On-site toezichthouder financiële risico's

Maak als on-site toezichthouder op pensioenfondsen en verzekeraars het verschil bij complexe uitdagingen in de financiële sector bij DNB.

Jij hebt impact

Bij DNB werk je met impact op financiële stabiliteit en duurzame welvaart. Jij draagt hier aan bij door toezicht op belangrijke spelers in de financiële markt te houden. Pensioenfondsen beheren onze miljarden aan pensioengelden en verzekeraars beschermen ons tegen onzekerheden. Beide sectoren staan voor grote uitdagingen: de transitie naar een nieuw pensioencontract, volatiele financële markten, consolidatie en overnames, het omgaan met de kansen en risico’s van klimaatverandering en het toenemend gebruik van data en technologie. Voor jou als toezichthouder een uitdagende omgeving met veel verschillende belangen!

Zo doe je dat als on-site toezichthouder financiële risico's bij DNB

Samen met een team van specialisten voer je onderzoeksmissies – on-site onderzoeken - uit bij verzekeraars en pensioenfondsen. Het on-site onderzoek is het zwaarste type onderzoek dat binnen ons toezicht wordt ingezet en je opereert daarom daar waar risico’s en impact het grootst zijn. Dat wil zeggen: bij de grotere - vaak internationaal actieve - instellingen en daar waar er echt iets mis dreigt te gaan. Je doet in wisselende teams onderzoek naar de beheersing van financiële risico’s, bijvoorbeeld door het beleggingsbeleid en de waardering van specifieke activa- en passivacategorieën door verzekeraars en pensioenfondsen onder de loep te nemen. Je krijgt hierbij de kans om je snel te ontwikkelen tot een expert op het gebied van financiële risico’s en leert hoe je effectief toezicht op die risico’s houdt. Daartoe volg je een basisopleiding Toezicht. Ook krijg je binnen de afdeling een ontwikkelprogramma aangeboden, waarin ervaren collega’s je coachen  tijdens de onderzoeken.

Wat ga je precies doen?

 • Je doet met een team bij pensioenfondsen en verzekeraars een aantal weken onderzoek door het afnemen van interviews en het analyseren van documenten, processen, systemen en data. Er wordt projectmatig gewerkt en onderzoeken worden geleid door een Head of Mission. 
 • Je past diverse onderzoeksmethoden toe om risico’s in kaart te brengen, waarbij je ook in toenemende mate nieuwe innovatieve data-gedreven onderzoeksmethoden gebruikt.
 • Je voert onderzoeken uit met een duidelijke scope en binnen strakke tijdslijnen. Naast gedegen inhoudelijk onderzoek is het managen van het proces en de diverse stakeholders bij het onderzoek erg belangrijk. 
 • Je neemt instellingen mee in het toezichtproces, creëert draagvlak en toetst bevindingen op feitelijke juistheid. De bevindingen worden vastgelegd in een eindrapport op basis waarvan risico’s bij de instelling kunnen worden verminderd. 
 • Je levert een bijdrage aan de continue professionalisering van toezichtmethoden en –technieken die in de dagelijkse toezichtpraktijk worden gehanteerd.

Hier doe je dat

De afdeling On-site Toezicht Pensioenfondsen & Verzekeraars (OTPV) maakt deel uit van de divisie Toezicht Pensioenfondsen (TP) en doet ook onderzoeken in opdracht van de divisie Toezicht Verzekeraars (TV). De afdeling bestaan uit 11 collega’s met diverse achtergronden, variërend van junior en medior collega´s tot een aantal seniors die de sector door en door kennen. Wij werken actief samen met verschillende specialisten, bijvoorbeeld op het gebied van vermogensbeheer, governance of operationele risico’s, waarbij plezier in werk en het delen van kennis centraal staat. DNB stelt inhoudelijke gedrevenheid en uitstekende ontwikkelmogelijkheden voorop.

Bij DNB werken we hybride. Ons kantoor in Amsterdam is onze thuisbasis, de plek waar we elkaar ontmoeten, waar we met elkaar kennis delen en (samen)werken. Tegelijkertijd is er ook voldoende ruimte om een werkplek en -tijd te kiezen waar we ons werk het beste kunnen doen en waar we zo veel mogelijk waarde kunnen toevoegen. En natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting.

Dit breng je mee

We vinden het belangrijk dat jij een stevige persoonlijkheid bent en beschikt over een uitstekend probleemanalytisch vermogen. Je hebt affiniteit met diverse onderzoeksonderwerpen en je oordeelsvermogen is goed ontwikkeld. Met jouw communicatievaardigheden en beïnvloedings-skills weet je goede relaties op te bouwen met collega's en de instellingen. Je bent doortastend, vraagt door en komt graag samen met anderen tot een resultaat.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?

 • Je hebt een academische master en minimaal vier jaar werkervaring opgedaan binnen de financiële sector op het gebied van financieel risicomanagement, vermogensbeheer, audit en/of actuariaat.
 • Je hebt ervaring en plezier in het analyseren van complexe vraagstukken.
 • Je hebt sterke vaardigheden op het gebied van project- en stakeholdermanagement.
 • Je schriftelijke en mondelinge communicatieve vaardigheden zijn uitstekend, zowel in het Nederlands als in het Engels.

Dit bieden we je

Een 36-urige werkweek - 32 uur kan ook - met werk midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever in Amsterdam, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijke context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstellingen te blijven bereiken. Benieuwd hoe wij dat doen en wat onze collega’s hiervan vinden? Lees en bekijk hier meer. Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. In Nederland, maar ook daarbuiten. Je start met een jaarcontract, bij goed functioneren en wanneer de (organisatorische) omstandigheden niet wijzigen is er uitzicht op voortzetting.

De overige goede arbeidsvoorwaarden die horen bij deze functie:

 • Een salaris van minimaal € 4.050,-- en maximaal € 6.650,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • Een 13de maand, 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden en een vrij besteedbaar persoonlijk budget van 5,9% van je 12-maandssalaris.
 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie. Eigen bijdrage in de premie 6,54%. (Vanaf 2023 is de eigen bijdrage 6,68%).
 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer.
 • Veel mogelijkheden jezelf door opleiding en training zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen.
 • Een goede balans tussen je professionele en je privéleven. In deze functie is het mogelijk om 4 dagen van 8 of 9 uur te werken.

Wil jij als toezichthouder financial risk werken met impact? Solliciteer dan direct op deze vacature via de Solliciteren Button! Als sollicitatie ontvangen we graag uiterlijk 8 januari 2023 een motivatiebrief en je complete cv.

Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video's en testimonials van collega's en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer!

De selectieprocedure omvat een e-assessment. Voor de justitiële screening is deze functie ingedeeld in profiel 2a. Meer informatie over de verschillende screeningsprofielen vind je op deze pagina.

Deze vacature is bedoeld om op te solliciteren, niet voor acquisitie.


Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, WO, Fulltime, Amsterdam, Bepaalde tijd, Audit, 3-5 jaar, € 3.000 - € 5.000, 5-10 jaar, Banken, € 5.000 - € 7.000, Financiele dienstverlening, Risk Management, Randstad, Risk consultant, Risk Manager