Accountantskantoren worden steeds vaker overgenomen door investeerders, zorgelijk volgens de AFM

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
17 apr 2023

17 apr 2023 • door Redactie JIF

Accountantskantoren worden steeds vaker overgenomen door investeerders. Volgens toezichthouder AFM, de Autoriteit Financiële Markten, staat dit de kwaliteit van de controles van de accountants in de weg. Een zorgelijke ontwikkeling, denkt de AFM dan ook!

Ook is de waakhond bang dat de onafhankelijkheid van accountants in het geding komt. De AFM zegt de trend scherp in de gaten te houden.

Investeerders zijn gericht op groei en daardoor kunnen accountants commerciële belangen zwaarder laten wegen dan de kwaliteit van hun controles. Private-equitypartijen zullen namelijk willen dat bedrijven die ze overnemen zich richten op groei of meer winstgevendheid. Dat kan volgens de AFM leiden tot kostenbesparingen en het nemen van risico's door de accountants.

Belangenverstrengeling
Ook bestaat de mogelijkheid tot belangenverstrengeling of de schijn daarvan. Investeerders hebben doorgaans een portefeuille van bedrijven waar ze geld in steken. Accountants kunnen dan die bedrijven al niet meer controleren. Bovendien maakt de AFM zich zorgen over het feit dat de meeste investeerders na vijf tot zeven jaar investeringen willen verkopen met winst. Dat levert commerciële druk op en ook onzekerheid, vreest de waakhond.

BRON: BNR Nieuwsradio