Junior toezichthouder operationele- en IT-risico's banken

Worden risico’s rondom cybersecurity, outsourcing/cloud en data voldoende gezien en wordt hier goed mee omgegaan? Dat zijn cruciale vragen voor de toezichthouder operationele- en IT-risico’s bij DNB.

Jij hebt impact

Bij DNB werk je met impact op financiële stabiliteit en duurzame welvaart. Banken zijn volop in verandering en willen voorop lopen op het gebied van digitalisering en outsourcing/cloud. Dit zorgt voor verbeteringen in hun bedrijfsvoering, maar ze zijn tegelijkertijd zeer kwetsbaar voor IT-risico’s. Een onderschatting van de risico’s kan grote gevolgen hebben voor de maatschappij. Als toezichthouder IT & operationele risico’s beweeg je je dagelijks binnen het spanningsveld tussen innovatie en risicomanagement. Vanuit jouw expertise heb je directe invloed op de banken en draag je bij aan hun verdere ontwikkeling op het gebied van beheersing van operationele- en IT-risico’s.

Wat ga je precies doen?
Je gaat meteen aan de slag met uiteenlopende onderzoeken en projecten. De onderzoeken bij de banken vinden plaats bij de instelling zelf, wat regelmatig reizen kan vereisen, soms ook in het buitenland. Geen dag is hetzelfde; je krijgt te maken met veel verschillende banken, groot en klein, je spreekt op het hoogste niveau met de bestuurders van de instellingen en je werkt in wisselende projectteams met veel verschillende collega’s. Dat maakt dit werk uniek en afwisselend!
 • Je beoordeelt de beheersing van huidige operationele- en IT-risico’s bij banken op basis van onderzoeken bij de banken, rapportages en gesprekken. En je stelt vast of de banken hun risico’s in voldoende mate beheersen.
 • Naast onderzoeken op het gebied van operationele- en IT-risico’s draai je ook mee in specifieke onderzoeken op het gebied van datakwaliteit en rapportages met raakvlakken naar operationele- en IT-risico’s.
 • Je identificeert nieuwe risico’s: je beoordeelt analyses en signaleert trends die op het ontstaan van nieuwe risico's kunnen wijzen.
 • Je voert gesprekken met de directie, (senior) management en medewerkers van banken. Je vraagt door om de onderliggende uitdagingen te doorgronden.
 • Je adviseert de account toezichthouders en de directie van DNB over operationele- en IT-risico’s en de follow-up die nodig is.
 • Je volgt de technische ontwikkelingen en je deelt je kennis en bevindingen met je collega’s van DNB en de Europese Centrale Bank (ECB) zodat het Nederlandse en Europese toezicht op operationele- en IT-risico’s nog beter kan functioneren.


Hier doe je dat

Je thuisbasis als toezichthouder operationele- en IT-risico’s is Amsterdam. Veel van onze werkzaamheden vinden echter plaats bij een bank op locatie. DNB is onderdeel van het SSM, waarin de ECB eindverantwoordelijk is voor het toezicht op alle banken in het eurogebied. Werken voor het SSM betekent dat je soms gevraagd wordt periodes in het buitenland te verblijven, bijvoorbeeld in het kader van dienstreizen, trainingen of on-site bezoeken. Dit is een kenmerkend onderdeel van de functie, samen met een werkomgeving waarin een goede werk/privébalans wordt geboden.

Je gaat werken bij de divisie On-site toezicht & Bancaire Expertise (OSBE). OSBE voert on-site inspecties uit bij Nederlandse en Europese banken en vervult een expertisefunctie voor de andere toezichtdivisies.
Als toezichthouder operationele- en IT-risico’s werk je bij de afdeling IT- en Operationeel Risico; het expertisecentrum voor operationele en IT risico’s bij banken. Je werkt met 15 collega’s die expert zijn op deze gebieden alsmede op het gebied van datakwaliteit. De sfeer op onze afdeling is open, gezellig en nuchter. We werken veel in projectteams met heel verschillende collega’s. Samenwerken en elkaar helpen vinden we daarom erg belangrijk. Uiteraard is er veel ruimte voor opleidingen en trainingen.

Dit breng je mee

Bij DNB werk je met inhoudelijke professionals. De kwaliteit van je collega’s is hoog. Daarom vinden we het belangrijk dat jij een sterk ontwikkeld (probleem)analytisch vermogen hebt en sterk en zuiver in je mening- en oordeelsvorming bent, ook onder hoge druk. Je bent nieuwsgierig en bovenal kritisch: je neemt niet alles wat geschreven staat voor waar aan en gaat zelf op onderzoek uit. Je wil bijdragen aan een betere maatschappij en organisaties beter maken. Je bent communicatief sterk en werkt goed samen; je vindt het leuk om projectmatig in een team te werken. Je beschikt over een stevige dosis overtuigingskracht, waarbij voor jou geldt: hard op de inhoud en zacht op de relatie.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?
 • Je hebt een academische master op een relevant gebied, zoals informatica, kunstmatige intelligentie, informatie management of bedrijfskunde.
 • Je bent bezig met of je hebt een audit gerelateerde opleiding (bijv. RE, CISA of RO), risk management gerelateerde certificaten, of je bent bereid een dergelijke studie te volgen.
 • Je hebt enige relevante werkervaring in het vakgebied van IT-risico’s of operationele risico’s, bijvoorbeeld als IT of Operational Risk auditor, risk manager in de financiële sector of in audit/consultancy.
 • Je kent/volgt de ontwikkelingen rondom cybersecurity, outsourcing en Cloud.
 • Je kunt uitstekend communiceren, zowel mondeling als schriftelijk. In het Nederlands en in het Engels.


