proactief vragen stellen en verder kijken dan wat er voor de hand ligt gaat jou goed af.
 • Je hebt ervaring met automatisering en geautomatiseerde processen rond dataverwerking, bijvoorbeeld via R, Python, DataIKU of elementen uit het Microsoft Power Platform zoals PowerBI.


Of je nu een starter bent of een ervaren professional, bij DNB krijg je de kans om jezelf te ontwikkelen en een impact te maken in een unieke organisatie die in het hart van de Nederlandse financiële wereld staat.

Dit bieden we je

Een 36-urige werkweek - 32 uur kan ook - met werk midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever in Amsterdam, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijke context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstellingen te blijven bereiken. Benieuwd hoe wij dat doen en wat onze collega’s hiervan vinden? Lees en bekijk hier meer.
Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. In Nederland, maar ook daarbuiten. Je start met een jaarcontract, bij goed functioneren en wanneer de (organisatorische) omstandigheden niet wijzigen is er uitzicht op voortzetting.
De overige goede arbeidsvoorwaarden die horen bij deze functie:
 • Een salaris van minimaal € 3.480,-- en maximaal € 4.960,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • Een 13de maand, 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden en een vrij besteedbaar persoonlijk budget van 5,9% van je 12-maandssalaris.
 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie. Eigen bijdrage in de premie 6,68%.
 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer.
 • Veel mogelijkheden jezelf door opleiding en training zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen.
 • Een goede balans tussen je professionele en je privéleven. In deze functie is het mogelijk om 4 dagen van 8 of 9 uur te werken.


Zo solliciteer je bij DNB

01 - Verstuur je sollicitatie

Na het versturen van je sollicitatie ontvang je direct een ontvangstbevestiging per e-mail. Binnen twee weken ontvang je een inhoudelijke reactie op je sollicitatie.

02 - E-assessment

Voor de meeste vacatures vragen wij je om een online assessment te maken voorafgaand aan het eerste gesprek. Het assessment bestaat uit cognitieve testen en/of een persoonlijkheidsvragenlijst, en kun je gewoon thuis uitvoeren.

03 - Eerste gesprek

Tijdens dit gesprek leren we elkaar beter kennen. Dit gesprek vindt meestal plaats met de manager of een ervaren teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat en een recruiter.

04 - Tweede gesprek

Wanneer zowel jij als wij positief zijn na het eerste gesprek zien we je graag nogmaals terug. Bij dit vervolggesprek zijn meestal een andere manager uit dezelfde divisie en een (senior) teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat aanwezig.

05 - Casus, derde gesprek en/of assessment

Solliciteer je op een functie als toezichthouder of beleidsmedewerker? Dan wordt het eerste of het tweede gesprek vaak gecombineerd met het maken van een schrijfopdracht of een case study. Dit hoor je uiteraard ruim van tevoren. Afhankelijk van het niveau van de functie kan er nog een derde gesprek met de divisiedirecteur en/of een functiegericht (extern) assessment plaatsvinden.

06 - Arbeidsvoorwaardengesprek

Past DNB bij jou? En ben jij de juiste persoon voor de functie? Dan doet de recruiter je een contractaanbod tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. DNB valt als overheidswerkgever onder de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Dit bekent dat medewerkers van DNB de ambtenarenstatus krijgen. Dit wordt tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek toegelicht.

07 - Screening

Na de arbeidsvoorwaardelijke overeenstemming volgt een screening. Het specifieke screeningsprofiel vind je terug in de vacaturetekst. Hier kun je meer informatie vinden over de screening.

08 - Welkom bij DNB

Na het ondertekenen van je contract heten wij je van harte welkom bij DNB! Dit doen we met een introductieprogramma, waarin je kennismaakt met onze organisatie en je nieuwe collega’s. Het interactieve programma bestaat onder andere uit twee introductiedagen.

Solliciteer nu!

Wil jij als intern consultant werken met impact? Solliciteer dan direct op deze vacature! Als sollicitatie ontvangen we graag uiterlijk 15 juni 2023 een motivatiebrief en je complete cv.
Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video's en testimonials van collega's en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer!
De selectieprocedure omvat naast gesprekken ook een e-assessment. Voor de justitiële screening is deze functie ingedeeld in profiel 2a. Meer informatie over de verschillende screeningsprofielen vind je op deze pagina.
Deze vacature is bedoeld om op te solliciteren, niet voor acquisitie.

Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, WO, Amsterdam, Bepaalde tijd, 1-3 jaar, Parttime, 3-5 jaar, Banken, € 5.000 - € 7.000, Compliance, € 7.000 - € 10.000, Financiele dienstverlening, Business analist, Financiele Administratie, Risk Management, Risk Analist