Lichte stijging aantal WW-uitkeringen, maar werkeloosheid blijft laag

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
20 apr 2023

20 apr 2023 • door Redactie JIF

In Nederland is 3,5 procent van de beroepsbevolking werkloos. Dat betekent dat zo'n 357.000 mensen geen werk hebben, terwijl ze dat wel zouden willen. Het aantal WW-uitkeringen steeg met 2,8 procent, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

De werkloosheid liep aan het begin van de coronapandemie snel op. Maar na die plotselinge stijging daalde het aantal Nederlanders zonder baan twee jaar lang. Het aandeel werklozen kwam in april vorig jaar uit op 3,2 procent, het laagste percentage in twintig jaar. Sindsdien liep het weer iets op, maar het blijft op een laag percentage van 3,5.

Dit komt vooral door het grote personeelstekort. In totaal 9,7 miljoen Nederlanders tussen de 15 en 75 jaar hebben nu een baan.

Het aantal jonge werklozen steeg de afgelopen maanden wel. 7,5 procent van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar was eind vorig jaar werkloos. Inmiddels is dat 8 procent. Bij 45-plussers is juist een afname te zien, terwijl de werkloosheid onder de groep ertussenin nagenoeg gelijk is gebleven.

Vorige maand ontvingen 158.000 mensen een werkloosheidsuitkering. Dat waren er ruim 4.000 meer dan een maand eerder. Vooral mensen uit de detailhandel en de groothandel kwamen in de WW terecht.

BRON: NU.nl