Medewerker Douane klantmanagement (hbo)

Opslaan
U moet u aanmelden of
een account maken om een vacature op te slaan.

Medewerker Douane klantmanagement (hbo)
Jezelf ontwikkelen op het gebied van klantmanagement én op persoonlijk vlak. Die kans krijg je bij de Douane. Na een intensieve opleiding ga je aan de slag als vergunningverlener, administratief toezichthouder, medewerker teruggaaf, bezwaar en beroep of klantmanager. En welke rol je ook vervult, je maakt impact op de veiligheid in Nederland en de rest van de wereld.

Dit doe je bij de Douane
Nadat je de interne opleiding succesvol hebt afgerond, ga je aan de slag in het proces klantmanagement. Hier beoordeel je vergunningaanvragen op basis van wetgeving. Of houd je toezicht op bedrijven en stem je de uitvoering van de werkzaamheden tussen de Douane en bedrijven af. Maar ook de behandeling van correspondentie en de uitvoering van controlewerkzaamheden kunnen onderdeel zijn van jouw takenpakket. Want het interessante is: binnen het proces klantmanagement kun je verschillende rollen vervullen. Wat jouw precieze functie wordt, bekijken we samen na de opleiding.

Ga je aan de slag als vergunningverlener, dan beoordeel je aan de hand van aanvragen van bedrijven of de vergunning kan worden verleend en onder welke voorwaarden. Om tot een goed oordeel te komen, leg je ook bedrijfsbezoeken af. Ben je administratief toezichthouder? Dan voer je vooral controles uit op de aanvaardbaarheid van de douaneaangiften en stel je vast of het bedrijf heeft voldaan aan de voorwaarden van de verleende douanevergunning(en). Als medewerker teruggaaf, bezwaar en beroep behandel je verzoeken om teruggaaf en bezwaar- en beroepszaken. En als klantmanager ben je het eerste aanspreekpunt voor bedrijven en bevorder je hun compliance.

Een bijzondere baan, omdat...

 • Je werkzaamheden invloed hebben op Nederland en de rest van de wereld, in welke rol je ook aan de slag gaat. Zo draag je eraan bij dat de samenleving wordt beschermd tegen onveilige en ongewenste goederen en help je de concurrentiepositie van Nederland en de Europese Unie te versterken.
 • Je veel ruimte krijgt om samen te werken en kennis en ervaring te delen met collega’s. Die samenwerking is de sleutel tot succes bij de Douane!
 • Je veel afwisseling hebt in je werkzaamheden, waarin je zorgt voor een goede klantbehandeling.

Ik zorg ervoor dat klanten de juiste behandeling krijgen en volg proactief de ontwikkelingen die voor hen van belang zijn. Zo haal ik het optimale resultaat uit de samenwerking tussen de Douane en onze klanten.” Willy, medewerker klantmanagement bij de Douane.

Wanneer past deze baan bij je?

 • Je hebt hbo-werk- en -denkniveau, bij voorkeur in de richting van management economie en recht, logistiek en economie, accountancy of bedrijfseconomie.
 • Je hebt bij voorkeur minimaal een jaar administratieve werkervaring, boekhoudkundige kennis, kennis van controletechniek en ervaring met klantcontact.
 • Je spreekt en schrijft goed Nederlands en Engels.
 • Je hebt een rijbewijs B.
 • Je hebt affiniteit met automatisering.

Jouw competenties

 • plannen en organiseren
 • accuraat werken
 • samenwerken
 • analyseren
 • klantgerichtheid

De afdeling - Douane
De Douane is een handhavingsdienst, stelt de verschuldigde douanerechten en accijnzen vast en heft en int deze. De geïnde bedragen worden afgedragen aan de Nederlandse schatkist en de EU. De Douane zorgt er ook voor dat de samenleving zo goed mogelijk wordt beschermd tegen onveilige en ongewenste goederen. Hieronder valt een breed scala aan taken op het terrein van veiligheid, milieu, flora en fauna, gezondheid en cultuur. Én de Douane draagt bij aan het versterken van de concurrentiepositie van Nederland en de EU door toe te zien op de naleving van Europese maatregelen voor marktordening en te zorgen voor een snelle en goede douaneafhandeling, resulterend in zo min mogelijk oponthoud en lage administratieve lasten.

