Concern-, business- of beleidscontroller Douane

Opslaan
U moet u aanmelden of
een account maken om een vacature op te slaan.

Concern-, business- of beleidscontroller Douane

De directie Financiën en Control mede oprichten en de directeur-generaal en het management van de Douane adviseren. Dat is jouw uitdagende taak bij onze dynamische toezicht- en handhavingsorganisatie. En helemaal mooi is dat je de rol kiest die het beste bij je past. Wij hebben in Rotterdam ruimte voor een concern-, business- én beleidscontroller.

Dit doe je bij de Douane
Je richt de directie Financiën en Control mede in. Een mooie uitdaging, want je houdt tegelijkertijd de winkel open. Je opereert op het snijvlak van beleid en uitvoering, en schakelt tussen operationele en strategische opgaven. Als businesscontroller focus je op het uitdagen van de business en zorg je dat wat is toegezegd, wordt uitgevoerd. Of het nu gaat om onderwerpen als het inzetten van meer douaniers, speurhonden en technologie, of het werken in de logistieke stroom van Nederland: jij bent de positief-kritische adviseur en toetser als het gaat om de doelmatigheid en doeltreffendheid van alles wat er in de business van de Douane gebeurt.

Focus je liever op de informatievoorziening- en ketencontrol? Dan adviseer je rondom grote ICT- en IV-programma’s en -projecten waarin (strategische) keuzes worden gemaakt voor de lange termijn. Jij hebt zicht op de financiering en verantwoording, en bent ook betrokken bij de inhoudelijke productie van agile-ontwikkelketens en de borging van de informatievoorziening vanuit toeleveranciers. Of ga je voor de derde rol, die van concerncontroller? Dan regisseer en coördineer je de planning- en controlcyclus, adviseer je de directeur-generaal en help je de Douane zijn doelen te bereiken. Zo vertaal je strategische ontwikkelingen, veranderingen vanuit onze opdrachtgevers en politieke toezeggingen in plannen. In dit team werk je ook mee aan het intern financieel toezicht op de grote geldstroom.

Een bijzondere baan, omdat...

 • Je zelf aangeeft naar welke functie je voorkeur uitgaat: concern-, business- of beleidscontroller.
 • Je bijdraagt aan de opbouw van de directie die de regisseur is van de planning-en-controlcyclus, de hoeder van het douanebudget en het aanspreekpunt voor onder anderen de minister.
 • Je de directeur-generaal van de Douane adviseert, net als de directeuren van de afdelingen en regio’s.
 • Je eraan bijdraagt dat het directieteam van de Douane goed onderbouwde besluiten neemt.
 • Je de kans krijgt een interessant netwerk op te bouwen.


“Ik richt me op het snijvlak van strategie, sturing en verantwoording met langere tijdslijnen. Tegelijkertijd werk ik met collega’s binnen de organisatie samen aan specifieke dossiers die om directe aandacht vragen. Die afwisseling, dat geeft me energie!” Arnold, controller bij de Douane.

Meer weten over werken bij Douane Financiën en Control? Klik dan hier!

Wanneer past deze baan bij je?

 • Je hebt wo-niveau, en bij voorkeur een wo-masterdiploma in de richting economie, bedrijfskunde of bestuurskunde.
 • Je hebt minimaal drie jaar aantoonbare ervaring als controller of in een vergelijkbare functie.
 • Je hebt minimaal drie jaar ervaring als adviseur op directieniveau.
 • Je hebt bij voorkeur ervaring op het gebied van businesscontrol, logistieke processen, handhavings- of toezichtorganisaties en het snijvlak tussen uitvoering en beleid, bij voorkeur bij de Rijksoverheid.


Jouw competenties

 • bestuurssensitiviteit
 • overtuigingskracht
 • plannen en organiseren
 • samenwerken
 • motiveren


De afdeling - Douane
De Douane is een handhavingsdienst, stelt de verschuldigde douanerechten en accijnzen vast en heft en int deze. De geïnde bedragen worden afgedragen aan de Nederlandse schatkist en de EU. De Douane zorgt er ook voor dat de samenleving zo goed mogelijk wordt beschermd tegen onveilige en ongewenste goederen. Hieronder valt een breed scala aan taken op het terrein van veiligheid, milieu, flora en fauna, gezondheid en cultuur. Én de Douane draagt bij aan het versterken van de concurrentiepositie van Nederland en de EU door toe te zien op de naleving van Europese maatregelen voor marktordening en te zorgen voor een snelle en goede douaneafhandeling, resulterend in zo min mogelijk oponthoud en lage administratieve lasten.

De organisatie - de Douane
Het werkterrein van de Douane is opgedeeld in 8 regiokantoren, het Douane Landelijk Kantoor (DLK) en een drietal landelijke onderdelen. De regiokantoren bevinden zich in Amsterdam, Rotterdam, Breda, Groningen, Arnhem en Eindhoven en twee op de luchthaven Schiphol. Het Douane Landelijk Kantoor (DLK) in Rotterdam ziet toe op eenheid van beleid en uitvoering op het gebied van handhavingsbeleid, operaties, financiën en control, informatiemanagement en bedrijfsvoering en bewaakt de samenhang binnen Douane Nederland. Het Douane Landelijk Tactisch Centrum (DLTC) stuurt de handhaving aan op basis van risicobeheersing. Douane Centrale Processen (DCP) beheert vanuit Apeldoorn de douanesystemen en zorgt voor geautomatiseerde ondersteuning van de heffings- en inningsprocessen van de Douane en de Douane Landelijke Service Organisatie (DLSO) levert producten en diensten op het bedrijfsvoeringsterrein aan de douanekantoren.

Bijzonderheden
We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:

 • Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
 • Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen.
 • In week 43, 44, 45 en 46 vinden de selectiegesprekken plaats, in twee rondes. Onderaan deze vacature vind je meer uitleg over de stappen die je doorloopt in de sollicitatieprocedure.


De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde kennis en werkervaring als op het opleidingsniveau. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

Medewerkers van de Douane of Belastingdienst die korter dan drie jaar in hun huidige functie werkzaam zijn of bezig zijn met een startopleiding of inwerktraject verzoeken we om in hun motivatiebrief duidelijk aan te geven wat de reden is om binnen de termijn van drie jaar te solliciteren.

De Douane zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Meer weten? Klik dan hier!

Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.

Solliciteren bij de Belastingdienst
Het sollicitatietraject bij de Belastingdienst loopt via onderstaande stappen. Hiermee willen we zoveel mogelijk te weten komen over jou, maar laten we je ook kennismaken met ons.

 1. Sollicitatie + selectie
 2. Voorselectietest
 3. Sollicitatiegesprek
 4. Assessment
 5. Arbeidsvoorwaarden


Meer over de sollicitatieprocedure?
Hanneke Richardson, adviseur Werving & Selectie
06 - 11 14 99 36

Meer over de vacature?
Femke Lind, plv directeur Financiën en Control Douane
06 - 27 74 36 55


Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, WO, Fulltime, Bepaalde tijd, 3-5 jaar, Controlling, Business Controller, Zuid-Holland, Controller, Overheid