Dit bieden we je

Een 36-urige werkweek met werk midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever in Amsterdam, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijke context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstellingen te blijven bereiken. Benieuwd hoe wij dat doen en wat onze collega’s hiervan vinden? Lees en bekijk hier meer. Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. In Nederland, maar ook daarbuiten. Je start met een jaarcontract, bij goed functioneren en wanneer de (organisatorische) omstandigheden niet wijzigen is er uitzicht op voortzetting.

De overige goede arbeidsvoorwaarden die horen bij deze functie:
 • Een salaris van minimaal € 3.480,-- en maximaal € 4.960,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • Een 13de maand, 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden en een vrij besteedbaar persoonlijk budget van 5,9% van je 12-maandssalaris.
 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie. Eigen bijdrage in de premie 6,68%.
 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer.
 • Veel mogelijkheden jezelf door opleiding en training zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen.
 • Een goede balans tussen je professionele en je privéleven. In deze functie is het mogelijk om 4 dagen van 9 uur te werken.


Zo solliciteer je bij DNB

01 - Verstuur je sollicitatie

Na het versturen van je sollicitatie ontvang je direct een ontvangstbevestiging per e-mail. Binnen twee weken ontvang je een inhoudelijke reactie op je sollicitatie.

02 - E-assessment

Voor de meeste vacatures vragen wij je om een online assessment te maken voorafgaand aan het eerste gesprek. Het assessment bestaat uit cognitieve testen en/of een persoonlijkheidsvragenlijst, en kun je gewoon thuis uitvoeren.

03 - Eerste gesprek

Tijdens dit gesprek leren we elkaar beter kennen. Dit gesprek vindt meestal plaats met de manager of een ervaren teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat en een recruiter.

04 - Tweede gesprek

Wanneer zowel jij als wij positief zijn na het eerste gesprek zien we je graag nogmaals terug. Bij dit vervolggesprek zijn meestal een andere manager uit dezelfde divisie en een (senior) teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat aanwezig.

05 - Casus, derde gesprek en/of assessment

Solliciteer je op een functie als toezichthouder of beleidsmedewerker? Dan wordt het eerste of het tweede gesprek vaak gecombineerd met het maken van een schrijfopdracht of een case study. Dit hoor je uiteraard ruim van tevoren. Afhankelijk van het niveau van de functie kan er nog een derde gesprek met de divisiedirecteur en/of een functiegericht (extern) assessment plaatsvinden.

06 - Arbeidsvoorwaardengesprek

Past DNB bij jou? En ben jij de juiste persoon voor de functie? Dan doet de recruiter je een contractaanbod tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. DNB valt als overheidswerkgever onder de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Dit bekent dat medewerkers van DNB de ambtenarenstatus krijgen. Dit wordt tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek toegelicht.

07 - Screening

Na de arbeidsvoorwaardelijke overeenstemming volgt een screening. Het specifieke screeningsprofiel vind je terug in de vacaturetekst. Hier kun je meer informatie vinden over de screening.

08 - Welkom bij DNB

Na het ondertekenen van je contract heten wij je van harte welkom bij DNB! Dit doen we met een introductieprogramma, waarin je kennismaakt met onze organisatie en je nieuwe collega’s. Het interactieve programma bestaat onder andere uit twee introductiedagen.

Solliciteer nu!

Wil jij als junior toezichthouder operationele- en IT-risico’s banken werken met impact? Solliciteer dan direct op deze vacature! Als sollicitatie ontvangen we graag uiterlijk 23 maart 2023 een motivatiebrief en je complete cv.

Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video's en testimonials van collega's en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer!

Voor de justitiële screening is deze functie ingedeeld in profiel 2a. Meer informatie over de verschillende screeningsprofielen vind je op deze pagina.

Deze vacature is bedoeld om op te solliciteren, niet voor acquisitie.

Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, WO, Fulltime, Amsterdam, Bepaalde tijd, 1-3 jaar, 3-5 jaar, Banken, € 5.000 - € 7.000, Compliance, € 7.000 - € 10.000, Financiele dienstverlening, Business analist, Financiele Administratie, Compliance Manager, Risk Management, Compliance medewerker, Financieel Adviseur, Financieel Manager, Financieel Medewerker, Risk Analist, Risk consultant, Risk Manager