Toezichthouder Accountantsorganisaties

Toezichthouder accountantsorganisaties - AFM Amsterdam

Wat is vereist?

 • Afgeronde opleiding bedrijfskunde, bedrijfseconomie, rechten of psychologie
 • Ongeveer 4 tot 8 jaar relevante werkervaring
 • Je kent de mogelijkheden van data en je hebt de ambitie om dit toe te passen
 • Uitstekende beheersing Nederlandse taal
 • Overtuigende gesprekspartner
 • Affiniteit met financiële markten en de accountancysector

Wat krijg je?

 • €60.000 - €86.000 bruto p/j (afhankelijk van kennis en ervaring)
 • 36-urige werkweek (4x9 uur)
 • Je start met een jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband
 • 199,5 vakantie-uren per jaar (bovenop je standaard wekelijkse roostervrije dag)
 • Bijdrage voor een abonnement bij een sportschool (aangesloten bij Bedrijfsfitness Nederland)
 • De AFM heeft het “World-class Workplace!”-keurmerk: dit geeft aan dat medewerkers graag bij de AFM werken
 • Trainingen en cursussen die bijdragen aan jouw persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling

Wat doe je?

25% Afdelingsoverstijgende overleggen

20% Accountantsorganisaties bezoeken (kantoorbezoeken)

20% Overleg met collega's

20% Toezicht inrichten en specificeren

15% Werken aan afdelingsoverstijgende projecten

Vacature

Als toezichthouder accountantsorganisaties bij de AFM ben je verantwoordelijk voor het inrichten en uitvoeren van toezicht op accountantsorganisaties. Zij vervullen een belangrijke rol, want accountantsorganisaties zorgen ervoor dat het ‘maatschappelijk verkeer’ – zoals beleggers, vermogensverschaffers, maar ook overheden – over de juiste en volledige informatie van ondernemingen en organisaties beschikken. Het is aan jou en je collega's om met sterk toezicht vanuit de AFM hieraan bij te dragen.

Je werkt in een relatief nieuw team dat vooralsnog uit twaalf collega’s bestaat. De AFM gelooft dat toezicht nog beter wordt wanneer er collega's met verschillende achtergronden in het team zitten. Daarom wil de AFM niet alleen kandidaten met een accountancy-achtergrond aantrekken, maar juist ook kandidaten met een andere achtergrond motiveren om te solliciteren op deze functie.

Het toezicht op de accountancysector is sinds 1 januari 2022 behoorlijk uitgebreid; de AFM oefent nu ook het toezicht uit op zo’n 260 accountantsorganisaties met een reguliere vergunning. Dit is een ingrijpende verandering aangezien het om een grote en diverse groep accountantskantoren gaat. Op dit moment is de AFM de sector en deze organisaties beter aan het leren kennen, waardoor toezicht verder vormgegeven kan worden. Daarom gaat de AFM de komende maanden bij accountantsorganisaties langs voor een kantoorbezoek.

Je onderhoudt de relatie met de sector, signaleert en monitort trends, identificeert risico's en brengt accountantskantoren in beweging om hun publieke rol goed uit te oefenen. Daarnaast sta je aan de basis van het vormgeven van ‘datagedreven toezicht’. Door data op te halen in de sector en dit als startpunt te gebruiken voor het toezicht, wil de AFM het toezicht efficiënter en impactvoller maken. Uiteraard evalueer je - samen met de accountantsorganisaties - hoe dit gaat en hoe dit door de sector wordt ervaren.

Ook doe je onderzoek bij kantoren naar bredere thema’s, bijvoorbeeld naar aanleiding van een specifiek signaal. Hiervoor voer je gesprekken met organisaties, bijvoorbeeld met het bestuur, compliance officers en externe accountants. Tot slot analyseer je dossiers die je ontvangt; op basis daarvan adviseer je over vervolgstappen.

Werkweek

''Op een leuke werkdag bezoek je een accountancykantoor voor een kennismaking. Dit in combinatie met het zelfstandig onderzoek dat je verricht, maakt je baan uitdagend en afwisselend.''

