Econoom Tariefregulering Warmte (interim)

Opslaan
U moet u aanmelden of
een account maken om een vacature op te slaan.

Econoom Tariefregulering Warmte (interim)
Ministerie van Economische Zaken en Klimaat / DG voor Klimaat en Energie (DGKE)

Functieomschrijving
Bij ons krijg jij het neusje van de zalm binnen jouw vakgebied. Jij krijgt namelijk de kans om een geheel nieuwe methodiek te ontwikkelen binnen het vakgebied regulering van tarieven.

Jij komt als (interim) Econoom in ons projectteam 'Tariefregulering Warmte' te werken. Dit team bestaat, met jou erbij, uit vijf experts. Samen zijn we ervoor verantwoordelijk dat de tarifering rond de wet collectieve warmtevoorziening vanaf het voorjaar van 2023 volledig op orde is. Het doel van deze wet is om het draagvlak voor het product warmte, het vertrouwen in de markt en de bereidheid om te investeren in duurzame collectieve warmte te vergroten. Binnen ons team hebben we hierin allemaal vanuit onze eigen expertise een rol. We werken daarbij op een prettige manier nauw samen om onze belangrijke opgave tot een succes te maken. Tegelijkertijd heb je bij ons veel ruimte en vrijheid om je functie en tijd op jouw manier in te vullen.

Het ministerie van EZK laat de komende periode een extern bureau onderzoeken hoe de tariefreguleringsmethodiek het beste kan worden ingericht. Als Econoom tariefregulering warmte (opdrachtnemer) begeleid je samen met de overige leden van het projectteam het bureau hierbij en je bent er vanuit ons ministerie voor verantwoordelijk dat de resultaten voldoen aan de onderzoeksopdracht. Bovendien zie jij met jouw kennis en ervaring kritisch toe op de kwaliteit van het onderzoek. Waar nodig stuur je bij. Je hebt daarbij op verschillende niveaus contact met alle betrokkenen op het gebied van de collectieve warmtevoorziening, zoals: de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en warmtebedrijven. Ook organiseer je de afstemming rond de totstandkoming van de nieuwe tariefregulering.

Is het onderzoek afgerond? Dan vertaalt de opdrachtnemer de uitkomsten in beleidsnotities die richting geven aan de uitwerking van de methodiek in de vereiste lagere wetgeving en je zorgt voor de benodigde besluitvorming. Je schept hiermee de kaders voor onze juristen en adviseert hen bij het uitwerken van de notities in kwalitatieve regelgeving. Al met al een verantwoordelijke interimfunctie met directe invloed op de verdere transitie naar duurzame collectieve warmte in ons land!

De opdrachtgevende directie Energiemarkt, projectteam Tariefregulering Warmte

Als onderdeel van het directoraat-generaal Klimaat en Energie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), faciliteert de directie Energiemarkt een duurzame, betrouwbare en betaalbare gas- en elektriciteitsvoorziening in Nederland. We zorgen als directie voor een goed functionerend energiesysteem in een mondiale en Europese context. Zo maken we de transitie van fossiele naar duurzame energievoorziening mogelijk.

Onze voornaamste instrumenten zijn de ordening en regulering van de markten en stimulering van duurzame energieproductie. We richten ons daarbij op het realiseren van de ambitie uit het klimaatbeleid: CO2-reductie voor de energiesectoren. Samen met de andere directies in het directoraat-generaal werken we toe naar een CO2-neutrale energievoorziening in 2050, die veilig, betrouwbaar en betaalbaar is.

N.B. We zoeken een Econoom die zichzelf aan ons wilt binden voor de duur van het project. Hierin zijn wij flexibel als het gaat om de contractvorm en ontdekken we graag samen met jou de mogelijkheden!

Functie-eisen

 • Je hebt een WO diploma richting economie of econometrie.
 • Je hebt ruime relevante werkervaring als econoom, economisch analist of economisch adviseur bij een toezichthouder of bij een onderzoeks- of consultancybureau met een specialisatie in regulatory economics of regulatory accounting.
 • Je hebt ervaring met tariefregulering. Het liefst heb je deze ervaring opgedaan in de energiesector, maar anders in andere gereguleerde markten.
 • Je hebt kennis van de sector energie, het liefst specifiek van collectieve warmte (pré).
 • Je hebt ervaring met onderzoekstrajecten (pré).

Competenties:
We zoeken een ervaren en gedreven econoom die in staat is om snel overzicht te creëren in omvangrijke materie en direct concrete resultaten te behalen in een omgeving met veel betrokken partijen. Een analytisch en verbindend iemand in zijn/haar manier van denken en handelen. Verwacht wordt dat je makkelijk schakelt op alle niveaus en verschillende belangen kunt wegen en zo positie nemen in een complex (politiek en bestuurlijk) speelveld. Jij gaat daarbij soepel om met een nieuwe werkomgeving en tegelijkertijd is hij/zij een stevige en deskundige gesprekspartner voor onze mensen.

Voor deze functie hoef je geen ervaring in de politiek/ bij de overheid te hebben. Wél is het belangrijk dat jij gespecialiseerd bent in methodiek.

Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau:
schaal 12
Maandsalaris: Min €3.919 – Max. €5.825 (bruto)
Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Contractduur: 2 jaar
Minimaal aantal uren per week: 32
Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • De kennismaking en selectieprocedure bestaan uit minimaal twee gespreksrondes en een afrondend arbeidsvoorwaardengesprek.
 • Het inwinnen van referenties of een assessment kan onderdeel zijn van de selectieprocedure.
 • Heb je (nog) geen vast dienstverband als rijksambtenaar, dan start je met een tijdelijk dienstverband met uitzicht op vast.
 • Collega's van binnen de Rijksoverheid met een vast dienstverband kunnen gedetacheerd c.q. overgenomen worden met behoud van de huidige contractvorm.

Wat bieden wij jou nog meer:

 • Een prettige werkomgeving met goede faciliteiten op loopafstand van het centraal station.
 • Volop mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen en te specialiseren.
 • Wij vinden een goede balans bestaat tussen je professionele en privéleven belangrijk. Werktijden zijn, in onderling overleg, flexibel in te delen.
 • Word je aangenomen, dan behoort hybride werken tot de mogelijkheden; je werkt dan deels vanuit huis en deels op kantoor. Een goede thuiswerkplek vinden wij belangrijk. Wij bieden daarom een tegemoetkoming in de thuiswerkfaciliteiten en een thuiswerkvergoeding conform CAO Rijk.

Na sluitingsdatum zal de vacaturetekst en de gegevens van de vacaturehouder online niet meer zichtbaar zijn. Om te voorkomen dat je deze moet opvragen, verzoeken wij je de vacaturetekst te downloaden en te bewaren.

Acquisitie op onze vacatures wordt niet in behandeling genomen.

Solliciteren?
Ministerie van Economische Zaken en Klimaat / DG voor Klimaat en Energie (DGKE) nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.


Vergelijkbare zoekopdrachten: WO, Fulltime, Bepaalde tijd, Belasting, € 3.000 - € 5.000, 5-10 jaar, € 5.000 - € 7.000, Risk Management, Financieel Adviseur, Overheid, Den Haag