Welk land heeft gelukkigste bevolking?

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
20 mrt 2023

20 mrt 2023 • door Redactie JIF

Finland is volgens het World Happiness Report 2023 voor het zesde opeenvolgende jaar het land met de gelukkigste bevolking ter wereld. De Finnen worden daarin gevolgd door de bevolking van Denemarken. Nederland staat, net als vorig jaar, op plek vijf.

De top-10 bestaat verder uit de inwoners van IJsland, Israël, Zweden, Noorwegen, Zwitserland, Luxemburg en Nieuw-Zeeland. Het door oorlog verscheurde Afghanistan en Libanon kwamen als de twee ongelukkigste landen uit het onderzoek naar voren.

Het World Happiness Report wordt jaarlijks samengesteld door wetenschappers uit de Verenigde Staten, aan de hand van enquêtes die zijn afgenomen door het Gallup Institute. Over een tijdsbestek van drie jaar wordt onder meer gekeken naar hoe burgers zich voelen, de sociale steun die zij aan elkaar hebben, de corruptie binnen hun regering, hun fysieke en mentale gezondheid en het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking.

Veerkracht

De onderzoekers stellen dat het door mensen gevoelde geluk "opmerkelijk veerkrachtig" is gebleken tijdens de coronapandemie. De wereldwijde gemiddelden zijn in de laatste drie onderzochte jaren, 2020 tot en met 2022, net zo hoog als de gemiddelden in de periode 2017 tot en met 2019, voor de pandemie.

Het jaarlijkse World Happiness Report verschijnt sinds 2012. Precies tien jaar geleden werd 20 maart door de VN uitgeroepen tot International Day of Happiness.

BRON: ANP/Accountant.nl