KVK: veel meer startende jongeren werken voor platformbedrijven

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
08 aug 2022

08 aug 2022 • door Redactie JIF

Het aantal jongeren dat zelfstandig werkt voor platformbedrijven, is in een jaar tijd met bijna dertig procent gestegen. Dat blijkt uit het jongste trendrapport van de Kamer van Koophandel (KVK).

Ten opzichte van een jaar geleden is een zeer sterke stijging zichtbaar in de categorie 'overige zakelijke dienstverlening' (+ 181 procent). Volgens de KVK is die stijging bijna volledig toe te schrijven aan jongeren die zijn gaan werken voor platformbedrijven, zoals flits- en maaltijdbezorgdiensten.

In totaal stonden in juli 9.613 van zulke ondernemers ingeschreven bij de KVK. In juli vorig jaar waren dat er nog 7.492. Deze groep bestaat voornamelijk uit studenten, vakantiewerkers en jongeren die in hun vrije uren bijverdienen.

Volgens de KVK lijkt het werken voor een platformbedrijf aantrekkelijk voor jongeren, die dan zelf kunnen beslissen wanneer ze beschikbaar zijn om te werken. Maar de KVK waarschuwt tegelijk dat jongeren daarmee zelf ondernemer worden. “Je wordt niet doorbetaald bij ziekte, krijgt geen vakantiedagen en bouwt geen pensioen op."

Meer starters

Verder opvallend is een forse toename van het aantal startende particuliere beveiligers in de sector Zakelijke diensten (146 procent vergeleken met juli 2021). Ook in de sector Gezondheidszorg is een toename het aantal starters zichtbaar: bijna dertig procent meer vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

Volgens de KVK steeg het totaal aantal starters in juli op jaarbasis met drie procent, tot 20.796. Het aantal stoppers steeg met zes procent tot 9.593. Het aantal faillissementen kwam in juli uit op 127, net iets onder het gemiddelde van de afgelopen twaalf maanden.

In totaal telde Nederland per 1 augustus bijna 2,3 miljoen ondernemingen, ruim vijf procent meer dan een jaar eerder.

Bron: Accountant