Accountant verdient gemiddeld zes mille per maand

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
30 mrt 2022

30 mrt 2022 • door Redactie JIF

Gemiddeld verdient een registeraccountant zo'n € 6.000 bruto per maand. Voor een beginnend accountant is dat ruim de helft (€ 3.500). Een partner van een groot kantoor verdient circa € 18.500 per maand, met uitschieters tot veertig mille voor partners die bovengemiddeld presteren.

Dat schrijft de Telegraaf in de wekelijkse rubriek 'Wat verdient een …?' Volgens de krant hebben accountants "de banen momenteel voor het uitzoeken", waarbij wordt verwezen naar recente gegevens van vacaturesite Indeed. Liefst 85 procent van de vacatures voor accountants staat twee maanden of langer open, maar "aan de beloning zal het niet liggen dat er te weinig registeraccountants zijn".

Naast de salarissen die de krant noemt, worden accountants ook vaak "gelonkt" met een auto van de zaak en zaken als een bonus of dertiende maand. De hoge werkdruk is volgens de Telegraaf de belangrijkste reden dat het "toch lastig" is om voldoende accountants te vinden. "Vooral jongere medewerkers knappen af op de prestatiedruk bij grote accountantskantoren, waar het belangrijk is om veel gewerkte uren in rekening te kunnen brengen aan klanten."

Beschermd beroep

Ook krassen op de reputatie van het beroep door boekhoudschandalen en de lange studie die nodig is om uiteindelijk registeraccountant te worden helpen niet, meent de krant. Alleen wie dit "jarenlange traject positief doorloopt", mag zich uiteindelijk inschrijven bij de NBA als beoefenaar van een beschermd beroep, "dat niet iedereen mag uitoefenen".

In 2019 werden in het beloningsonderzoek van Accountant.nl voor registeraccountants werkzaam bij grote kantoren gemiddelde jaarsalarissen genoemd tussen € 52.500 (controleleider/supervisor) en € 219.000 (partner). Maar soms verdienen partners veel meer. Zo lag de "average partner management fee" bij PwC volgens het jongste jaarverslag bijvoorbeeld op € 690.000. Daarbij gaat het overigens niet alleen om registeraccountants, maar ook om andere disciplines.

Bron: Telegraaf