Jonge finance professionals waarderen salaris krap voldoende

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
09 okt 2023

09 okt 2023 • door Redactie JIF

Accountantskantoor Qconcepts onderzocht tevredenheid onder financiële professionals aangaande salaris en andere arbeidsvoorwaarden. Hoe tevreden zijn junior en senior accountants over hun salaris en wat weegt er zwaarder, salaris of werkgeluk? 

Finance professionals waarderen hun salaris gemiddeld met een 6,5. Het gewenste salaris ligt 11% hoger dan het huidige salaris. Dat blijkt uit landelijk onderzoek dat Qconcepts deed naar de arbeidsvoorwaarden onder finance professionals, werkzaam in audit (RA), accountancy (AA) en bedrijfsleven / non-profit (MKB, healthcare en woningcorporaties). Voor alle sectoren geldt: de tevredenheid over het salaris neemt toe naarmate het ervarings- of functieniveau stijgt.

Jonge accountants zijn het minst tevreden en geven hun huidige salaris een krappe voldoende (5,9). Ervaren accountants uit de samenstel- of adviespraktijk scoren de hoogste tevredenheid met 7,8. Gemiddeld genomen scoren de financials uit het bedrijfsleven het hoogste met 7,3.

Arbeidsvoorwaarden reden om van baan te wisselen

Eerder onderzoek van Qconcepts wijst uit dat werkgeluk vooral wordt bepaald door relaties met collega’s en je competent, vrij en gewaardeerd voelen. De (harde) arbeidsvoorwaarden komen op de 7e plek als het om werkgeluk gaat. Daar staat tegenover dat uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de arbeidsvoorwaarden een van de belangrijkste redenen zijn om van baan te wisselen. Het is dus wel degelijk van belang om de arbeidsvoorwaarden goed op orde te hebben en als werkgever te streven naar tevredenheid.

Jonge financials waarderen salaris krap voldoende

De arbeidsvoorwaarden worden met een 6,5 bijna een vol punt lager gewaardeerd dan het werkgeluk (7,2). Vooral jonge accountants en financials geven hun huidige salaris een krappe voldoende (5,9). De financials binnen het bedrijfsleven waarderen hun salaris hoger dan de financials binnen accountancy (7,3 versus 6,4). De tevredenheid over het salaris neemt voor alle financials toe naarmate het ervarings- of functieniveau stijgt. 

Een aantal andere uitkomsten uit het onderzoek:

  • De 3 belangrijkste redenen voor de gegeven waardering zijn: salaris staat niet in verhouding tot verantwoordelijkheid, salaris is ontoereikend vergeleken met dat van andere financials (binnen en buiten de sector) en het salaris is onvoldoende geïndexeerd met inflatie.
  • De 3 belangrijkste secundaire voorwaarden zijn: vakantiedagen, goede leasevoorwaarden en verlofmogelijkheden voor studie.
  • Financials werken gemiddeld 8% van de contracturen over.

De belangrijkste resultaten kun je terugvinden via https://www.qconcepts.nl/onderzoek/arbeidsvoorwaarden. Hier kun je ook een uitgebreide versie van de onderzoeksresultaten downloaden. Daarin vind je bijvoorbeeld het gemiddelde salaris, het gewenste salaris, het maximale en minimale salaris, de contracturen, de werkelijke uren en de tevredenheid per functieniveau, ervaringsjaren en opleidingsniveau. Dit alles is uitgesplitst per provincie en sector (audit, accountancy, MKB, healthcare en woningcorporaties). We maken het vergelijk met de resultaten van vorig jaar en voor audit zetten we de resultaten ook af tegen de mediaan (vergelijk met het midden van de waardeset). 

Bron: Qconcepts