Toezichthouder Financieel Economische Criminaliteit

Zie toe op de integere bedrijfsvoering van de financiële sector als toezichthouder financieel economische criminaliteit bij DNB.

Jij hebt impact

Bij DNB werk je met impact op financiële stabiliteit en duurzame welvaart. Als toezichthouder gebruik je jouw expertise om risico’s te signaleren die relevant zijn voor de financiële sector, voer je diepgaand onderzoek uit bij onder toezicht staande instellingen en doe je, waar nodig, gerichte voorstellen voor interventie en handhaving.

Zo doe je dat als toezichthouder financieel economische criminaliteit bij DNB

Je houdt toezicht op de integere bedrijfsvoering van financiële instellingen en het voorkomen van financieel-economische criminaliteit in bijvoorbeeld de cryptosector, de verzekerings- en pensioensector of bij betaalinstellingen.

Wat ga je precies doen?

 • Onderzoeken uitvoeren bij onder toezicht staande instellingen naar de naleving van regels over het voorkomen van financieel economische criminaliteit (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, Sanctiewet 1977).
 • Meewerken en -schrijven aan interventies bij instellingen wanneer zij tekortkomingen hebben in hun risicobeheersing of andere overtredingen.
 • Vanuit het toezicht richting geven aan dataverzameling en –analyse om te komen tot scherpe risico inschattingen en op basis daarvan voorstellen te doen over de toezichtaanpak bij specifieke instellingen.
 • Als expert fungeren in je vak door continu je kennis te delen en te onderhouden en je steeds te blijven ontwikkelen als toezichthouder.
 • Vertalen van de toezichtpraktijk voor financiële instellingen naar beleidsvorming (nationaal en internationaal) en vice versa en dit mondeling en schriftelijk op overtuigende wijze uitdragen.

Hier doe je dat

De vier afdelingen Toezicht Financiële Criminaliteit (TFC) hebben samen de verantwoordelijkheid voor het integriteitstoezicht op de financiële sector. De afdelingen zijn verantwoordelijk voor identificatie, analyse en mitigatie van risico’s en (beheers)problemen in de financiële sector op het vlak van witwassen, terrorismefinanciering, corruptie, fraude en sanctieovertredingen. Zij werken nauw samen met ketenpartners als het OM, de FIOD en de Belastingdienst. Het team is betrokken, werkt professioneel en collegiaal samen en de sfeer is ontspannen, informeel en positief. De afdelingen TFC maken onderdeel uit van de divisie Toezicht Horizontale Functies en Integriteit (THI). Deze divisie is vanuit verschillende invalshoeken betrokken bij het toezicht op de financiële sector. Er zijn vacatures bij het team dat toezicht houdt op verzekeraars en pensioenfondsen, het team dat toezicht houdt op betaalinstellingen en het team dat toezicht houdt op de cryptosector.

Bij DNB werken we hybride. Ons kantoor in Amsterdam is onze thuisbasis, de plek waar we elkaar ontmoeten, waar we met elkaar kennis delen en (samen)werken. Tegelijkertijd is er ook voldoende ruimte om een werkplek en -tijd te kiezen waar we ons werk het beste kunnen doen en waar we zo veel mogelijk waarde kunnen toevoegen. En natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting.

Dit breng je mee

Je hebt relevante ervaring in de financiële sector, of je hebt ervaring in het toezicht. Ook heb je een onafhankelijke, stevige persoonlijkheid met een sterk analytisch vermogen. Met jouw goed gevoel voor relationele verhoudingen en overtuigingskracht weet je anderen in beweging te brengen. Jouw daadkracht en resultaatgerichtheid stellen je in staat om constructief samen te werken in teamverband. Daarnaast heb je een uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?

 • Academisch werk- en denkniveau met een juridische, economische of bedrijfskundige achtergrond.
 • Minimaal 4-7 jaar relevante werkervaring.
 • Kennis van de relevante wet- en regelgeving.
 • Ruime ervaring met projectmatig werken ten aanzien van complexe vraagstukken.

Dit bieden we je

Een 36-urige werkweek - 32 uur kan ook - met werk midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever in Amsterdam, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijke context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstellingen te blijven bereiken. Benieuwd hoe wij dat doen en wat onze collega’s hiervan vinden? Lees en bekijk hier meer.
Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. In Nederland, maar ook daarbuiten. Je start met een jaarcontract, bij goed functioneren en wanneer de (organisatorische) omstandigheden niet wijzigen is er uitzicht op voortzetting.

De overige goede arbeidsvoorwaarden die horen bij deze functie:

 • Een salaris van minimaal € 3.480,-- en maximaal € 5.760,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • Een 13de maand, 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden en een vrij besteedbaar persoonlijk budget van 5,9% van je 12-maandssalaris.
 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie. Eigen bijdrage in de premie 6,54% (vanaf 2023 is de eigen bijdrage 6,68%).
 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer.
 • Veel mogelijkheden jezelf door opleiding en training zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen.
 • Een goede balans tussen je professionele en je privéleven. In deze functie is het mogelijk om 4 dagen van 8 of 9 uur te werken.

Solliciteer nu!

Wil jij als toezichthouder financieel economische criminaliteit werken met impact? Solliciteer dan direct op deze vacature door gebruik te maken van de Solliciteren Button! Als sollicitatie ontvangen we graag uiterlijk 8 januari 2023 een motivatiebrief en je complete cv. Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video's en testimonials van collega's en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer!

De selectieprocedure omvat onder andere een case study. Voor de justitiële screening is deze functie ingedeeld in profiel 2a. Meer informatie over de verschillende screeningsprofielen vind je op deze pagina.

Deze vacature is bedoeld om op te solliciteren, niet voor acquisitie.

 


Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, WO, Fulltime, Amsterdam, Bepaalde tijd, 3-5 jaar, € 3.000 - € 5.000, 5-10 jaar, Banken, € 5.000 - € 7.000, Controlling, Financiele dienstverlening, Risk Management, Randstad, Risk Analist, Risk consultant