Adviseur Rechtmatigheid / Interne Controle

Ben jij een energieke persoonlijkheid die het ontzettend leuk vindt om met (gemeentelijke) processen bezig te zijn? Wil jij als adviseur rechtmatigheid werken in een organisatie met korte lijnen, waarbij de effecten van jouw werk direct zichtbaar zijn? Heb je daarbij ook belangstelling voor de andere thema’s die spelen in het gemeentelijk domein? Dan ben jij de collega die wij zoeken!

Adviseur Rechtmatigheid / Interne Controle
Vanwege de rechtmatigheidsverantwoording die het college voor het eerst aan de raad moet gaan afleggen over 2021 zijn we op zoek naar een adviseur rechtmatigheid. Sinds de invoering van de rechtmatigheidsverantwoording is de controle op het rechtmatig handelen van de gemeenten altijd gedaan door de accountant. Over 2021 gaat de accountant de verantwoording van het college toetsen op getrouwheid. De werkzaamheden van de financieel adviseur rechtmatigheid richt zich primair op de voorbereiding van de uiteindelijke verantwoording.

Wat ga je doen?

De werkzaamheden en verantwoordelijkheden zijn in grote lijnen het volgende:

  • Je zet de benodigde organisatie en middelen voor de totstandkoming van de rechtmatigheidsverantwoording neer;
  • Je maakt rapportages en stemt deze af met directie en concerncontrol. Het betreft hier bijvoorbeeld :
         o IC-jaarplannen inclusief VIC (verbijzonderde interne controle)
         o tussentijdse verantwoording op bevindingen en proces in het kader van rechtmatigheid
         o rechtmatigheidsverantwoording
  • Je adviseert het management van afdelingen gevraagd en ongevraagd over mogelijke verbetering in processen en controles;
  • Je komt proactief met ideeën om van gegevensgerichte controle te komen naar procesgerichte controle;
  • Je voert werkzaamheden uit t.b.v. de gehele organisatie voor ondersteuning en toetsing om te komen tot een rechtmatigheidsverklaring;
  • Je maakt organisatie breed risicoanalyses, trekt steekproeven en adviseert over de beheersbaarheid van de risico’s;
  • Je verzorgt een informatie-piramide van de verschillende afdelingen, directie, college en gemeenteraad;
  • Je onderhoudt contacten met Verbonden Partijen en hun accounthouders over normenkader en rapportageafspraken;
  • Je verzorgt stukken ter agendering van de rechtmatigheidsverklaring in het college en de raad.
  • Je denkt mee bij het opstellen van een intern controleplan, draagt bij aan de interne controle rapportage en bent het dagelijkse aanspreekpunt voor de accountant in het jaarrekeningproces en bij de interim controles.

Wat neem je mee?

Voor het management en je collega’s ben je een stevige gesprekspartner op jouw vakgebied die makkelijk de regie weet te pakken. Je bent leergierig, nieuwsgierig, je houdt van doorpakken en samenwerken met collega’s, managers en bestuurders is voor jou een vanzelfsprekendheid. Je hebt een flexibele instelling, toont eigenaarschap. Daarnaast beschik je over een gezonde dosis humor en relativeringsvermogen. Complexe vraagstukken analyseren en doorgronden en hierover adviseren vind je leuk en je bent er goed in. Je weet ingewikkelde zaken simpel uit te leggen. Je bijt je vast in de onderwerpen die binnen je takenpakket vallen.

Jij bent in staat om op een zakelijke en duidelijke wijze met collega's om te gaan. Hierbij ben je gericht op samenwerking, maar zorg je wel voor duidelijke borging van afspraken en laat je je niet uit het veld slaan. Jij zet jouw communicatieve skills in om tot de beste resultaten te komen en laat politiek-bestuurlijke sensitiviteit zien. Verder breng je het volgende mee:

  • minimaal een afgeronde hbo / wo-opleiding bij voorkeur accountancy/bedrijfseconomie;
  • aantoonbare relevante werkervaring & kennis van interne controle;
  • kennis van en ervaring met procesmanagement;
  • Doortastende instelling en overtuigingskracht
  • Een gezonde dosis enthousiasme

Waar kom je te werken?

Jij gaat deel uitmaken van het team Planning & Control op de afdeling Bestuurszaken. Dit team werkt hard aan de opstelling van begroting, tussenrapportages en jaarstukken; en ondersteunt budgethouders als financieel consulent. Inhoudelijk wordt je grotendeels aangestuurd door de concerncontroller.

Wie zijn wij?
Hendrik-Ido-Ambacht is een kleine organisatie. Met ruim 100 medewerkers zetten wij ons voortdurend in voor onze inwoners, ondernemers en instanties. We sluiten aan bij wat er leeft en speelt in de gemeente. Om dit met een compacte organisatie zoals de onze te kunnen realiseren, is flexibiliteit en voldoende inzet van hoogwaardige professionals een randvoorwaarde. De kernwaarden van de organisatie zijn: ik ben altijd zelf verantwoordelijk, op mij kun je bouwen en samen maken we het waar.

De ambtelijke organisatie bestaat uit de afdelingen Bestuurszaken, Beheer Openbare Ruimte, Beleid en Ontwikkeling en het projectbureau De Volgerlanden. De organisatie staat onder leiding van de gemeentesecretaris/algemeen directeur. De cultuur is informeel, de werksfeer is prettig en de onderlinge lijnen zijn kort.

Wat bieden we jou?

Jouw werk is meer dan alleen een salaris. Je draagt bij aan optimaal woon- en werkklimaat voor onze inwoners en bedrijven. Daar zetten wij graag goede arbeidsvoorwaarden tegenover, te weten:

  • je treedt in eerste instantie in dienst voor een jaar voor 32-36 uur per week. Bevalt het van beide kanten? Dan bieden we je daarna een vast dienstverband aan;
  • salaris van maximaal € 4.494,- (salarisschaal 10, cao gemeente) bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. Je exacte salaris is afhankelijk van je opleiding, kennis en ervaring;
  • mooie, complexe en afwisselende werkzaamheden en een plek in een professioneel, collegiaal en divers team;
  • je ontvangt een individueel keuzebudget van 17,05% van je bruto jaarsalaris. Je bepaalt zelf hoe en wanneer je jouw IKB budget (inclusief vakantietoelage en eindejaarsuitkering) besteedt;
  • je bouwt een keuzepensioen op via ABP;
  • je krijgt een tegemoetkoming voor gemaakte reiskosten en de mogelijkheid tot flexibel werken.

Wij investeren in opleiding en ontwikkeling van onze medewerkers. Wij zorgen samen met jou ervoor dat jouw talent optimaal benut wordt. Er is alle ruimte om nieuwe uitdagingen op te pakken en zo je profiel te verbreden. Wij zorgen er samen voor dat je het beste uit jezelf gaat halen!

Solliciteren of meer weten?

Fijn dat je de tijd hebt genomen om deze vacaturetekst helemaal te lezen. Wil je meer weten over de functie of heb je vragen? Schroom niet om contact op te nemen met Gé van Strien, concerncontroller, via 06-53778513.

Wil je solliciteren? Daar zijn we blij mee! Vul het digitale formulier in en solliciteer met een motivatiebrief en recent cv. Wij zien je sollicitatie met interesse tegemoet!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.


Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, WO, Fulltime, Bepaalde tijd, 1-3 jaar, Parttime, € 2.000 - € 3.000, HBO, € 3.000 - € 5.000, Controlling, Corporate Finance, Gemeente, Zuid-Holland, Randstad, Financieel Adviseur, Overheid