''Tijdens een mindere dag heb je veel overleggen, waardoor je niet toekomt aan je dagelijkse werkzaamheden en je achter de feiten aanloopt.''

Voorbeeld uit de praktijk

''Er wordt een incident gemeld: er is sprake van een ongebruikelijke transactie met fraude- en corruptierisico en daarmee samenhangende betalingen. Hoe ga je te werk?''

Het gaat om een controlecliënt van een accountantsorganisatie. Je gaat het gesprek aan met deze accountantsorganisatie en vraagt welke maatregelen zij zelf al genomen hebben. Is er al een onderzoek gestart? Wat is de stand van zaken? De antwoorden blijken niet afdoende en roepen zelfs nog meer vragen op. Daarom start je een onderzoek naar de accountantsorganisatie zelf. Hieruit blijkt dat enkele kwaliteitswaarborgen bij de accountantsorganisatie niet goed functioneren.

Vervolgens plan je reflectiegesprekken in waarin je duidelijk de observaties en bevindingen van AFM communiceert. Voor dit gesprek spreek je met collega’s van de afdeling Juridische Zaken om de wettelijke grondslagen helder op papier te krijgen. Samen met collega’s maak je een inschatting over hoe je de organisatie het best kunt beïnvloeden om de verbeteringen door te voeren.

De reflectiegesprekken zijn niet altijd makkelijk. Accountantsorganisaties horen niet graag dat de wettelijke controles niet goed uitgevoerd zijn en dat het kwaliteitssysteem niet op orde is. De uitkomsten van het onderzoek hebben namelijk (grote) impact op hun organisatie. Ze zullen de tekortkomingen in het stelsel en de wettelijke controle moeten herstellen. Indien nodig kan de AFM ook handhaven, maar je monitort nu eerst scherp of ze tijdig stappen ondernemen.

Groeipad

Als het om de ontwikkeling van jouw talenten gaat, heb je zelf het roer in handen. Iedere medewerker bij de AFM is uniek en daarom werkt alleen een individuele aanpak. Je manager denkt met je mee over jouw doorgroeimogelijkheden.

Werken bij AFM

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. De organisatie is gedragstoezichthouder van de gehele financiële marktsector: sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Iedere collega is gedreven om een substantiële bijdrage te leveren aan het verbeteren van de financiële sector. De AFM signaleert elk jaar de belangrijkste trends en bijbehorende risico’s die de financiële markten gaan beïnvloeden, om daarna haar toezichtagenda verder te kunnen ontwikkelen. Hier lees je meer over in 'Trendzicht'.

De AFM is trots op haar World-class Workplace!-keurmerk, dat aangeeft dat medewerkers bovengemiddeld graag bij de AFM werken. De score ligt boven de landelijke en sectorbenchmarks en is gebaseerd op zes elementen: werkgeverschap, organisatietrots, organisatierichting, waardering, werktrots en het benutten van talenten.

Als maatschappelijke organisatie wil de AFM een afspiegeling zijn van de samenleving en een werkgever waar iedereen zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt. Dit vanuit een gevarieerd team qua ervaring, achtergrond en expertise met de gemeenschappelijke motivatie om de taak van de AFM zo goed mogelijk uit te voeren. De AFM erkent het talent en potentieel van iedere medewerker en benut dit ook. Deze denkwijze zorgt ervoor dat de AFM met een zo breed mogelijke blik de uitdagingen als gedragstoezichthouder elke dag opnieuw tegemoet kan treden.

Solliciteren?

Is deze functie jou op het lijf geschreven en ben jij net zo enthousiast als dat wij zijn? Solliciteer dan direct via de Solliciteren button!

Heb je eerst vragen over de functie over over de AFM? Stel deze dan aan Ger de Wilde. Stuur hem een mailtje naar ger.de.wilde@afm.nl of bel hem op +31627342492


Vergelijkbare zoekopdrachten: Accountancy, WO, Fulltime, Amsterdam, Bepaalde tijd, Audit, HBO, 3-5 jaar, In overleg, 5-10 jaar, € 5.000 - € 7.000, € 7.000 - € 10.000, Financiele dienstverlening, Financiele Administratie, Compliance medewerker, Financieel Adviseur