Optimisme over fusie- en overnamemarkt verdwijnt door toename risico's

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
19 jul 2022

19 jul 2022 • door Redactie JIF

De heropleving van de markt voor fusies en overnames (M&A) van 2021 zal dit jaar niet in dezelfde mate doorzetten. Geopolitieke instabiliteit, inflatie en andere risico’s zorgen voor een complexe markt, waarin het lastiger wordt om deals te sluiten.

Dat blijkt uit het rapport M&A Risk in Review 1H 2022 van Aon en Mergermarket. In 2021 nam de activiteit op de M&A-markt flink toe en nog steeds hebben dealmakers een pijplijn waarin flink wat cashflow aanwezig is, aldus AON. Het optimisme op de markt is echter aan het verdwijnen.

Naast de geopolitieke instabiliteit en de snelle inflatie zijn ook de ontwikkeling van de rente, de toenemende digitalisering van de economie, een veranderend belastinglandschap, complexe cyberdreigingen, strenger toezicht op ESG-programma's en de krapte op de arbeidsmarkt factoren die zorgen dat de omstandigheden voor deals uitdagender zijn.

TMT-sector

Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de respondenten de TMT-sector (technologie, media en telecom) bij uitstek de branche vindt waarin de meeste deals kunnen plaatsvinden in de komende twaalf maanden, op afstand gevolgd door de sector 'farmaceutisch, medisch en biotechnologie' (44 procent). In de sector 'energie, mijnbouw en nutsvoorzieningen' vinden respondenten (54 procent) het van alle branches het minst waarschijnlijk dat veel deals worden gesloten in het komende jaar.

De meeste respondenten (54 procent) beschouwen Azië-Pacific (exclusief Japan) als de meest aantrekkelijke regio voor fusies en overnames in de komende twaalf maanden. Iets meer dan een derde (34 procent) noemt Noord-Amerika en nog eens 32 procent identificeert deze regio als de op één na meest aantrekkelijke voor fusies en overnames in het algemeen.

De overgrote meerderheid van de respondenten (90 procent) denkt dat deals in de nabije toekomst steeds vaker op ESG-aspecten worden gecontroleerd.

Onderzoek

Voor het onderzoek werden vijftig senior executives van internationale corporates, private equity firma's en investeringsbanken bevraagd over ontwikkelingen in de markt van fusies en overnames. Het onderzoek werd uitgevoerd in het vierde kwartaal van 2021 en het eerste kwartaal van 2022. De respondenten zijn werkzaam in de regio's Noord-Amerika, EMEA en APAC.

Bron: Accountant