Beleidsadviseur financiële criminaliteit

Beleid en regelgeving maken voor het tegengaan van witwassen en terrorismefinanciering als beleidsadviseur financiële criminaliteit bij DNB.

Jij hebt impact

Bij DNB draag je actief bij aan de ontwikkeling en implementatie van beleid en regelgeving gericht op het voorkomen van betrokkenheid van de financiële sector bij witwassen, terrorismefinanciering, corruptie, fraude, belangenverstrengeling en belastingontduiking. DNB houdt er ook toezicht op dat financiële instellingen alles goed geregeld hebben om financiële sancties na te leven.

Zo doe je dat als beleidsadviseur financiële criminaliteit

Als beleidsadviseur financiële criminaliteit werk je mee aan het maken van beleid over alles wat raakt aan financiële criminaliteit, help je mee bij het implementeren daarvan en adviseer je directie en senior management hierover en probeer je de besluitvorming in nationaal, Europees en internationaal overleg te beïnvloeden in de door De Nederlandsche Bank gewenste richting. Binnen de divisie Toezicht Beleid heb je samen met jouw collega’s de hoofdverantwoordelijkheid voor het dossier integriteit. Je werkt nauw samen met collega’s die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het toezicht om financiële criminaliteit te voorkomen. Ook heb je goede contacten en regelmatig overleg met Haagse gesprekspartners en met beleidsadviseurs van buitenlandse toezichthouders.

Wat ga je precies doen?
 • Je schrijft beleid op diverse onderwerpen die raken aan financiële criminaliteit en vertaalt nieuwe wet- en regelgeving op het terrein van financiële criminaliteit naar concrete handvatten voor de toezichtpraktijk.
 • Binnen DNB ben je het aanspreekpunt voor beleidsontwikkelingen op het gebied van financiële criminaliteit. Je werkt nauw samen met de collega’s die in de praktijk toezicht houden op financiële instellingen om hun betrokkenheid bij financiële criminaliteit te voorkomen en formuleert de DNB beleidsstandpunten in nauwe samenspraak met hen.
 • Je neemt deel aan nationaal, Europees en internationaal overleg op het terrein van het voorkomen van financiële criminaliteit. Je legt en onderhoudt goede contacten met je counterparts in andere landen om te komen tot goede voorstellen die in lijn zijn met de beleidsopvattingen van DNB. (Inter)nationale overleggen van directieleden of divisiedirecteuren coördineer je en bereid je voor.
 • Geen dag is hetzelfde. Je werk bestaat uit klussen die snel schakelen en het op korte termijn leveren van goede geschreven en/of mondelinge input vergen. Het bestaat ook deels uit het uitstippelen en uitwerken van meer langdurige beleidstrajecten.
 • Daarnaast bouw en onderhoud je een netwerk met jouw counterparts op het terrein van financiële criminaliteit bijv. met de ministeries van Financiën en van Justitie & Veiligheid, andere Wwft-toezichthouders, brancheverenigingen en de financiële sector. Kortom: je bent zichtbaar en in contact binnen en buiten DNB.


Hier doe je dat

Het Bestuursbureau Toezicht (18 fte) bestaat uit zowel ervaren als jongere collega’s met diverse achtergronden. De afdeling richt zich op cross-sectorale beleidsontwikkelingen en -adviezen, onder ander op het terrein van integriteit. Verder fungeert de afdeling als het informatieknooppunt van het toezichtdomein, waarin een aantal belangrijke directie-ondersteunende secretariaten is ondergebracht. De sfeer is collegiaal en informeel, de medewerkers zijn ambitieus en breed georiënteerd. De afdeling maakt deel uit van de divisie Toezicht Beleid, een divisie met ongeveer 70 hoogopgeleide professionals die aan het front staat van nieuwe ontwikkelingen in (inter)nationaal toezicht. Het toezicht van DNB moet vooruitkijken en klaar staan voor de uitdagingen van morgen. Bij Toezicht Beleid zijn we iedere dag bezig om deze ambitie te realiseren.

Bij DNB werken we hybride. Ons kantoor in Amsterdam is onze thuisbasis, de plek waar we elkaar ontmoeten, waar we met elkaar kennis delen en (samen)werken. Tegelijkertijd is er ook voldoende ruimte om een werkplek en -tijd te kiezen waar we ons werk het beste kunnen doen en waar we zo veel mogelijk waarde kunnen toevoegen. En natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting.

