Private equity investeert opnieuw in accountancy

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
13 jul 2023

13 jul 2023 • door Redactie JIF

Utrecht, 13 July 2023

Van de redactie

CNBB Equity Partners, het private-equitybedrijf opgericht door Lucas Brentjens en Arco van Nieuwland, de founding fathers van Exact, heeft een meerderheidsbelang verworven in Oamkb.

Het exacte bedrag van de transactie is niet bekendgemaakt. Oamkb, gevestigd in Amsterdam, genereerde vorig jaar een geconsolideerde omzet van €11 miljoen en biedt werkgelegenheid aan ongeveer 140 personen, die diensten verlenen aan het midden- en kleinbedrijf als administrateurs, accountants of belastingadviseurs via franchisenemers.

Accountancy in trek bij private equity

In de Nederlandse accountancysector zijn grote private-equity-investeerders al geruime tijd actief. In het afgelopen halfjaar hebben ook andere investeerders, zoals Waterland private equity en het Belgische Belcaen, zich gemeld. Onlangs heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gewaarschuwd voor de risico's die deze investeringen met zich mee kunnen brengen met het oog op de kwaliteit van de accountancy sector in het algemeen en het onderliggende accountantskantoor specifiek. Volgens de toezichthouder zijn de investeringen te veel gericht op snel rendement en  dus te weinig op kwaliteit.

Schaalgrootte

Voor CNBB, het bedrijf van Brentjens en Van Nieuwland, is de acquisitie van Oamkb een van de eerste stappen. Dit is derhalve slechts het begin, aangezien CNBB in totaal €30 miljoen heeft gereserveerd voor toekomstige overnames.

Oamkb maakt deel uit van een groter plan dat Brentjens en Van Nieuwland in december hebben bedacht. Ze streven naar een reeks overnames in de markt van administratiekantoren, salarisverwerkers en accountants, bij voorkeur met een omzet tussen €0,5 miljoen en €2,5 miljoen, om deze vervolgens samen te voegen en zo schaalgrootte te realiseren. De investeerders zijn van mening dat deze bedrijven initieel niet te groot mogen zijn, omdat ze anders moeilijk te integreren zijn. Ze schatten dat er in Nederland, exclusief eenmanszaken, ongeveer 2500 tot 3000 van dergelijke bedrijven actief zijn. Ze verwachten dat het tussen de zeven en tien jaar zal kosten om hun investeringen te verzilveren.

Arbeidsmarkt uitdagend

Brentjens en Van Nieuwland pleiten voor modernisering van de sector en het aantrekkelijker maken ervan voor jonge werknemers. Het laatste is inderdaad van belang daar de sector niet gewild is door aanstormend talent. Dat zien we ook bij JobsInFinance de grootste vacaturesite voor financieel professionals, het aanbod vacatures accountants is heel erg groot, mogelijke kandidaten lopen niet hard om de openstaande vacatures te vervullen. Brentjens en van Nieuwland benadrukken dat het gebrek aan geschikte opvolgers een van de grootste problemen is in de branche. Ze hebben Oamkb overgenomen van oprichtster Pascale Petiet, die in dienst blijft en een belang van 10% behoudt. Het exacte bedrag van de transactie is niet bekendgemaakt.