Opnieuw miljoenenboete voor Britse KPMG, nu voor audit bij Rolls-Royce

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
25 mei 2022

25 mei 2022 • door Redactie JIF

De Britse toezichthouder op het accountantsberoep, de Financial Reporting Council (FRC), heeft opnieuw een miljoenenboete opgelegd aan de Britse KPMG-organisatie. Bij de controle van auto- en motorenfabrikant Rolls-Royce heeft het kantoor eerder ernstige steken laten vallen.

KPMG heeft daarvoor een boete van £ 3,4 miljoen gekregen van de FRC, zo melden Britse media waaronder de Financial Times. De oorspronkelijke boete van 4,5 miljoen pond werd verlaagd omdat het kantoor meewerkte aan het onderzoek. Wel moet KPMG nog £ 726.000 aan kosten voldoen aan de FRC en wordt het kantoor extra getoetst op de naleving van wet- en regelgeving. Ook de betrokken auditpartner is beboet.

De kritiek van de FRC heeft betrekking op de controle over 2010; de toezichthouder onderzocht ook de controles over 2011 tot en met 2013, maar vond daarover geen misstanden. Volgens de FRC heeft KPMG bij de controle van de jaarcijfers over 2010 niet goed ingespeeld op aanwijzingen dat Rolls-Royce niet voldeed aan wettelijke vereisten bij betalingen aan agenten in India.

Die betalingen kwamen boven water tijdens een strafrechtelijk onderzoek naar Rolls-Royce door het Britse Serious Fraud Office, wat in 2017 uiteindelijk resulteerde in een schikking met de fabrikant van luxe auto’s van bijna vijfhonderd miljoen pond.

Onvoldoende professioneel-kritisch

Naar de mening van de FRC was KPMG onvoldoende professioneel-kritisch en lagen er al "prominente beschuldigingen" van omkoping en wanpraktijken door Rolls-Royce ten tijde van de audit. De accountant verzamelde onvoldoende controle-informatie en documenteerde zaken ook onvoldoende in het controledossier van Rolls-Royce, aldus de FRC, die stelt dat de kwaliteitscontrole van het kantoor "niet op peil" was.

Het is de al vierde forse boete die dit jaar aan de Britse KPMG-organisatie is opgelegd. Zo kreeg het kantoor eerder deze maand nog een miljoenenboete wegens het opzettelijk misleiden van de FRC rondom de controle van de inmiddels failliete aannemer Carillion.

Eerder dit jaar stemde de Britse KPMG-organisatie ook in met boetes voor tekortschietende controles bij drankverkoper Conviviality en horecagroep Revolution Bars. Dat brengt het totaal aan boetes voor KPMG in het VK dit jaar op £ 21,7 miljoen.

Bron: Accountant