Senior Financieel adviseur

De Gemeente Nieuwegein is op zoek naar een

Senior Financieel adviseur

Vaste formatie, schaal 11, 36 uur

 

Kom bij ons werken als Senior Financieel adviseur. We bieden een uitdagende vervolgstap in je carrière. Je gaat namelijk op strategisch- en tactisch niveau aan de slag met complexe financiële uitdagingen. Dit doe je samen met gedreven collegas en voor diverse afdelingen, waaronder het Ruimtelijk en Openbaar domein. Een diverse baan, waar je jou graag meer over vertellen.

Gemeente Nieuwegein in 't kort

Nieuwegein is een jonge, levendige stad met historische accenten. Een complete stad met veel ruimte en groen, uitstekende voorzieningen en moderne woningen voor ongeveer 63.000 inwoners. Nieuwegein ligt centraal en heeft eigen aansluitingen op de doorgaande autowegen A27, A2 en A12 en uitstekend openbaar vervoer.

De gemeentelijke organisatie is informeel en ambitieus. Met circa 550 medewerkers wordt gewerkt aan een toekomstbestendige en bedrijvige stad. Het prachtige, moderne en lichte Stadshuis staat in het levendige centrum van Nieuwegein met volop winkels in de buurt.

De lijnen in de organisatie zijn kort, er is een informele werksfeer en er is volop ruimte voor nieuwe ideeën en eigen initiatief. De bedoeling van de organisatie is om bij te dragen aan een bloeiende Nieuwegeinse samenleving.

De organisatiefilosofie kent de volgende uitgangspunten:

 • Wij werken vanuit de bedoeling.
 • Wij zijn één organisatie.
 • Wij vertonen eigenaarschap.

Voel je welkom

Ervaring binnen een gemeentelijke organisatie is handig, maar kun je ook bij ons opdoen. Kom je uit een andere sector en heb je zin om voor onze gemeente aan de slag te gaan? Neem contact op, samen bekijken we de mogelijkheden.

Jouw uitdaging als Senior Financieel adviseur

Als Senior Financieel adviseur ben je verantwoordelijk voor de strategische en tactische advisering op (complexe) vraagstukken die de concernfinanciën aangaan. Jij bent daarin de aangewezen sparringpartner van het management, directie en bestuur.

Zodra er met beleid geld is gemoeid kloppen ze bij jou aan om bijvoorbeeld te onderzoeken of een voorstel financieel haalbaar is of om te kijken hoe het anders of beter kan. Het gaat daarbij niet alleen om de cijfers, maar juist ook om de analyse en het verhaal achter de cijfers. Je bent in staat dit helder op tafel te krijgen en zo lastige casussen in de juiste (bestuurlijke) context te plaatsen. Je komt met concrete en overtuigende adviezen en voorstellen. Daarbij ga je confronterende adviezen niet uit de weg. Je wacht niet af tot je wordt benaderd, maar staat continue in verbinding met je collegas in de organisatie om informatie te delen en te halen. Je stemt helder af over de plannen en je financiële adviezen. Op deze manier zorg je ervoor dat je vooraan in het proces aan tafel komt.

Specifiek betekent dit dat je:

 • Relevante maatschappelijke ontwikkelingen en ontwikkelingen op het vakgebied signaleert en deze vertaalt naar lokaal (financieel) beleid;
 • Samen met je collegas zorg je ervoor dat producten van de P&C-cyclus tot stand komen. Denk hierbij aan de kadernota, de begroting of een tussentijdse rapportage;
 • In staat bent om (eventueel) als procesverantwoordelijke de coördinatie van één van deze P&C-producten op je te nemen;
 • Met vernieuwende ideeën komt over de ontwikkeling van de gemeentelijke bedrijfsvoering in het algemeen en de instrumenten van planning en control in het bijzonder;
 • De tijd neemt voor reflectie om te kijken of zaken goed lopen en zo nodig verbeteringen doorvoert. Ook als het tempo hoog is, neem je hier de tijd voor.

