Beleidsmedewerker Captive Financial Institutions

Opslaan
U moet u aanmelden of
een account maken om een vacature op te slaan.
Haal betekenisvolle boodschappen uit onze cijfers en zorg dat we de grootste financiële sector van Nederland nog beter in kaart te brengen als beleidsmedewerker bij DNB.

Jij hebt impact

Bij DNB werk je met impact op financiële stabiliteit en duurzame welvaart. Daarom is het nauwlettend volgen van ontwikkelingen in het financieel-economisch systeem en de financiële stromen tussen Nederland en het buitenland van vitaal belang. Een belangrijke schakel hierin zijn de Captive Financial Institutions (CFIs), ruim 10 duizend entiteiten die in de volksmond beter bekend staan als brievenbus- en houdstermaatschappijen. Om de sector CFI goed in onze statistieken te krijgen, hebben we systemen en tools nodig die ons ondersteunen in de ontvangst, analyse en bewerking van de grote hoeveelheden data. Onze statistieken staan zowel nationaal als internationaal flink in de belangstelling en vormen een belangrijke bouwsteen voor andere statistieken van DNB, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse en Europese betalingsbalans, cijfers over de buitenlandse directe investeringen en de nationale rekeningen.

Zo doe je dat als beleidsmedewerker Captive Financial Institutions bij DNB

Als beleidsmedewerker in het CFI-team van de divisie Statistiek ben je samen met je collega’s verantwoordelijk voor de statistieken van de grootste en mogelijk meest complexe financiële sector van Nederland. Wist je dat Nederland dankzij deze sector de op-één-na grootste buitenlandse directe investeringspositie ter wereld heeft? Het goed beschrijven van alles wat er gebeurt binnen de sector CFI is niet alleen belangrijk, het vergt ook goede processen, tooling en analytische kracht. Alleen zo kunnen we betekenisvolle ontwikkelingen in onze cijfers herkennen en impactvol adviseren, bijvoorbeeld over de rol van Nederland als ‘doorstroomland’. Voor het opstellen van onze cijfers werken wij nauw samen met het CBS, waarbij wij maximaal gebruik maken van onze expertise over de financiële sector.

Wat ga je precies doen?
 • Je bent scherp in het vinden van de grote lijn en bijzondere ontwikkelingen in grote datasets en kunt hierover in begrijpelijke taal communiceren aan interne en externe stakeholders in de vorm van publicaties, rapporten en presentaties.
 • Je bent in staat onze (inter)nationale leveringsverplichtingen te vertalen in een kwaliteitsraamwerk voor interne en externe data leveranciers en gaat met hen in gesprek over mogelijkheden om de kwaliteit te verhogen.
 • Je draagt actief bij aan innovatie in systemen, processen en tools voor de verwerking en analyse van data. Je voert deze verbeteringen zelf door of zorgt voor een duidelijke beschrijving voor de technische ontwikkelaars.
 • Je ontwikkelt je tot expert op het gebied van (fiscale) ‘doorstroom’ via Nederland en draagt dit uit in interne en externe publicaties. Tevens lever je een bijdrage aan de ontwikkeling van internationale richtlijnen en inhoudelijke discussies op jouw expertisegebied.


Hier doe je dat

De afdeling Niet-bancaire Financiële Intermediatie van de divisie Statistiek bestaat uit ongeveer 20 medewerkers, verdeeld over twee teams. De sfeer is collegiaal met veel ruimte voor eigen initiatief en persoonlijke ontwikkeling. We werken met complexe databronnen en -processen, die via steeds innovatievere methoden worden geanalyseerd. De afdeling werkt nauw samen met collega’s binnen DNB, het CBS en met internationale instellingen zoals de ECB en het IMF.

Bij DNB werken we hybride. Ons kantoor in Amsterdam is onze thuisbasis, de plek waar we elkaar ontmoeten, waar we met elkaar kennis delen en (samen)werken. Tegelijkertijd is er ook voldoende ruimte om een werkplek en -tijd te kiezen waar we ons werk het beste kunnen doen en waar we zo veel mogelijk waarde kunnen toevoegen. En natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting.

Dit breng je mee

Bij DNB werk je met inhoudelijke professionals. Je collega’s leggen de lat hoog en verwachten hetzelfde van jou. Daarom vinden we het belangrijk dat jij beschikt over een ijzersterk analytisch vermogen en een flinke dosis nieuwsgierigheid. Je werkt graag met data, bent in staat deze op robuuste en efficiënte wijze te bewerken en weet relevante trends en ontwikkelingen in de data te signaleren. Je kunt complexe vraagstukken helder ordenen en vertalen naar oplossingen, bijvoorbeeld voor een dataproces of analyseraamwerk. Ook heb je een goed gevoel voor automatisering en dataverwerking. Het spreekt je bovendien aan kort-cyclisch te werken (agile & scrum).

