Hoofd Financien en Control

Een boeiende functie tussen gedreven mensen en cutting edge technologie

Nikhef zoekt een ervaren en flexibel

Hoofd Financiën en Control

De organisatie:
Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef (www.nikhef.nl) is een open, veelkleurige en internationale organisatie met een internationale focus en een sterk technische inslag. Circa 195 fysici en 75 ingenieurs en technici geven dagelijks vorm aan de Nederlandse deelname in internationale experimenten in de deeltjesfysica, zoals bij de Large Hadron Collider op CERN (Geneve), en de astrodeeltjesfysica, zoals kosmische straling en gravitatiegolven. Voor de instrumentatie van deze experimenten beschikt Nikhef over geavanceerde werkplaatsen (mechanica en elektronica) en cleanrooms. Ook heeft Nikhef een state-of-the-art datacenter met interne en (ruim 200) externe klanten.

Wat ga je doen als Hoofd Financien en Control
Als hoofd Financiën en Control zorg je, samen met een klein en slagvaardig team financiële professionals, voor duidelijke financiële kaders en sturing. Je richt heldere processen in en zorgt voor goede managementinformatie. Dit is onmisbaar om de kernactiviteiten van het instituut: wetenschappelijk onderzoek en alles wat daarmee samenhangt, optimaal te laten verlopen. Je bent operationeel verantwoordelijk voor de decentrale financiële processen en voor de juistheid van de resultatenrekening en balans van de eenheid.
In deze rol geef je antwoord op financieel-economische vragen van de organisatie en leg je de verbinding tussen het primaire proces en de cijfers. Je adviseert gevraagd en ongevraagd vanuit financiële en bedrijfseconomische optiek over de strategie van het onderzoeksinstituut en voorgestelde beleidsplannen.

Je geeft leiding aan de afdeling Financiën. Daarnaast maak je deel uit van een team van financieel managers van (naast Nikhef) acht andere instituten en een centraal bureau, die gezamenlijk bijdragen aan het overkoepelende financiële beleid en de managementverantwoording van de Stichting NWO-I. Met enige regelmaat participeer je in NWO-I brede projecten of beleidsonderwerpen op het gebied van finance & control. Ook heb je regelmatig contact met de financiële managers van de partner-universiteiten van Nikhef.

Je regisseert de planning- en control cyclus en geeft adviezen aan de Nikhef-directie en de wetenschappelijke afdelingen over de financiële aspecten van uitvoering van de primaire processen.

De totale omvang van de instituutsbegroting is ruim 30 miljoen per jaar. De afdeling bestaat naast het hoofd Financiën & Control uit drie ervaren financieel administrateurs en een project controller.

Taken en verantwoordelijkheden:

  • Je adviseert over financieel-economische vraagstukken binnen Nikhef;
  • Je doet voorstellen die bijdragen aan het realiseren van de (middel)- lange termijn doelstellingen van Nikhef;
  • Je geeft leiding aan de afdeling Financiën;
  • Samen met de project controller ben je verantwoordelijk voor het beheer van planning en budget van extern gefinancierde projecten. In deze rol ligt jouw focus op risicomanagement en het financieel beheer van deze projecten;
  • Je bent verantwoordelijk voor de aansturing en coördinatie van de planning en control cyclus;
  • Je bereidt samen met de Instituutsmanager de Instituutsbegroting voor en bewaakt die;
  • Je draagt zorg voor periodieke voortgangsrapportages en voor de jaarrekening;
  • Je richt de administratieve organisatie optimaal in;
  • Je bent het aanspreekpunt binnen Nikhef voor financiële vraagstukken.


Functie eisen
Om deze functie succesvol te kunnen vervullen verwachten we dat je:

  • een HBO- of universitaire opleiding hebt in een bedrijfseconomische of financiële richting;
  • beschikt over minimaal vijf jaar relevante werkervaring, waaronder leidinggevende ervaring, bij voorkeur in een publieke en/of wetenschappelijke context;
  • een duidelijke visie hebt op de rol van business control in een complexe publieke organisatie en in staat bent deze visie te vertalen naar strategische bijdragen en concrete verbeteringen;
  • beschikt over zeer goede analytische vaardigheden en in staat bent complexe gegevens te overzien, daarin relevante zaken te signaleren en op basis daarvan de juiste acties in gang te zetten;
  • ervaring hebt met automatiseringstools (zoals UNIT4 ERP) en financiële informatiesystemen;
  • de Nederlandse en Engelse taal uitstekend beheerst, zowel mondeling als schriftelijk.
  • als people manager in staat bent medewerkers te begeleiden, inspireren, en te motiveren.


Wat bieden we jou
We bieden een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor de periode van één jaar, met uitzicht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd bij gebleken geschiktheid. Je salaris bedraagt, afhankelijk van relevante ervaring bij aanvang van het dienstverband, maximaal €4.514 bruto per maand, op basis van 40 uur per week. De uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden omvatten, naast 8% vakantietoeslag, onder meer een volledige dertiende maand, ruim 8(!) weken verlof per jaar en deelname aan het ABP pensioenfonds.

Bij Nikhef is veel aandacht voor en mogelijkheden tot ontwikkeling via studie, opleiding of cursussen.

Informatie
Voor inhoudelijke vragen over deze vacature kun je contact opnemen met Arjen van Rijn, instituutsmanager (tel. 020-5925000) of stuur een e-mail naar avr@nikhef.nl. Meer informatie over het instituut is te vinden op onze website: www.nikhef.nl.

Solliciteren op de functie van Hoofd Financien en Control
Ben je op zoek naar een baan in een uitdagende omgeving met veel vrijheid en flexibiliteit, en voldoe je aan de functie-eisen? Solliciteer dan via onze sollicitatiepagina. De sluitingsdatum is 9 januari 2022.
 

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld. Wij verwachten alleen rechtstreekse reacties van geschikte kandidaten


Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, WO, Fulltime, Bepaalde tijd, HBO, 5-10 jaar, Controlling, Onderwijs/Training, Financieel Manager, Noord-Holland