Afdeling Organisatie, Personeel en Financiën (OPF)

De afdeling OPF, die verantwoordelijk is voor alle ondersteunende en adviserende werkzaamheden op het terrein van P&O en Financiën, bestaat uit drie teams: het team Personeel en Organisatie, het team Financiële Administratie en het team Financieel Beleid en Advies. In dit laatste team ga jij aan de slag. Dit team voert onder andere de regie over de planning & controlcyclus en is verantwoordelijk voor het financiële beleid van de gemeente. Daarnaast zorgt dit team voor de financiële en fiscale advisering aan bestuur en management, waaronder planeconomie.

Wat neem je mee?

Jij bent een Financieel adviseur in hart en nieren. Je bent sterk analytisch en communicatief ingesteld. Met overtuiging weet jij, zowel mondeling als schriftelijk, je verhaal over te brengen. Je kiest de juiste communicatievorm: soms werkt een e-mail het beste en soms een kopje koffie. 

Je bent een vernieuwer die buiten de gebaande paden durft te treden, en met een helikopterview het overzicht bewaakt. Als geen ander weet jij hoe belangrijk het is om je te verplaatsen in de positie van bestuurders. Complexe belangen onderken je en de (bestuurlijke) haalbaarheid van voorstellen schat je goed in. Wanneer er belangentegenstellingen zijn dan durf je te confronteren. Ook ga jij voor behoud van de relatie met je opdrachtgevers. Samenwerken en aansluiten bij de (interne) klant zit in jouw genen. Je hebt een breed gedragsrepertoire en kunt tussen verschillende gedragsstijlen schakelen.

Om deze functie goed uit te kunnen voeren beschik je over:

 • Hbo+ werk- en denkniveau;
 • Kennis en ervaring met het opstellen van (gemeentelijke) planning & control-documenten en met het verbeteren van de (gemeentelijke) bedrijfsvoering;
 • Kennis van Power BI en LIAS (of maakt dit je snel eigen).

Ervaring binnen een gemeentelijke organisatie is handig, maar kun je ook juist bij ons opdoen. Kom je uit een andere sector en heb je zin om voor onze gemeente aan de slag te gaan? Voel je welkom, we gaan graag met jou in gesprek.

Wat krijg je van ons?

Je gaat werken voor een veelzijdige stad. We zijn trots op onze historie, terwijl we de blik stevig op de toekomst richten. De organisatie staat open voor jouw creatieve ideeën en de lijnen zijn kort, ook richting de bestuurders. Dat zie je terug in ons moderne, open Stadshuis. Daar maken we graag een plek voor jou. Verder hebben we voor je:

 

 • een salaris van maximaal 5.169 (salarisschaal 11);
 • een jaarcontract met, bij goed functioneren, uitzicht op een vast dienstverband;
 • een Individueel Keuzebudget (IKB) van 17,05% van je bruto salaris dat je vrij kunt besteden aan de beschikbare doelen, passend bij jouw persoonlijke wensen;
 • een professionele werkomgeving waar we aandacht hebben voor jouw persoonlijke ontwikkeling;
 • de mogelijkheid om thuis te werken (of op één van onze locaties);
 • prima secundaire arbeidsvoorwaarden.

Meer informatie

Enthousiast geworden en wil je meer weten over deze functie en het werken bij Nieuwegein? Neem contact op met Ira Tonkes, teamleider Beleid en Advies, telefoon 06-25755756.

We drinken graag een (online) kop koffie met je om te bekijken of deze functie bij je past, nog voordat je besluit om te solliciteren.

Direct solliciteren?

We ontvangen graag je cv via onze sollicitatiepagina. Een motivatiebrief mag, maar is niet verplicht. We maken graag persoonlijk met je kennis.

Maatregelen coronavirus

De gemeente Nieuwegein volgt de richtlijnen van het Rijk en het RIVM om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan. Binnen deze kaders maken we afspraken over de sollicitatieprocedure waar we ons allemaal goed bij voelen. Dit kan betekenen dat het sollicitatiegesprek online wordt gevoerd of in een grote zaal in het Stadshuis. Solliciteer vooral op deze vacature. We verwelkomen je graag als nieuwe collega!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.


Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, Fulltime, Bepaalde tijd, Parttime, HBO, 5-10 jaar, > 10 jaar, Utrecht, Financiele Administratie, Randstad, Financieel Adviseur, Overheid