De organisatie - Directoraat-generaal Douane
Het werkterrein van de Douane is opgedeeld in 8 regiokantoren, het Douane Landelijk Kantoor (DLK) en een drietal landelijke onderdelen. De regiokantoren bevinden zich in Amsterdam, Rotterdam, Breda, Groningen, Arnhem en Eindhoven en twee op de luchthaven Schiphol. Het Douane Landelijk Kantoor (DLK) in Rotterdam ziet toe op eenheid van beleid en uitvoering op het gebied van handhavingsbeleid, operaties, financiën en control, informatiemanagement en bedrijfsvoering en bewaakt de samenhang binnen Douane Nederland. Het Douane Landelijk Tactisch Centrum (DLTC) stuurt de handhaving aan op basis van risicobeheersing. Douane Centrale Processen (DCP) beheert vanuit Apeldoorn de douanesystemen en zorgt voor geautomatiseerde ondersteuning van de heffings- en inningsprocessen van de Douane en de Douane Landelijke Service Organisatie (DLSO) levert producten en diensten op het bedrijfsvoeringsterrein aan de douanekantoren.

Bijzonderheden
Deze vacature staat open bij:

Regiokantoor Douane Amsterdam – werklocatie Amsterdam – bereikbaar met openbaar vervoer.
Regiokantoor Douane Schiphol Cargo – werklocatie Schiphol – bereikbaar met openbaar vervoer.
Regiokantoor Douane Eindhoven – werklocatie Eindhoven en Venlo – bereikbaar met openbaar vervoer.
Regiokantoor Douane Eindhoven – werklocatie Heerlen – bereikbaar met auto.
Regiokantoor Douane Arnhem – werklocatie Utrecht, Enschede en Arnhem – bereikbaar met openbaar vervoer.

Het is voor het goed kunnen uitoefenen van deze functie van belang dat je op tijd op jouw werklocatie aanwezig bent. Dit betekent dat je van deur tot deur binnen 90 minuten met het openbaar vervoer of binnen 60 minuten berekend met de ANWB routeplanner met de auto op de werklocatie kunt zijn.

Wil je solliciteren? Dan hebben we het volgende van je nodig:
1. Cv in Word- of Pdf-bestand.
2. Motivatiebrief in Word- of Pdf-bestand.
Toon in je motivatiebrief duidelijk aan waarom je voldoet aan het gevraagde werk-en denkniveau en waarom jij de geschikte kandidaat bent om bij de Douane te werken.
3. Geef in jouw cv aan of je beschikt over een rijbewijs B.
4. Geef in jouw motivatiebrief aan naar welke werklocatie jouw voorkeur uitgaat en of je nog een tweede of derde voorkeur hebt. Na het succesvol afronden van de opleiding wordt jouw definitieve werklocatie door het regiokantoor bepaald.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je via de sollicitatie-button reageert en je sollicitatie voldoet aan de bovenstaande 4 punten.

Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

Medewerkers van de Belastingdienst, Douane of Toeslagen die korter dan drie jaar in hun huidige functie werkzaam zijn of bezig zijn met een startopleiding of inwerktraject verzoeken we om in hun motivatiebrief duidelijk aan te geven wat de reden is om binnen de termijn van 3 jaar te solliciteren.
 

De Douane zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:
Brief- en cv selectie (begin april tot en met begin mei)

• allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.

• daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen.

Voorselectietest (begin april tot en met begin mei)

• de voorselectietest kan thuis en op eigen gelegenheid gemaakt worden binnen de daarvoor gestelde termijn.

Selectiegesprekken (begin juni tot en met medio juni)

• op de selectiedag volgt mogelijk een korte checktest van de eerder door jou afgelegde voorselectietest en een selectiegesprek.

