Ajax schakelt forensisch accountant in

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
21 sep 2023

21 sep 2023 • door Redactie JIF

Onderzoek forensisch accountant

Een forensisch accountant zal onderzoeken of de beursgenoteerde voetbalclub Ajax uit Amsterdam een overtreding heeft begaan door op de laatste dag van de transferperiode een speler te kopen via een zaakwaarnemerskantoor dat aandelen bezit in een privébedrijf van technisch directeur Sven Mislintat. Dit werd medegedeeld door een woordvoerder van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De VEB is van mening dat de Amsterdamse voetbalclub elke schijn van belangenverstrengeling moet vermijden, nu er ophef is ontstaan rond Mislintat.

VEB kritisch op RVC Ajax

Volgens de VEB heeft de raad van commissarissen (rvc) van een beursgenoteerd bedrijf de plicht om na te gaan of bestuurders zakelijke relaties hebben en of voldoende is gewaarborgd dat deze relaties geen invloed hebben wanneer een bestuurder mogelijk voordeel kan halen uit zo'n relatie. De bestuurder zelf heeft de verantwoordelijkheid om deze relaties te melden aan het beursgenoteerde bedrijf. "Die belangen moeten op voldoende afstand zijn geplaatst," aldus de woordvoerder van de VEB.

"Het is vreemd dat de rvc niet op de hoogte was van de zakelijke relaties van Mislintat. Als er potentieel sprake is van een belangenconflict, moet dit direct worden gemeld en moet deze mogelijkheid worden weggenomen. Wie houdt toezicht op deze man? Vooral in de voetbalwereld is dit belangrijk, bijvoorbeeld als het gaat om het betalen van marktconforme bedragen voor transfers en op welke rekeningen geld wordt gestort," zegt de VEB.

Volgens de woordvoerder van de VEB kan het vertrouwen van aandeelhouders in Ajax worden geschaad door deze kwestie. "Het is de grootste voetbalclub van Nederland en de enige beursgenoteerde voetbalclub in Nederland. Het ziet er nu niet rooskleurig uit."

Forensisch accountant Ajax heeft aangekondigd nader onderzoek te doen naar deze zaak, waarbij het wordt bijgestaan door externe adviseurs. Ook zal een onafhankelijk extern onderzoek worden uitgevoerd door een forensisch accountant, aldus Ajax. "Sven Mislintat heeft verklaard volledige medewerking te verlenen, waaronder het delen van alle relevante documentatie."

AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil geen commentaar geven "op individuele gevallen vanwege toezichtvertrouwelijkheid". De AFM verklaart dat zij erop toeziet "dat beursgenoteerde bedrijven mogelijke koersgevoelige informatie (voorwetenschap) die op haar betrekking heeft, onverwijld bekendmaken".

Het aandeel Ajax staat vandaag op een verlies van -1,84%.
Bron: ANP, Accountant.nl