Kabinet roept ondernemer in zwaar weer op: bel fiscus, er is hulp

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
13 apr 2023

13 apr 2023 • door Redactie JIF

Het kabinet roept ondernemers die nog een schuld hebben openstaan bij de Belastingdienst op om vooral contact te zoeken met de fiscus. Sommige ondernemers zijn bang de telefoon op te pakken, ziet verantwoordelijk staatssecretaris Marnix van Rij. 'Doe dat wel. De hulp kan geboden worden', zegt de bewindsman in de Tweede Kamer.

Deze week stuurt de Belastingdienst brieven naar tienduizenden ondernemers met een belastingschuld. Die moeten nu echt terugbetalen. Zo'n 100.000 bedrijven hebben een betaalachterstand, zei Van Rij vorige maand. Een groep van meer dan 60.000 heeft sinds afgelopen najaar helemaal niets afgelost.

Het Instituut Midden- en Kleinbedrijf zei vandaag in het AD 'veel ontkenningsgedrag' te zien bij ondernemers. 'Ze openen de post van de Belastingdienst niet meer.' Terwijl nu juist weer blauwe enveloppen op de mat vallen met de oproep toch te gaan betalen. Van Rij hoopt dat ondernemers die meer ademruimte nodig hebben aan de bel trekken.

Oktober
Vanaf oktober moeten ondernemers weer gewoon belasting betalen. Tijdens de coronacrisis konden bedrijven makkelijk belastinguitstel krijgen. Voor bedrijven met een schuld is een betalingsregeling mogelijk, maar wel onder voorwaarden dat zij nu aan nieuwe belastingverplichtingen voldoen.

De fiscus kan sommige bedrijven met achterstanden ook helpen. Tijdens het wekelijkse vragenuurtje drong VVD'er Thierry Aartsen er bij Van Rij op aan dat de Belastingdienst een 'extra slotoffensief' moet beginnen om bedrijven hierop te wijzen. Andere uitvoerders, waaronder het UWV en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland 'bellen zelf al ondernemers op', aldus Van Aartsen.

Van Rij gaf aan er 'alles en alles' aan te willen doen om goedwillenden te bereiken. Maar het is niet zo dat de hele groep van tienduizenden ondernemers die nog niets hebben afgelost 'wel wil en niet kan', benadrukt de staatssecretaris. 'Er is een groep die wel kan maar niet wil.'

BRON: BNR Nieuwsradio