Dit breng je mee

Om succesvol te zijn als beleidsadviseur financiële criminaliteit is het belangrijk dat je zelf-startend, resultaatgericht en flexibel bent. Je bent een professional met een uitstekend gevoel voor (internationale) politieke verhoudingen. Daarnaast onderscheid jij je door je talent om diverse en complexe materie snel te doorgronden en te vertalen in heldere en scherpe analyses, mondeling en op schrift. Je bent van nature een verbinder en een teamspeler. Je beschikt over kennis van toezicht en de wet- en regelgeving op het terrein van financiële criminaliteit en bent bereid hier verder in te investeren.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?
 • Academische master, bijvoorbeeld in de richting bestuurskunde of Nederlands/internationaal recht.
 • Minimaal 4 jaar relevante werkervaring op het gebied van integriteit, compliance en/of bestrijding van financiële criminaliteit.
 • Begrip van de totstandkoming van wet- en regelgeving en ervaring met de vertaling naar de praktijk.
 • Bekend met de specifieke kenmerken en vereisten van het vak van integriteitstoezicht.
 • Uitstekende schriftelijke en mondelinge communicatieve vaardigheden in het Nederlands en in het Engels.


Dit bieden we je

Een 36-urige werkweek met werk midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever in Amsterdam, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijke context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstellingen te blijven bereiken. Benieuwd hoe wij dat doen en wat onze collega’s hiervan vinden? Lees en bekijk hier meer. Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. In Nederland, maar ook daarbuiten. Je start met een jaarcontract, bij goed functioneren en wanneer de (organisatorische) omstandigheden niet wijzigen is er uitzicht op voortzetting.

De overige goede arbeidsvoorwaarden die horen bij deze functie:
 • Een salaris van minimaal € 4.050,-- en maximaal € 6.650,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • Een 13de maand, 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden en een vrij besteedbaar persoonlijk budget van 5,9% van je 12-maandssalaris.
 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie. Eigen bijdrage in de premie 6,68%.
 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer.
 • Veel mogelijkheden jezelf door opleiding en training zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen.
 • Een goede balans tussen je professionele en je privéleven. In deze functie is het mogelijk om 4 dagen van 9 uur te werken.


Zo solliciteer je bij DNB

01 - Verstuur je sollicitatie

Na het versturen van je sollicitatie ontvang je direct een ontvangstbevestiging per e-mail. Binnen twee weken ontvang je een inhoudelijke reactie op je sollicitatie.

02 - E-assessment

Voor de meeste vacatures vragen wij je om een online assessment te maken voorafgaand aan het eerste gesprek. Het assessment bestaat uit cognitieve testen en/of een persoonlijkheidsvragenlijst, en kun je gewoon thuis uitvoeren.

03 - Eerste gesprek

Tijdens dit gesprek leren we elkaar beter kennen. Dit gesprek vindt meestal plaats met de manager of een ervaren teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat en een recruiter.

04 - Tweede gesprek

Wanneer zowel jij als wij positief zijn na het eerste gesprek zien we je graag nogmaals terug. Bij dit vervolggesprek zijn meestal een andere manager uit dezelfde divisie en een (senior) teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat aanwezig.

05 - Casus, derde gesprek en/of assessment

Solliciteer je op een functie als toezichthouder of beleidsmedewerker? Dan wordt het eerste of het tweede gesprek vaak gecombineerd met het maken van een schrijfopdracht of een case study. Dit hoor je uiteraard ruim van tevoren. Afhankelijk van het niveau van de functie kan er nog een derde gesprek met de divisiedirecteur en/of een functiegericht (extern) assessment plaatsvinden.

06 - Arbeidsvoorwaardengesprek

Past DNB bij jou? En ben jij de juiste persoon voor de functie? Dan doet de recruiter je een contractaanbod tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. DNB valt als overheidswerkgever onder de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Dit bekent dat medewerkers van DNB de ambtenarenstatus krijgen. Dit wordt tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek toegelicht.

07 - Screening

Na de arbeidsvoorwaardelijke overeenstemming volgt een screening. Het specifieke screeningsprofiel vind je terug in de vacaturetekst. Hier kun je meer informatie vinden over de screening.

08 - Welkom bij DNB

Na het ondertekenen van je contract heten wij je van harte welkom bij DNB! Dit doen we met een introductieprogramma, waarin je kennismaakt met onze organisatie en je nieuwe collega’s. Het interactieve programma bestaat onder andere uit twee introductiedagen.

Solliciteer nu!

Wil jij als beleidsadviseur financiële criminaliteit werken met impact? Solliciteer dan direct op deze vacature! Als sollicitatie ontvangen we graag uiterlijk 28 maart 2023 een motivatiebrief en je complete cv.

Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video's en testimonials van collega's en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer!

De selectieprocedure omvat een e-assessment en een case study. Voor de justitiële screening is deze functie ingedeeld in profiel 2a. Meer informatie over de verschillende screeningsprofielen vind je op deze pagina.

Deze vacature is bedoeld om op te solliciteren, niet voor acquisitie.

Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, WO, Fulltime, Amsterdam, Bepaalde tijd, 1-3 jaar, 3-5 jaar, Banken, € 5.000 - € 7.000, Compliance, € 7.000 - € 10.000, Financiele dienstverlening, Financiele Administratie, Risk Management, Financial Controller, Financieel Adviseur, Financieel Medewerker