• door middel van een competentiegericht interview wordt het selectiegesprek gevoerd.

Referentie opvragen en arbeidsvoorwaardengesprek (medio juni tot en met eind juni)

• de startdatum is 1 september 2022.

Het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, zoekmachines en sociale netwerken, kunnen deel uitmaken van de procedure. Onderaan deze vacature vind je meer uitleg over de stappen die je doorloopt.

Opleiding
De startopleiding voor deze functie duurt ongeveer 20 maanden. Tijdens de opleiding dien je 40 uur per week beschikbaar te zijn en ben je verplicht met verlof in de vakantieperiodes die gelden voor het voortgezet onderwijs regio Midden Nederland. In het lesrooster dat je te zijner tijd ontvangt, zijn de exacte lesvrije periodes aangegeven.

Uniform
De Douane is een geüniformeerde uitvoeringsdienst en dit houdt in dat – zo nodig – het dragen van een uniform verplicht is.

Flexibiliteit en mobiliteit
De wereld wordt steeds complexer en de ontwikkelingen gaan razend snel. Dat raakt ook het werk van de Douane. De Douane zal immers telkens op die ontwikkelingen moeten inspelen en zich moeten aanpassen. Dat vraagt ook aanpassingsvermogen van onze medewerkers. In voorkomende situaties kan dat betekenen dat je gevraagd wordt om andere werkzaamheden te gaan verrichten, mogelijk ook op een andere werkplek of werklocatie. Soms tijdelijk en soms voor een langere periode. In enkele risicovolle werkprocessen en bij sommige functies stellen we ook de eis dat medewerkers na een aantal jaren ander werk gaan doen. Dat doen we om de organisatie en de desbetreffende medewerkers vanuit integriteitsoverwegingen te beschermen. Natuurlijk wordt met mobiliteit zorgvuldig omgegaan en waar nodig betrekken we de medezeggenschap Douane hierbij. Daarnaast is het ook nuttig dat je na verloop van tijd iets anders gaat doen. Zo ontwikkel je jezelf en leer je in een andere omgeving nieuwe werkzaamheden en collega's kennen.

Douane Nederland is een professionele handhavingsdienst waarbij kennis delen, ervaringen uitwisselen en samenwerken in de keten integraal onderdeel uitmaken van iedere functie. Medewerkers leren om met behulp van vakmanschap (kennis, vaardigheden, competenties), een integere houding en professioneel gedrag het beste uit zichzelf te halen en zo de prestaties van de Douane te verbeteren. En te leren van het leren, met een open blik en oog voor innovatie. Deze wijze van werken betekent ook dat we ervaren Douanemedewerkers vragen om voor een deel van hun tijd de rol van docent op zich te nemen en/of mee te werken aan de inhoud van een opleiding. Het doel? Nieuwe en naaste collega’s bijspijkeren op hun vakgebied. Competenties op dit vlak zijn dan ook een pre.

Meer informatie?
Voor meer informatie over de Douane kun je terecht op www.douane.nl  en werkenbijDouane.

Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.

Wij verwachten veel reacties op deze vacature. Indien we voldoende reacties hebben ontvangen, is het mogelijk dat de vacature eerder wordt gesloten.

Solliciteren bij de Belastingdienst
Het sollicitatietraject bij de Belastingdienst loopt via onderstaande stappen. Hiermee willen we zoveel mogelijk te weten komen over jou, maar laten we je ook kennismaken met ons.

1. Sollicitatie + selectie
2. Voorselectietest
3. Sollicitatiegesprek
4. Assessment
5. Arbeidsvoorwaarden

Meer over de vacature?
SSO Organisatie & Personeel afdeling Instroom
088 - 15 51 900

Meer over de sollicitatieprocedure?
SSO Organisatie & Personeel afdeling Instroom
088 - 15 51 900


Vergelijkbare zoekopdrachten: Fulltime, Bepaalde tijd, 1-3 jaar, HBO, 3-5 jaar, In overleg, Administratief Medewerker, Belasting, MBO, Randstad, Noord-Holland, Overheid