Waar zijn we verder nog naar op zoek?
 • Je bent academisch geschoold, bij voorkeur in financieel-economische of kwantitatieve richting.
 • Je hebt bij voorkeur een paar jaar werkervaring in een financiële of statistische omgeving.
 • Je hebt een goed gevoel voor automatisering en dataverwerking. Ervaring met programmeren is een pre.
 • Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden, mondeling en schriftelijk, Nederlands en Engels.


Dit bieden we je

Een 36-urige werkweek met werk midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever in Amsterdam, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijke context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstellingen te blijven bereiken. Benieuwd hoe wij dat doen en wat onze collega’s hiervan vinden? Lees en bekijk hier meer. Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. In Nederland, maar ook daarbuiten. Je start met een jaarcontract, bij goed functioneren en wanneer de (organisatorische) omstandigheden niet wijzigen is er uitzicht op voortzetting.

De overige goede arbeidsvoorwaarden die horen bij deze functie:
 • Een salaris van minimaal € 4.050,-- en maximaal € 6.650,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • Een 13de maand, 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden en een vrij besteedbaar persoonlijk budget van 5,9% van je 12-maandssalaris.
 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie. Eigen bijdrage in de premie 6,68%.
 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer.
 • Veel mogelijkheden jezelf door opleiding en training zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen.
 • Een goede balans tussen je professionele en je privéleven. In deze functie is het mogelijk om 4 dagen van 9 uur te werken.


Zo solliciteer je bij DNB

01 - Verstuur je sollicitatie

Na het versturen van je sollicitatie ontvang je direct een ontvangstbevestiging per e-mail. Binnen twee weken ontvang je een inhoudelijke reactie op je sollicitatie.

02 - E-assessment

Voor de meeste vacatures vragen wij je om een online assessment te maken voorafgaand aan het eerste gesprek. Het assessment bestaat uit cognitieve testen en/of een persoonlijkheidsvragenlijst, en kun je gewoon thuis uitvoeren.

03 - Eerste gesprek

Tijdens dit gesprek leren we elkaar beter kennen. Dit gesprek vindt meestal plaats met de manager of een ervaren teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat en een recruiter.

04 - Tweede gesprek

Wanneer zowel jij als wij positief zijn na het eerste gesprek zien we je graag nogmaals terug. Bij dit vervolggesprek zijn meestal een andere manager uit dezelfde divisie en een (senior) teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat aanwezig.

05 - Casus, derde gesprek en/of assessment

Solliciteer je op een functie als toezichthouder of beleidsmedewerker? Dan wordt het eerste of het tweede gesprek vaak gecombineerd met het maken van een schrijfopdracht of een case study. Dit hoor je uiteraard ruim van tevoren. Afhankelijk van het niveau van de functie kan er nog een derde gesprek met de divisiedirecteur en/of een functiegericht (extern) assessment plaatsvinden.

06 - Arbeidsvoorwaardengesprek

Past DNB bij jou? En ben jij de juiste persoon voor de functie? Dan doet de recruiter je een contractaanbod tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. DNB valt als overheidswerkgever onder de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Dit bekent dat medewerkers van DNB de ambtenarenstatus krijgen. Dit wordt tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek toegelicht.

07 - Screening

Na de arbeidsvoorwaardelijke overeenstemming volgt een screening. Het specifieke screeningsprofiel vind je terug in de vacaturetekst. Hier kun je meer informatie vinden over de screening.

08 - Welkom bij DNB

Na het ondertekenen van je contract heten wij je van harte welkom bij DNB! Dit doen we met een introductieprogramma, waarin je kennismaakt met onze organisatie en je nieuwe collega’s. Het interactieve programma bestaat onder andere uit twee introductiedagen.

Solliciteer nu!

Wil jij als Beleidsmedewerker Captive Financial Institutions werken met impact? Solliciteer dan direct op deze vacature! Als sollicitatie ontvangen we graag uiterlijk 5 juni 2023 een motivatiebrief en je complete cv.

Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video's en testimonials van collega's en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer!

Voor de justitiële screening is deze functie ingedeeld in profiel 2a. Meer informatie over de verschillende screeningsprofielen vind je op deze pagina.

Deze vacature is bedoeld om op te solliciteren, niet voor acquisitie.

Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, WO, Fulltime, Amsterdam, Bepaalde tijd, 1-3 jaar, 3-5 jaar, Banken, € 5.000 - € 7.000, Compliance, € 7.000 - € 10.000, Financiele dienstverlening, Financiele Administratie, Risk Management, Financial Controller, Financieel Adviseur, Financieel Medewerker