IT-auditor FIOD

IT-auditor FIOD
Belastingdienst

Functie­omschrijving

“ICT speelt een steeds belangrijkere rol in ons dagelijks leven. Voor de opsporing biedt dat gelijktijdig problemen én kansen. De problemen het hoofd bieden en de kansen benutten, dát is wat mijn werk uitdagend maakt.” Bert, IT-auditor bij de FIOD.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is de opsporingsdienst van de Belastingdienst. We sporen onder meer financiële en fiscale fraude op en bestrijden deze. Toenemende complexiteit van fraudezaken, digitalisering en technologische ontwikkelingen zorgen voor veranderingen in de aanpak en uitvoering van onderzoeken.

Als IT-auditor bij de FIOD in Amsterdam ben je in de eerste plaats rechercheur. Samen met de tactisch, financieel en fiscaal rechercheurs draai je zaken door digitaal materiaal te verzamelen, bewijs te vinden en daarover te rapporteren in een proces-verbaal. In onze zaken komen uiteenlopende verdachten voorbij: van eenmanszaken tot multinationals en van zwartspaarders tot leden van een crimineel netwerk. Tegenwoordig maakt iedereen privé en zakelijk gebruik van allerlei IT-middelen, ook onze verdachten. Jij brengt digitale vaardigheden met je mee die het hele onderzoeksteam helpen effectief zaken op te lossen. Je bent binnen jouw rol ook de verbindende factor tussen de rechercheurs en de IT-medewerkers. Het spreekt voor zich dat de meer uitdagende en complexe IT-vraagstukken bij de IT-auditor belanden. Bij jou dus. Ook fijn: door jouw kennisoverdracht breng je de digitale skills van je collega’s naar een hoger niveau.

Je adviseert bij de voorbereiding van zaken over digitale mogelijkheden en kansen. Omdat iedere zaak anders is en ieder individu of bedrijf weer een ander IT-landschap heeft en de ontwikkelingen op IT-gebied razendsnel gaan, is het belangrijk dat je bijblijft in het vakgebied. Natuurlijk heb je je specialiteiten, maar je pluist ook de voor jou onbekende softwarepakketten uit of maakt data in een format dat je nog niet eerder bent tegengekomen leesbaar. Behalve op kantoor ben je ook regelmatig op pad om data veilig te stellen bij verdachten en getuigen. Daarbij ga je het gesprek aan met de systeembeheerder of boekhouder om snel inzicht te krijgen in bedrijfsprocessen en de bijbehorende IT-infrastructuur. Als de digitale informatie is veiliggesteld, probeer jij met forensische zoektools gericht digitale sporen te vinden die scenario’s ondersteunen óf ontkrachten.

In de complexere zaken coach je EDP-audit- en IT-medewerkers en begeleid je de ‘digi-projectleiders’. Je draagt bij aan de ontwikkeling van de (interne) opleiding om jouw collega’s voortdurend scherp en actueel te houden. Je adviseert over IT-auditing en geeft voorlichting. En je levert een bijdrage aan de ontwikkeling van ons IT-auditbeleid en audit-automationbeleid. Kortom: je ontwikkelt en zet de rol van IT-audit op de kaart binnen de opsporing én de FIOD.

Word jij de nieuwe collega van Bert? Of wil je liever eerst eens praten over jouw misschien wel toekomstige werkzaamheden? Neem dan contact met ons op.

Functie-eisen

  • Je hebt een relevant wo-diploma, bij voorkeur IT-auditing of een RE-opleiding.
  • Je hebt minimaal drie jaar actuele en relevante werkervaring met IT- en financieel gerelateerde werkzaamheden.
  • Je hebt een opsporingsbevoegdheid of bent bereid de opleiding daarvoor te volgen.
  • Je bent bereid om interne opleidingen te volgen.
  • Je bent bij voorkeur bekend met administratieve organisatie en interne beheersing (AO/IB).
  • Je hebt een rijbewijs B.


Jouw competenties?

