Zo ga je om met onmogelijke eisen in een vacature

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
16 feb 2023

16 feb 2023 • door Redactie JIF

Vacatures met een waslijst aan eisen waar je als kandidaat aan moet voldoen: veel werkzoekenden laten zich erdoor afschrikken. Niet nodig, zeggen sollicitatie-experts Merle Fakkel en Mirjam Wiersma. Zij vertellen je hoe je moet omgaan met onmogelijke functie-eisen.

Je moet als kandidaat relevante werkervaring hebben, goed zijn in plannen, tegen druk kunnen, leergierig zijn én een perfecte teamplayer. En oh ja, ervaring met ingewikkelde softwareprogramma's is een pre. Helaas laten veel werkzoekenden zich afschrikken door dit soort lijsten met functie-eisen, zegt Merle Fakkel, carrièrecoach en eigenaar van CV-sollicitatie.nl. "Werkgevers zijn op zoek naar een schaap met de vijf poten."

Dat is volgens Fakkel een gevolg van veel vraag en minder aanbod. "Vroeger bleef je dertig jaar bij dezelfde baas. Nu is een groeiend aantal werknemers bezig met hun carrière. Ze willen zich kunnen ontwikkelen. Als de baan niet meer bij ze past, zijn ze veel sneller geneigd om verder te kijken."

Dat levert meer sollicitanten op. Werkgevers beginnen kritischer aan hun zoektocht en zetten al hun wensen in de vacature. Het helpt om als werkzoekende de functie-eisen ook als wensenlijst te gaan zien, zegt Fakkel. "Het is niet erg als je een paar vaardigheden niet hebt. Als je het gaat zien als een checklist, dan is het haast niet te doen."

Enthousiasme telt ook mee
Volgens Mirjam Wiersma, trainer en eigenaar van Helemaal Jij, geldt de volgende gouden regel bij solliciteren: als je aan 80 procent van de (harde) eisen voldoet, kun je prima reageren.

Wiersma benadrukt dat het niet alleen draait om wat je al hebt gedaan en kunt, maar ook om wat je nog kan leren. "Laat zien wat je wel hebt en dat je de rest via je groeipotentieel er ook bij kan pakken. Bovendien kom je dan enthousiaster over. Iemand die aan alle eisen voldoet is vaak een stuk onverschilliger."

Ga voor je reageert eerst na wat de harde eisen zijn voor de functie, adviseert Fakkel. Als niet precies duidelijk is wat die zijn, vraag dat dan na. "Bel het bedrijf op en zorg ervoor dat je alle ins en outs over de functie te weten komt."

Houd de motivatie vast en blijf moeite doen
Zo voorkom je dat je lukraak op functies gaat reageren. "Wat ook helpt is doelgericht blijven. Houd je eigen eisen altijd voor ogen en zoek alleen naar vacatures die bij je passen. Anders gaat de baan je straks te veel energie kosten en moet je na drie maanden weer opnieuw op zoek."

Solliciteren blijft zonder meer voor veel mensen een lastig proces. Fakkel: "De hele zoektocht naar een baan vraagt veel van je. Je loopt constant het risico om afgewezen te worden. Dat levert bij veel mensen stress op."

Probeer jezelf te motiveren en blijf positief, want een zoektocht kan zo een aantal maanden duren. En een kandidaat die energie uitstraalt, wordt sneller uitgekozen, zegt Wiersma. "Als je heel graag wil, wordt dat als aantrekkelijk gezien. Uiteindelijk zoeken werkgevers iemand die inspireert."

BRON: NU.nl