437.000 vacatures open in Nederland

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
16 mei 2023

16 mei 2023 • door Redactie JIF

Krapte op de arbeidsmarkt onveranderd begin 2023

  • 437.000 vacatures staan er op dit moment open
  • tegenover 100 werklozen staat de teller op 122 vacatures
  • meer werknemers met flexibele arbeidsrelatie

Wat je overal om je heen hoort wordt gestaafd door de meest recente cijfers van het CBS, de krapte op de arbeidsmarkt is nog steeds erg fors.

Meer openstaande vacatures

Na vier kwartalen van krimp, ontstonden er in het eerste kwartaal weer meer nieuwe vacatures. De toename van aantal banen zien we zowel bij werknemers als zelfstandigen, alleen via uitzendbureaus neemt het aantal banen af.

Meer mensen kiezen voor flexibele arbeidsrelatie

Verder ziet het CBS een toename van het aantal mensen met een flexibele arbeidsrelatie. Toch zijn er niet zoveel werknemers met een flexcontract als voor de coronacrisis.

Ook meer actieve werkzoekenden

Lichtpuntje is dat het aantal mensen op zoek naar werk in het eerste kwartaal van 2023 steeg, de zogenaamde actieve werkzoekenden kunnen mits er een match is, zorgen voor het sneller invullen van openstaande vacatures. Het is echter nog veel te vroeg om hier een conclusie over te trekken, hoewel er in het eerste kwartaal van dit jaar 378.000 vacatures zijn vervuld, dat is iets meer dan het kwartaal daarvoor. Werkgevers moeten dus nog steeds alle zeilen bijzetten om het gewenste talent aan boord te trekken.

Redactie Jobs in Finance