  • samenwerken
  • flexibel
  • creatief
  • analyseren
  • oordeelsvorming


Herken jij jezelf ook hierin?
Je hebt een enthousiaste en leergierige houding en begrijpt dat jouw werk niet altijd om klokslag vijf uur klaar is. Werken in een voor jou onbekende IT-omgeving, terwijl er over je schouder iemand meekijkt? Geen probleem! Met jouw digitale vaardigheden voel je je comfortabel genoeg om ter plekke uit te vogelen hoe iets in elkaar steekt. Omdat onderzoeken soms zeer complex en tijdrovend kunnen zijn, heb jij een bovengemiddelde dosis speurzin en doorzettingsvermogen. Jij bijt je ergens net zo lang in vast tot je je doel hebt bereikt. Je kunt bedrijfsprocessen in kaart brengen en vertalen naar zoekstrategieën. En je vindt het leuk om op verschillende locaties te werken. Daarnaast sta je stevig in je schoenen en ga je zelfstandig en proactief aan de slag. Goede communicatieve vaardigheden heb je ook. Tot slot staat integriteit bij jou hoog in het vaandel.

Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau
: schaal 11, schaal 12, schaal 13
Salarisomschrijving: In beginsel vindt inschaling in de naast lagere salarisschaal plaats. Bij aanwezigheid van relevante kennis, ervaring of om arbeidsmarktoverwegingen kan inschaling op een hogere positie in de desbetreffende salarisschaal plaatsvinden. Ook bestaat de mogelijkheid om in bijzondere gevallen waarin de aanwezige kennis en/of ervaring dit rechtvaardigt, direct in de bij de functie behorende salarisschaal in te schalen.
Maandsalaris: Min €3.279 – Max. €6.419 (bruto)
Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Contractduur: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Minimaal aantal uren per week: 32
Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast salaris ontvang je ook een individueel keuzebudget (IKB). Jouw IKB bestaat uit geld (IKB-budget) en tijd (IKB-uren). Het IKB geeft je de mogelijkheid om naar eigen keuze een deel van je IKB-budget te laten uitbetalen op de door jou gekozen tijdstippen. Én je hebt de mogelijkheid om je IKB-budget deels om te zetten in verlof of andersom. Ook kun je het IKB-budget besteden aan een fiscaal-vriendelijk doel, zoals bijvoorbeeld een fiets, bedrijfsfitness of vakliteratuur. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer studiefaciliteiten, ouderschapsverlof en een vergoeding woon-werkverkeer. Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn. Daarom worden alle medewerkers van de FIOD gescreend. De zwaarte van de screening is afhankelijk van de specifieke functie die je gaat bekleden. Alle opsporingsmedewerkers van de FIOD worden gescreend door de AIVD. Pas als deze screening geen belemmeringen oproept kan je in dienst treden bij de FIOD. Wij bieden je een inwerkprogramma aan en afhankelijk van je opleiding en werkervaring een opleiding en/of training. Gedurende deze periode is het niet mogelijk om in deeltijd te werken. Als je deze periode hebt afgerond en bij goed functioneren in de praktijk, krijg je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Als je de opleiding opsporingsambtenaar en rechercheopleiding (inclusief praktijkstage) niet succesvol afrondt, wordt jouw arbeidsovereenkomst tussentijds beëindigd of niet verlengd. Voor de interne kandidaat geldt dan dat die wordt teruggeplaatst naar zijn oorspronkelijke organisatieonderdeel en wordt belast met werkzaamheden die gelijk of gelijksoortig zijn aan die van de oorspronkelijke functie.

Bijzonderheden
We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:
Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen.
Op 8 juni 2021 vinden de selectiegesprekken plaats. Én het assessment voor deze functie wordt uitgevoerd op 17 juni. Onderaan deze vacature vind je meer uitleg over de stappen die je doorloopt in de sollicitatieprocedure.

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde opleiding(en) als werkervaringseisen. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

Medewerkers van de Belastingdienst die korter dan drie jaar in hun huidige functie werkzaam zijn of bezig zijn met een startopleiding of inwerktraject verzoeken we om in hun motivatiebrief duidelijk aan te geven wat de reden is om binnen de termijn van drie jaar te solliciteren.

De Belastingdienst zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Meer weten? Klik dan hier!

Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.

Digitaal solliciteren
Belastingdienst nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.


Vergelijkbare zoekopdrachten: Onbepaalde tijd, WO, Fulltime, Bepaalde tijd, 3-5 jaar, € 3.000 - € 5.000, € 5.000 - € 7.000, Consultancy, Auditor, Noord-Holland, Overheid