Wereldwijde M&A markt bereikt een nieuw record

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
04 feb 2022

04 feb 2022 • door Redactie JIF

Wereldwijde dealmakers hebben in 2021 voor het eerst sinds 2016 over een volledig jaar een positief M&A-resultaat behaald, blijkt uit nieuw onderzoek naar gesloten deals van Willis Towers Watsons Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM). Op basis van de aandelenkoersprestaties deden bedrijven die M&A-deals doen het gemiddeld +1,4% procentpunt beter dan de World Index.

Uit dit onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met het M&A Research Centre van The Bayes Business School (voorheen Cass), blijkt ook dat de wereldwijde activiteit nieuwe records heeft bereikt: in 2021 werden 1047 transacties afgerond met een waarde van meer dan 100 miljoen dollar. Dit is aanzienlijk meer dan het jaar daarvoor (674) en het hoogste jaarlijkse volume sinds de start van onze analyses in 2008.

Het transactievolume in Noord-Amerika bleef in 2021 onverminderd hoog, met 614 afgeronde transacties, bijna het dubbele van de 325 transacties in de voorgaande 12 maanden, hoewel ze hun regionale index slechts met een kleine marge overtroffen (+0,5 %).

Beste prestatie sinds 2016

Voor het volledige jaar noteerde de APAC-regio de beste prestatie sinds 2016, met een outperformance van +16,8% ten opzichte van hun index, ondanks het feit dat er regionaal slechts iets meer transacties werden afgerond ten opzichte van 2020 (196 versus 173), omdat het lagere aantal Chinese overnames het volumeniveau drukte. Europese kopers deden het beter dan hun regionale index, met een positieve prestatie van +3,9% en 199 afgeronde transacties in 2021, een stijging van een kwart ten opzichte van de 155 deals in de 12 maanden daarvoor. Britse kopers hebben de afgelopen vijf jaar consistent beter gepresteerd dan de FTSE All-Share index, met een positieve prestatie van +5,7% voor het jaar.

Golf blijft aanhouden

Gabe Langerak, Hoofd M&A Consulting voor West-Europa bij Willis Towers Watson: “Het ziet ernaar uit dat de fusie- en overnamegolf van 2021 zal aanhouden, dankzij een overvloed aan investeringskapitaal, sterke aandelenmarkten en goedkoop vreemd vermogen, en doordat bedrijven onder druk staan om hun activiteiten groener te maken door op zoek te gaan naar overnamekandidaten met de juiste klimaatkwalificaties. De fusie- en overnamegegevens uit Noord-Amerika laten ook zien welke impact historisch hoge waarderingen van activa, opgedreven door concurrentie en toenemende complexiteit, kunnen hebben op de transactieprestaties. De vraag is of de prijzen die nu worden betaald na verloop van tijd nog steeds redelijk zijn.”

“Het ziet ernaar uit dat de fusie- en overnamegolf van 2021 zal aanhouden”

André Bosker, M&A HR consultant voor Nederland bij Willis Towers Watson: “Het toegenomen transactievolume was ook merkbaar in de Nederlandse markt, waar Willis Towers Watson buitenlandse kopers veelvuldig bijstond met HR-specifieke Due Diligences. Een belangrijk aandachtspunt voor 2022 is de aanstaande pensioenhervorming in Nederland, die een aanzienlijke financiële impact kan hebben op de pensioenregelingen.”