Optimisme over herstel van de economie (FD.nl)

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
06 jun 2020

06 jun 2020 • door Redactie JIF

In het kort

Beleggers lijken te denken dat de ergste impact van de coronacrisis voorbij is.

De techbeurs Nasdaq nadert zelfs een nieuw hoogterecord.

Maar sommige analisten waarschuwen voor een nieuwe beurscorrectie.

Ondanks een mondiale recessie door de coronapandemie, toenemende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China en onrust vanwege anti-racismeprotesten, heerst op de beurzen wereldwijd optimisme. Beleggers hebben een V-vormig herstel van de economie al ingeprijsd, terwijl dat nog lang geen zekerheid is.

In Amsterdam sloot de AEX woensdag voor de derde dag op rij met winst op ruim 561,30 punten. Dat is bijna 2,8% hoger dan dinsdag en nog slechts 68 punten verwijderd van het niveau van begin maart. De Amerikaanse Nasdaq — waar veel technologieaandelen aan genoteerd staan — is ongeveer 134 punten verwijderd van zijn hoogste stand ooit van 9817,18 punten in februari, vlak voor de uitbraak van de coronacrisis. De beurzen kregen woensdag nog een extra zetje doordat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag vermoedelijk besluit het opkoopprogramma met minstens €500 mrd te verhogen.

Ook beursgangen zijn weer in trek. Vorige week maakte JDE Peet's, het moederbedrijf van Douwe Egberts, de gang naar de Amsterdamse beurs. De eerste sinds de crash. De koers van het bedrijf steeg sindsdien met 5,7%. In de VS vond woensdag met Warner Music de grootste beursgang van dit jaar plaats.

Omhoog

'De trend is onmiskenbaar positief, de beurs wil en gaat omhoog,' aldus Joost van Leenders, analist bij vermogensbeheerder Kempen. 'Deze stijging is sinds de coronacrash heel snel gegaan en er zit veel verwachting in over winsten, waarvan nog helemaal niet vaststaat dat ze er daadwerkelijk gaan komen.' Sommige aandelen zijn volgens hem op dit moment 'waanzinnig hoog gewaardeerd', iets dat hem voorzichtig maakt ten opzichte van het inkopen van bepaalde aandelen,

In veel landen loopt het aantal besmettingen terug en worden de lockdownmaatregelen versoepeld. Dat stuwt de koersen op, zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING in België. 'In de VS gaat het met het aantal besmettingen minder goed, maar daar zijn veel techbedrijven die soms zelfs van corona weten te profiteren.'

 

Sceptisch

Jeroen Blokland, portfoliomanager bij vermogensbeheerder Robeco is sceptisch over de hoge stand van de beursgraadmeters. 'Beleggers gaan nu van het beste scenario uit en kijken alweer naar de winsten van 2021. De vraag is natuurlijk of er daadwerkelijk een perfect herstel zal zijn.' Blokland is er '100 procent' zeker van dat er de komende maanden nog een nieuwe beurscorrectie komt.

Ook Bob Homan, hoofd investment office van ING, is niet gerust op de hoge stand van de beurzen: 'Ik sta er elke keer weer van te kijken. Dat de tech- en healthcare-aandelen al snel weer omhoog gingen, dat snap ik. Maar sinds een week of drie lijkt alles wel weer omhoog te gaan.' Veel bedrijfswinsten gaan nog fors dalen de komende tijd denkt Homan: 'Dus als er binnenkort iets van 5% van de beurzen afgaat, zal mij dat niks verbazen.'

Geen zeepbel

Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie bij ABN Amro denkt niet dat de beurzen te ver vooruit kijken. 'We zitten in een recessie, maar waarschijnlijk hebben we het ergste al gehad en beurzen lopen zes tot negen maanden vooruit op de reëele economie.' Bovendien kloppen de cijfers volgens hem met de werkelijkheid: veel techbedrijven doen juist nu goede zaken.

'De index van de S&P 500 bestaat voor 40% uit techbedrijven, als je daar ook niet-IT bedrijven als Amazon in meeneemt. Onlineverkopen in de VS zijn de afgelopen paar maanden evenveel gegroeid als in de negen jaar daarvoor.' Ook de waarde van de Amsterdamse AEX wordt inmiddels voor een groot deel bepaald door techbedrijven: Prosus, ASML, ASMI, Adyen en Just Eat Takeaway.

'Indices met relatief wat oudere bedrijven staan lager in vergelijking met Nasdaq', zegt Marc Langeveld, analist bij ProBeleggen. Hij doelt daarbij op de Euro Stoxx 50 en de Dow Jones waar van oudsher veel industriële bedrijven een notering hebben. Langeveld verwacht geen nieuwe crash. 'Dit is wat mij betreft gerechtvaardigd als je kijkt naar de verhouding koers-winstontwikkeling. Het is geen zeepbel.' Bovendien zorgen alle stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Federal Reserve volgens hem voor een flinke bodem onder de markt.

Cloud

De techsector heeft veel aan de coronacrisis gehad, zegt ook Langeveld. 'Veel mensen zijn gedwongen thuis gaan werken, hun boodschappen online gaan doen, meer gaan gamen en Netflix gaan kijken.' En uiteraard is ook het videobellen sterk toegenomen. Dat zorgde bijvoorbeeld voor een sterke winststijging van Zoom.

Wel valt op dat naast de techaandelen ook de door het coronavirus hard getroffen bedrijven de afgelopen weken bezig zijn met een stevige comeback op de beurs. Wessels: 'Zowel transport, luchtvaart en banken presteren sinds kort ook weer goed.'

Bron: www.fd.nl (Het Financieele Dagblad)