Hoe de krapte op de arbeidsmarkt te lijf gaan?

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
19 feb 2022

19 feb 2022 • door Redactie JIF

Het spectaculaire herstel na de coronacrisis leidt tot een ongekende krapte op de arbeidsmarkt. De Nederlandse economie verkent de grenzen van haar capaciteit. Hoe kunnen bedrijven voorkomen dat ze nee moeten verkopen?

  • Er waren eind 2021 meer vacatures dan werklozen in Nederland.
  • Bedrijven verwachten dat het dit jaar nog moeilijker wordt om personeel te vinden.
  • Krapte op arbeidsmarkt belemmert groei van ondernemingen.
  • Werkgevers zoeken oplossingen, van hoger loon tot langer doorwerken en migratie.

Werkgevers lopen vast in een ongekende schaarste op de arbeidsmarkt. Dat beperkt de groeiambities, en uiteindelijk ook het potentieel van de Nederlandse economie als geheel. Welke oplossingen zijn er, en hoe goed werken ze?

De tekorten zijn breed verspreid. Dave Heilbron, hoofd recruitment bij Aegon, spreekt van een 'extreme arbeidsmarktcrisis' en een 'ongekend hoog aantal vacatures'. Volgens Cor van Vilsteren, directeur-eigenaar van metaalbedrijf MCM, drijft een 'krapte over de hele linie' de levertijden op. 'We beginnen zo langzamerhand nee te verkopen, en dat voelt heel raar vlak na de coronarecessie.’

Meer krapte verwacht
Het aantal vacatures ligt inmiddels hoger dan het aantal werklozen. 'Deze mate van krapte hebben we nog niet eerder meegemaakt', zegt hoofd arbeidsmarktinformatie Rob Witjes van uitkeringsinstantie UWV.

Lees hier verder.

Bron: FD.nl