Britse toezichthouder beboet PwC voor missers bij controle BT

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
09 aug 2022

09 aug 2022 • door Redactie JIF

De Britse Financial Reporting Council (FRC) heeft PwC een boete van £1.75 miljoen pond opgelegd, wegens tekortkomingen bij de controle van de Britse telecomgigant BT.

Bij BT werd eerder een fraude ontdekt van ruim een half miljard pond, binnen de Italiaanse tak van het telecombedrijf. Volgens de FRC waren PwC en de betrokken auditpartner desondanks onvoldoende professioneel-kritisch en baseerden zij hun oordeel op onvoldoende controle-informatie.  

Gelet op de situatie bij BT Italy werd door PwC niet genoeg controledocumentatie opgesteld “om ook een ​​ervaren accountant die geen connectie met de betreffende controle had, in staat te stellen de aard, timing en omvang van de uitgevoerde controlewerkzaamheden te begrijpen”, aldus de toezichthouder.

Erkend

PwC heeft de tekortkomingen erkend, waarna de boete van de FRC werd verlaagd van 2,5 miljoen pond naar 1,75 miljoen. Ook de betrokken partner erkende dat hij tekortgeschoten was en kreeg uiteindelijk een boete van 42.000 pond opgelegd.

In juni legde de FRC aan PwC ook al voor vijf miljoen pond aan boetes op, wegens tekortschietende controles bij twee grote Britse bouwbedrijven. Ook andere kantoren kregen stevige boetes voor falende controles. Het totaalbedrag aan boetes van de toezichthouder was afgelopen jaar dan ook fors hoger dan een jaar eerder.

Bron: Accountant