Consulent (Preventief) Budgetbeheer

Consulent (Preventief) Budgetbeheer
Dordrecht, 24-32 uur per week
Vacaturenummer 83181


Jij bent een sociale, empathische en zakelijke schuldhulpverlener. Je haalt voldoening uit (preventief) budgetbeheer en bent in staat om jouw klanten financieel weer op weg te helpen. Herken jij jezelf in dit profiel? Lees dan snel verder!

Wat ga je doen?
Je houdt je bezig met twee doelgroepen; de klanten met schulden en de klanten zonder schulden. Het doel hierbij is het voorkomen van ergere schuldenproblematiek bij de eerste groep en het helemaal voorkomen van schulden bij de tweede groep. Hiervoor voer je gesprekken met klanten en stel je zelfstandig het plan van aanpak op met de klant.

Gedurende de afgesproken periode beheer je de financiën van de klant. Je coacht gedurende het gehele traject de klant op gedragsverandering. Waar mogelijk, leer je de klant vaardigheden aan om het beheer weer zelf uit te kunnen voeren tijdens de afbouwperiode. Hierbij controleer je de klant op de uitvoering van zijn eigen beheer van de financiën. Ook onderhoud je contacten met instanties en instellingen binnen de maatschappelijke zorg.

Je denkt actief mee in de ontwikkeling van ons product (preventief) budgetbeheer en implementeert nieuwe werkmethoden, verricht projectmatig werkzaamheden en/of neemt deel aan werkgroepen binnen de eigen en overige sectoren.

Wat neem je mee?

  • Minimaal 2 jaar ervaring met budgetbeheer.
  • Een relevante hbo-opleiding.
  • Kennis van inkomenscomponenten, inclusief financiële tegemoetkomingsregelingen, de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening (WGS) en de NVVK-richtlijnen.
  • Kennis van geautomatiseerde systemen zoals Allegro is een pre.


Jij bent in staat om de persoonlijke financiële situatie van de klant te inventariseren, te analyseren en daarbij verbanden te kunnen leggen. Zelfstandig kunnen werken en onder tijdsdruk besluiten nemen en uitvoeren gaat je goed af. Jouw communicatieve- en coachende vaardigheden zijn zeer goed. Je bent zakelijk ingesteld en hebt affiniteit met de doelgroep.

Gevraagde competenties:
Naast de organisatiewaarden 'resultaatgericht, samenwerken, betrokken en nieuwsgierig' heb je de specifieke competenties coachen, besluitvaardigheid en klantgericht werken.

Waar kom je te werken?
De Sociale Dienst Drechtsteden is de regionale sociale dienst voor de zeven Drechtstedengemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. Ze zijn qua omvang de vijfde sociale dienst van Nederland en helpen jaarlijks zo'n 30.000 inwoners die financiële problemen hebben, zonder werk zitten of ondersteuning nodig hebben om zelfstandig te kunnen wonen.

Het ideaal is dat iedereen zelfstandig kan zijn. Als mensen dat niet zelf of met hulp van hun omgeving lukt, dan is de sociale dienst er om ze daarbij te ondersteunen. De Sociale Dienst Drechtsteden is een voorloper in Nederland op het gebied van mensgerichte dienstverlening. Er werken zo'n 400 medewerkers. Samen werken zij voortdurend aan kwaliteit, snelheid, betrouwbaarheid en innovatie.

Wie zijn wij?
De afdeling Budgetadvies en Schuldbemiddeling is volop in beweging. De Sociale Dienst Drechtsteden wil iedere burger met financiële problemen, als er maar sprake is van een redelijk perspectief door middel van maatwerk helpen. Om dit goed te kunnen doen vragen wij van onze medewerkers om gevraagd en ongevraagd knelpunten ten aanzien van het beleid te signaleren. Naast het signaleren wordt ook een actieve rol gevraagd in de continue verbetering van onze processen door te participeren in bijvoorbeeld werkgroepen.

Kijk voor meer informatie op www.socialedienstdrechtsteden.nl.

Wat bieden we jou?
Een leuke functie in een gedreven en collegiaal team binnen een organisatie die volop in beweging is.
Wij bieden een arbeidsovereenkomst voor de duur van één jaar met uitzicht op vast dienstverband voor 24 tot 32 uur per week. Je salaris is afhankelijk van je kennis, opleiding en ervaring en bedraagt maximaal € 4.048,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek (schaal 9, cao gemeenten, peildatum 1-10-2020). Afhankelijk van je ervaring en opleiding kan in het eerste jaar schaal 8 gehanteerd worden.

De Sociale Dienst Drechtsteden kent uitstekende arbeidsvoorwaarden op het gebied van reiskosten, pensioen, flexibele werktijden, verlofregelingen en studiefaciliteiten. Daarnaast beschik je als medewerker over een Individueel Keuzebudget van 17,05% van je bruto jaarsalaris. Je beheert dit budget zelf en je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om dit (of een deel hiervan) te laten uitbetalen of er vakantie-uren van te kopen.

Solliciteren of meer weten?
Enthousiast? Je kunt alleen online solliciteren via het sollicitatieformulier. Reageer voor 22 juli 2021. Als je meer wilt weten over deze functie, neem dan contact op met Yvette Bergman, afdelingshoofd Schuldbemiddeling, Budgetbeheer en Bewindvoering, via 06 – 18 51 54 86. Bij vragen over de W&S procedure mag je contact opnemen met team W&S via 078 – 770 80 30.

Acquisitie voor deze functie wordt niet op prijs gesteld!


Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, Bepaalde tijd, HBO+, 1-3 jaar, Parttime, HBO, 3-5 jaar, € 3.000 - € 5.000, Consultancy, Zuid-Holland, Financieel Adviseur, Noord-Brabant, Financieel Medewerker, Overheid