Arbeidsmarkt financiële professionals walhalla

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
08 jan 2022

08 jan 2022 • door Redactie JIF

Startende financials vinden momenteel vrij eenvoudig een baan en de salarissen voor operationele functies stijgen fors.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Salary Survey van recruitmentorganisatie Walters People. Walters People zegt een stuk minder reacties op vacatures te krijgen dan een jaar of zelfs een half jaar geleden. Veel professionals die op het hoogtepunt van de pandemie even zonder baan kwamen te zitten hebben volgens de recruiters inmiddels weer nieuw werk gevonden.

Daarnaast was er een groep financials die na de initiële schok van de pandemie begin 2020 alweer relatief snel de overstap durfde te maken naar een nieuwe werkgever. Die groep zal volgens Walters People op korte termijn niet nog een keer switchen en is daardoor voorlopig niet beschikbaar.

Finance recruitment specialist Wijnand Wouda van Walters People verwacht dat de krapte op de arbeidsmarkt voorlopig blijft bestaan, maar niet dat deze nog veel erger wordt: "Naast die groep professionals die vanaf eind 2020 weer een overstap durfde te maken, is er ook een groep financials die toch wat langer de kat uit de boom heeft gekeken. Nu de economie goed doordraait, de arbeidsmarkt gunstig is en de salarissen stijgen, is het mijn verwachting dat deze groep nu gaat uitkijken naar een nieuwe uitdaging of volgende stap. Daardoor blijft er toch beweging op de arbeidsmarkt."

Starters

Waar starters begin vorig jaar maar moeilijk een eerste baan vonden omdat bedrijven door het vele thuiswerken liever professionals in dienst namen met enkele jaren werkervaring, is elk talent nu welkom, ziet Wouda. "Bedrijven hebben iedereen nodig om verder te kunnen groeien, dus ook starters. Ook moeten organisaties wel weer investeren in jong talent, zodat er straks geen gat ontstaat als de huidige jonge garde doorgroeit of een overstap maakt naar een andere werkgever."

Daarnaast is flexibel werken bij veel bedrijven volgens Wouda inmiddels de norm en veel organisaties zijn daar nu goed op voorbereid. De initiële onboarding wordt vaak op kantoor gedaan, waarna nieuwe medewerkers vervolgens hybride kunnen werken en zich deels op kantoor en deels thuis verder ontwikkelen. Het argument dat onboarden en inwerken op afstand lastiger is met starters, is volgens Wouda wel zo’n beetje weggevallen.

Salarissen

Na een stagnatie van de salarissen in 2020 stegen de beloningen voor operationele financials in 2021 volgens Wouda met zo’n vijf tot tien procent. Hij verwacht dat deze stijging voorlopig nog doorzet. Wouda: "Zeker nu ook bedrijven die eerst wat huiveriger waren om hogere salarissen aan te bieden eveneens overstag gaan, omdat ze anders de slag om talent verliezen."

bron: http://www.accountant.nl