Toezichthouder accountantsorganisaties (RA)

Opslaan
U moet u aanmelden of
een account maken om een vacature op te slaan.

Wat krijg je?

  • €60.000 - €86.000 bruto p/j (afhankelijk van kennis en ervaring)
  • 36-urige werkweek (4x9 uur)
  • 199,5 vakantie-uren per jaar
  • Bijdrage voor een abonnement bij een sportschool (aangesloten bij Bedrijfsfitness Nederland)

Wat is vereist?

  • Afgeronde RA-opleiding
  • Minimaal 4 jaar ervaring met financial auditing
  • Je toont initiatief, probeert jezelf continu te verbeteren en behaalt resultaten in uitdagende omstandigheden
  • Uitstekende beheersing Nederlandse taal
  • Zorgvuldig, doortastend, analytisch, autonoom en verbindend

Wat doe je?

70% Onderzoeken, analyseren en rapporteren

20% Team-, project- en vaktechnisch overleg

10% Verdiepen in artikelen, data en trends in de accountancysector

Vacature

Per 1 januari 2022 zal het uitvoerend toezicht op niet-OOB accountantsorganisaties overgaan van de NBA/SRA naar de AFM. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang en meerdere posities zijn vacant. Als toezichthouder accountantsorganisaties (RA) sta je aan de basis van dit toezicht op niet OOB-accountantsorganisaties. Je draagt bij aan het verder vormgeven van dit uitvoerend toezicht. Je analyseert in teamverband de kwaliteit van wettelijke controles en de randvoorwaarden hiervan, zoals gedrag & cultuur binnen accountantsorganisaties. Op deze manier draag je bij aan duurzame borging van kwaliteit binnen de accountancysector. Je doet verschillende onderzoeken naar accountantsorganisaties. Samen met collega's bepaal je de strategie door middel van trends en signalen in de markt. Dit kan een thematisch onderzoek betreffen, maar ook een incidentonderzoek of onderzoek naar de kwaliteit van wettelijke controles en waarborgen. Tijdens de voorbereiding betrek je toezichthouders en accountants erbij. Ook speelt beschikbare data een steeds belangrijkere rol; je hebt de ambitie om dit toe te passen in je toezichthoudersrol. Vervolgens start je het met onderzoek, al dan niet met verschillende afdelingen. Dit kan een onderzoek ter plaatse zijn, waarbij je werknemers interviewt en zaken afstemt met het bestuur, het auditteam en/of compliance officer(s). Dit zet je vervolgens intern voort: samen met collega's, zoals accountants en juristen, weeg je de feiten af en ga je vaktechnisch de diepte in. Je bent bij veel overleggen betrokken, dus je kunt goed belangen tegen elkaar afwegen en partijen beïnvloeden. Ten slotte volg je nieuws en ontwikkelingen in de accountancysector, zodat je bijdraagt aan de visie en ontwikkeling van financial auditing. Mocht je vragen hebben over de inhoud van de functie, neem dan gerust contact op met Berenda Honingh - Bosscher (senior toezichthouder Kwaliteit Accountantscontrole & Verslaggeving) via 06 51 48 50 39 of via Berenda.Honingh-Bosscher@afm.nl.

 "Als je het een uitdaging vindt om met collega's toezicht te houden op een groot segment van de sector en je naar kwaliteit streeft, zowel bij accountantsorganisaties als bij je eigen werkzaamheden, dan is dit de baan voor jou."

Agenda

"Op een succesvolle dag zie ik dat een accountantsorganisatie aan de slag is gegaan met kwaliteitsverbetering. Ook heb ik een interessant inhoudelijk overleg met collega’s waarin we elkaar inspireren en aanscherpen."

 "Tijdens een minder succesvolle dag wordt de publicatie van een artikel waaraan ik heb gewerkt, uitgesteld. Er moeten nog een paar reviewslagen overheen, wat extra tijd kost."

Voorbeeld uit de praktijk

"Een accountantsorganisatie komt niet goed uit een onderzoek naar kwaliteit. Hoe ga je te werk?"

Je plant reflectiegesprekken in om duidelijk aan te geven welke observaties en bevindingen de AFM heeft. Op basis van feiten leg je uit waarom de kwaliteitswaarborgen anders of beter ingericht moet worden. Voorafgaand aan deze gesprekken overleg je vaak met collega's van Juridische Zaken om de wettelijke grondslagen hiervoor duidelijk op papier te krijgen. Ook maak je samen met collega's een inschatting over hoe je de organisatie het beste kunt beïnvloeden om verbeteringen door te voeren.

Het is lastig te voorspellen hoe deze gesprekken verlopen, aangezien accountantsorganisaties het meestal niet fijn vinden om te horen dat de wettelijke controles niet goed uitgevoerd zijn of dat het kwaliteitssysteem niet op orde is. De uitkomsten van het onderzoek zijn belangrijk voor hen; dit heeft impact op de organisatie.

De accountantsorganisatie dient vervolgens - op basis van wettelijke eisen - tekortkomingen in het stelsel en wettelijke controles te herstellen. Ook kan de AFM in haar beïnvloeding handhaving inzetten.

Werken bij AFM

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. De organisatie is gedragstoezichthouder van de gehele financiële marktsector: sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Iedere collega is gedreven om een substantiële bijdrage te leveren aan het verbeteren van de financiële sector. Om grip te houden op de financiële wereld is het noodzakelijk dat de AFM de markten goed kent om zo belangrijke risico’s te kunnen signaleren. Vervolgens moet daar slim op ingespeeld worden. Bekijk hier waar de AFM zich in 2021 op gaat richten. De AFM is trots op hun World-class Workplace!-keurmerk, dat aangeeft dat medewerkers bovengemiddeld graag bij de AFM werken. De score ligt boven de landelijke en sectorbenchmarks en is gebaseerd op zes elementen: werkgeverschap, organisatietrots, organisatierichting, waardering, werktrots en het benutten van talenten. Als maatschappelijke organisatie wil de AFM een afspiegeling zijn van de samenleving en een werkgever waar iedereen zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt. Dit vanuit een gevarieerd team qua ervaring, achtergrond en expertise met de gemeenschappelijke motivatie om de taak van de AFM zo goed mogelijk uit te voeren. De AFM erkent het talent en potentieel van iedere medewerker en benut dit ook. Deze denkwijze zorgt ervoor dat de AFM met een zo breed mogelijke blik de uitdagingen als gedragstoezichthouder elke dag opnieuw tegemoet kan treden.


Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, Fulltime, Accountant, HBO+, HBO, 3-5 jaar, In overleg, Agrarische bedrijven, Belasting, 5-10 jaar, Financiele dienstverlening, Randstad, Noord-Holland