Twee partners die één afdeling runnen, ze moesten er bij KPMG een tijdje aan wennen. Maar na drie succesvolle jaren aan het hoofd van de afdeling Forensic Investigations, hebben KPMG-partners Leonie Stolk en Heleen Hoynck van Papendrecht bewezen dat hun aanpak werkt.
Hoe krijgen we voldoende vrouwen naar de top van de organisatie? Het is een vraag die bij veel advies- en accountancybedrijven speelt. Bij de grootste zes is slechts twee op de tien partners een vrouw, en ook bij KPMG stromen vanaf de senior-managementposities meer vrouwen dan mannen uit. Steeds vaker klinkt daarom de vraag of het traditionele partnerschapsmodel - waarbij één leider alle verantwoordelijkheden heeft - nog wel van deze tijd is.
Heleen Hoynck van Papendrecht en Leonie Stolk, beiden partner en verantwoordelijk voor de afdeling Forensic Investigations, tonen aan dat het ook anders kan: geen alleenheerser - the head of - maar een modernere variant - the heads of - twee partners die elkaar aanvullen. Leonie: "Dit spreekt een nieuwe generatie medewerkers, vrouwen en mannen, aan. Wij zijn ervan overtuigd dat vanuit je eigen kracht samenwerken het meeste bijdraagt, energie oplevert en voldoening geeft."
Vliegwiel
Leonie en Heleen spreken uit ervaring. Ze runnen nu drie jaar de afdeling Forensic Investigations. Niet als duobaan, maar als elkaar versterkend team. De constructie kwam ter sprake toen ze zelf nadachten over de stap van senior-manager naar partner.
"De waslijst verantwoordelijkheden van een partner sprak mij niet direct aan", vertelt Heleen. "Ik hou van mijn werk, en wilde graag partner worden. Als psycholoog heb ik andere kwaliteiten en competenties dan Leonie met haar accountancy-achtergrond, en we zijn bovendien verschillende persoonlijkheden. Dat heeft ons ertoe gebracht onze krachten te bundelen en samen de afdeling te gaan leiden. Als Leonie zich vooral concentreert op waar zij goed in is en ik op waar ik goed in ben, ontstaat er een vliegwiel dat ons sterker en overtuigender maakt. Eén plus eén is dan drie."
'Als je besluit af te wijken van de gangbare paden, moet je niet te snel opgeven.'
Hun plan - twee partners, twee aanspreekpunten en niet individueel, maar als team beoordeeld worden - kreeg ruimte binnen de organisatie, maar zeker in het begin moesten ze ook scepsis en weerstand overwinnen. Leonie: "Van mensen buiten ons team kregen we vaak de vraag wie waar over ging, terwijl dit binnen ons eigen team totaal niet speelde. Als je besluit af te wijken van de gangbare paden, moet je niet te snel opgeven. Blijf staan voor je plan en communiceer duidelijk, dan is het mogelijk om leiding te geven in een stijl die bij je past en die de organisatie succesvol laat bloeien."
Kwetsbaar
Leonie en Heleen focussen niet alleen intern op hun eigen expertise, dat geldt ook voor het werk voor klanten. "We hebben allebei een eigen portefeuille, maar kijken ook welke opdracht het beste bij wie past", vertelt Heleen. "We zoeken de beste match en klanten waarderen dat. Dit werkt overigens alleen als je beiden niet de behoefte hebt om je op elk onderwerp te bewijzen. Dat Leonie in sommige dingen beter is, zie ik niet als tekortkoming bij mezelf. Ik krijg voldoende erkenning op de onderwerpen die mij beter liggen. Deze manier van werken vereist wel het vermogen om je kwetsbaar op te stellen, en op elkaar durven leunen. Het geeft bovendien zakelijk veel plezier en de vrijheid om er thuis ook te kunnen zijn voor het gezin."
Spreek vertrouwen uit
Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen in senior managementfuncties niet alleen vertrekken omdat ze denken dat ze als partner een schaap met zes poten moeten zijn. Veel vrouwen durven ook vaak pas voor een volgende stap te gaan als ze zeker weten dat ze aan alle competenties en verwachtingen van anderen voldoen.
Heleen: "Als een vrouw aan mij vraagt 'Waarom zou ik director worden?', dan antwoord ik: 'Waarom niet?'" Een belangrijk deel van de vrouwen zoekt naar externe bevestiging om twijfels te overwinnen." Vrouwen die een volgende stap willen maken maar bijvoorbeeld net moeder zijn geworden, zouden volgens haar niet te horen moeten krijgen dat "het prima is om het even rustiger aan te doen", maar juist dat een volgende carrièrestap "prima te combineren is met het moederschap".
Pak de kans om het anders te doen
In het team van de afdeling Forensic Investigations zitten - vooral in de senior posities - bovengemiddeld veel vrouwen. Deels komt dit door het type werk, deels door de voorbeeldpositie van Leonie en Heleen, maar ook vertrouwen en transparantie spelen een rol. Uit het laatste medewerkerstevredenheidsonderzoek scoort Forensic Investigations 100 procent op carrièregroei: er is bij de medewerkers weinig twijfel over wat ze willen bereiken.
Heleen: "We vertellen wat een volgende stap inhoudt en moedigen mensen aan om zich uit te spreken. Kom met innovatieve ideeën en spreek je uit over je eigen wensen en die voor onze hele afdeling. Als je kunt laten zien dat het werkt, krijg je bij KPMG veel vrijheid."
"Laat je in ieder geval nooit tegenhouden door hoe je denkt dat het hoort of hoe het traditioneel gaat" vult Leonie aan. "Zie de zaken die niet bij jou passen niet als obstakels, maar als kansen om het anders te doen. Wij moedigen iedereen - vrouwen én mannen - op onze afdeling aan om in die spirit te werken. We merken dat onze medewerkers én onze klanten die stijl
Bron: Accountant