Nederlandse regio's domineren de top 10 meest concurrerendste regio's van de EU!

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
28 mrt 2023

28 mrt 2023 • door Redactie JIF

De provincies Utrecht en Zuid-Holland zijn volgens de Regional Competitive Index de concurrerendste regio's van de Europese Unie. Dit komt door de goede baankansen en economische groei.

Op plek drie volgt Île-de-France, de regio rond Parijs. Verder staan ook Noord-Brabant, Noord-Holland en Gelderland in de top tien. Naast de baankansen voor afgestudeerden en de economische groei spelen ook leefomstandigheden, zoals gezondheid en misdaadcijfers, mee bij de beoordelingen.

Drie jaar geleden kwam de ranglijst ook uit en toen moesten de Nederlandse provincies het nog afleggen tegen de regio's rond Londen en Stockholm.

In veel landen zijn de hoofdstedelijke regio's de concurrerendste van het land. Alleen in Nederland, Duitsland en Italië is dat niet het geval. In Frankrijk is het verschil tussen Parijs en de rest van het land juist erg groot.

De Europese Commissie heeft complimenten over voor de Baltische staten, Hongarije, Kroatië, Polen en Slovenië. Deze Oost-Europese landen blijven qua concurrentie achter bij West-Europa en Scandinavië, maar hebben inmiddels hun achterstand verkleind. Tsjechië, Roemenië, Slowakije en Bulgarije scoren juist minder goed dan in 2019.

De top 10:

1. Utrecht
2. Zuid-Holland
3. Île-de-France (Frankrijk, regio Parijs)
4. Noord-Brabant
5. Noord-Holland
6. Regio Stockholm (Zweden)
7. Hovedstaden (Denemarken, regio Kopenhagen)
8. Gelderland
9. Regio Brussel (België)
10. Oost-Vlaanderen (België)

BRON: NU.nl