CBS: Omzet zakelijke dienstverlening groeit, maar wel minder snel

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
04 sep 2023

04 sep 2023 • door Redactie JIF

CBS: Omzet zakelijke dienstverlening hoger

De omzet van de zakelijke dienstverlening was in het tweede kwartaal van 2023 ruim 10 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De groei – die deels door hogere prijzen kwam – was wel aanzienlijk lager dan in voorgaande kwartalen. Over heel 2022 groeide de omzet van de branche met gemiddeld 17,4 procent. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Omzetgroei accountancy bijna 7%

Behalve bij architectenbureaus, groeide de omzet in alle branches die deel uitmaken van de zakelijke dienstverlening. Wel was de omzetgroei bij alle branches lager dan een kwartaal eerder.

Bij de IT-dienstverleners was de omzet 9 procent hoger. De omzet stijgt daar nu twaalf kwartalen op rij. Alleen in het tweede kwartaal van 2020 daalde de omzet in deze branche, daarvoor was de laatste omzetafname in het derde kwartaal van 2013.

De omzetgroei van de rechtskundige dienstverlening bleef met 2,7 procent iets achter bij de andere branches. Bij de administratieve dienstverlening, bestaande uit accountancy, belastingadvisering en administratie, steeg de omzet met 6,8 procent.

Ondernemersvertrouwen daalt in derde kwartaal; wel toename personeel

Het ondernemersvertrouwen van de zakelijke dienstverleners kwam aan het begin van het derde kwartaal van 2023 uit op -3,9. Aan het begin van het tweede kwartaal was dit nog -0,5.

Ondernemers in de zakelijke dienstverlening zijn pessimistisch over de verwachte ontwikkeling van de omzet. Aan het begin van het derde kwartaal verwacht per saldo 3,9 procent van de ondernemers minder om te zetten. Per saldo verwacht 13,4 procent een toename van de personeelssterkte. Daarnaast geeft 57,7 procent van de ondernemers aan dat ze belemmerd worden door een tekort aan arbeidskrachten.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek